Ziberi: Ovaj događaj ima veliko značenje za promociju albanske kulture i tradicije

Koncert „Shote“ u Zorin domu

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Gradskom kazalištu Zorin dom večeras je održan koncert  Nacionalnog ansambla pjesama i plesova Kosova  "Shota".

  Koncert je organizirala u prepunom Zorin domu Zajednica Albanaca Karlovačke županije i to u sklopu  obilježavanja  Dana albanske kulture u Republici Hrvatskoj.

  -Posebno se zahvaljujemo kosovskom nacionalnom ansamblu pjesama i igara „Shota“ te svima onima koji su došli uveličati ovaj događaj koji ima veliko značenje za promociju albanske kulture i tradicije, istaknuo je prije početka koncerta predsjednik Zajednice Besir Ziberi.

  Zaželjevši dobrodošlicu gostima i pozdravljajući ih, domaćin karlovački gradonačelnik Damir Mandić je kazao.

  -Ja kao gradonačelnik i cijela gradska uprava uvijek ćemo vam biti na usluzi i raspolaganju. Isto tako, ove godine sam posebno sretan, što će uskoro biti realizirano postavljanje spomenika Majke Terezije u Nacionalnom svetištu Svetog Josipa na Dubovcu. Mislim da je to onaj temelj i vrijednost koja nam svima na neki način uvijek treba .Albanski i hrvatski narod u biti imaju na neki način isti put, istu borbu za slobodu. Mislim da vrijednost te borbe i svih onih koji su  u jednom ili drugom narodu položili vlastiti život da bi mi danas mogli biti ovdje, mora biti inspiracija svima nama, poručio je gradonačelnik.

  Koncertu su uz brojne pripadnike albanske nacionalne manjine prisustvovali i predsjednik Unije Albanaca u Hrvatskoj Esad Čollaku, kosovski veleposlanik u Hrvatskoj Gëzim Kasapolli  te saborska zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaksaj.

  Inače, u gradu Karlovcu živi oko 250 Albanaca, a za pripadnike ove nacionalne manjine u karlovačkoj Osnovnoj školi „Braća Seljan“ uskoro bi se trebala početi  provoditi dopunska nastava na albanskom jeziku za učenike od prvog do osmog razreda. Čeka se još samo odobrenje resornog ministarstva, a pohađat će je 20-tak djece.