Predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović na predizbornom skupu u Karlovcu predstavila detalje iz svog programa „Hrvatska zna i mora bolje"

Kolinda Grabar Kitarović: Želimo kontinuitet rasta, razvoja, suradnje

VIŠE IZ RUBRIKE

  Kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske i aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u sklopu kampanje danas je boravila u Karlovcu. Najprije je u pratnji župana Damira Jelića, gradonačelnika Damir Mandića, saborske zastupnice HDZ-a Marije Jelkovac i predsjednice Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Nade Murganić obišla gradilište Nikola Tesla Experience Centra na  Rakovcu. Potom je posjetila Dom za smještaj starih i nemoćnih „Sveti Antun“ gdje se kratko družila s umirovljenicima, a nakon toga i tvrtku Hrvatski radio Karlovac. Predizborni skup je održan u prepunom Zorin domu. Obraćajući se članovima stranke i simpatizerima prezentirala  je osnovne smjernice iz svog izbornog programa pod nazivom „Hrvatska zna i mora bolje“.

  -To je jedini cjelovit predsjednički program za drugi mandat, za razliku od bilo kojeg drugog kandidata. Ono što vam ja nudim jest odmak  od one prošlosti: čemerne, tužne jadne. Idemo nastaviti ovim putem kojim smo krenuli – putem rasta. Dakle, ne mi ili oni, nego Hrvatska za sve. Umjesto tuge, jada i čemera, nudim vam  optimizam, vjeru u sebe, u svoju Domovinu, u svoje ljude, u našu Hrvatsku. Hrvatska je već  do sada pokazala da se ne samo može izvući iz krize, nego da svojim talentiranim ljudima od Dalića i nogometaša do svakog čovjeka koji živi i radi u svijetu; bilo da se bavi glazbom, umjetnošću,  gospodarstvom ili akademskim radom da smo  uvijek među najboljima. Idemo se dičiti time, idemo vratiti te ljude u Hrvatsku , idemo stvoriti uvjete da riješimo pitanje svih pitanja, a to je demografija kao posebno bitna u ovoj županiji, istaknula je Grabar Kitarović i nastavila.

  - Dakle, depopulacija Hrvatske nije samo problem našeg opstanka, nego i problem sigurnosti. To vi najbolje osjećate ovdje. O nekim elementima ne želim govoriti jednostavno zato što moraju ostati u onim domenama da zadržimo imidž sigurne zemlje koja se oslanja na turizam, ali i na druge turističke grane. Vjerujte, ja osobno i ministar unutarnjih poslova i ministar obrane kao i svi ministri u Vladi svakoga dana brinemo o vašoj sigurnosti. Molim vas, kad čujete neke kritike iz inozemstva o našoj policiji nemojte nasjedati tome. Naša policija, naši vojnici, naši branitelji oni su naši heroji zajedno s vatrogascima i svima drugima koji nas čuvaju i brane od svih prirodnih i drugih nepogoda. Naša policija stoji danonoćno na granici, iznimno profesionalno obavlja posao i  štiti ne samo sve nas i hrvatske granice, nego i najdulju kopnenu granicu Europske unije i očekujem da ta Europska unija bude zahvalna i nama i hrvatskoj policiji. Ono što smo izgradili posljednje tri -četiri godine je izgradnja Sustava domovinske sigurnosti. Imate policiju na granicama, imate vojsku, opremaju se jedni i drugi, radimo na tome da im pržimo najbolje moguće uvjete rada koje zaslužuju, ne samo oni kao pojedinci, nego zato da bismo osigurali tu sigurnost teritorija i svih vas da se možete slobodno kretati po našoj Hrvatskoj. Konačno smo okrenuli priču na ono što je bitno; hrvatski čovjek, hrvatski policajac, hrvatski vojnik, njihove obitelji i blagostanje, dostojni uvjeti života u vojarnama, Hrvatska vojska ponovno na cijelom teritoriju u pet starih- novih vojarni. Najprije ćemo uložiti u ljude, a onda u tehnologiju  jer nikakva tehnologija ne vrijedi, ako nema srca koje s domoljubnim žarom štiti svoju državu, ustvrdila je kandidatkinja za predsjednicu.

  Zahvalila je ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu koji je također bio na skupu na tome što je vraćeno dostojanstvo braniteljima.

  -Konačno, konačno, to je bilo strašno. Neću ponavljati, ali neke scene koje sam gledala ne da nisu bile dostojne odnosa prema ljudima, nego nisu dostojne države, kazala je Grabar Kitarović te nastavila o mladima i obrazovanju.

  -Ali idemo dalje, idemo osigurati kao što sam rekla budućnost mladima; da ostaju ovdje, da se vraćaju ovdje jer to je najbolji jamac sigurnosti i hrvatske granice i naravno najbolji jamac razvoja i ove županije i  Republike Hrvatske. Neka se mladi školuju, neka uče vani pustimo ih. Ja sam za to da osnujemo zakladu koja će stipendirati talentirane mlade hrvatske državljane da uče na najboljim svjetskim sveučilištima, da možda odrade neku praksu, ali onda neka se vrate ovdje da nam prenesu novo znanje i iskustvo da se ne vrtimo u krug nekih starih ideja, već da Hrvatsku doista postavimo onako kako smo je postavili u vanjskoj politici. Dakle i kroz Inicijativu triju mora, rame uz rame onim najboljima jer kad me kritiziraju i kažu „gle ona se progurala u prvi red“. Čekajte, pa nisam ja tamo nekakva Kolinda ili ne znam što. Ja sam predsjednica Republike Hrvatske, moja je dužnost pokazati gdje je mjesto mojem narodu i mojoj državi, a to je u prvim redovima.

  Posebno mjesto, kaže Grabar Kitarović, u ovoj županiji treba se posvetiti razvoju kontinentalnog turizma.

  -Istra je pokupila na Sajmu turizma u Osijeku sve nagrade. Međutim turizam se danas mijenja; nije to samo more i sunce. Vi tu imate toliko toga za ponuditi da se može oživjeti povijest kroz razne aktivnosti za turiste. Ljudi danas žele ići na OPG-ove da vide kako se to radilo rukama i kako izgleda život na zemlji, onaj autentični život bez GMO-a, bez pesticida, bez hormona, a mi ne znamo često valorizirati tu činjenicu koliko smo blagoslovljeni upravo tim potencijalima za razvoj turizma i svim ovim drugim inicijativama koje imate od Tesle do akvarija i sve ostalo; klanjam se tome. Ali, ja kada bih birala mogla bi na neki OPG da se malo odmorim.

  Osvrnula se i na položaj blokiranih građana.

  -Zatražila sam i drago mi je da je Vlada pristala da  novi Zakon o ovrhi ide u treće čitanje jer držim da nije još dovoljno dorađen. Nadam se da će Vlada imati sluha da izuzmemo od ovrhe Božićnice da svim ljudima u Hrvatskoj pružimo šansu za normalan Božić, dostojan čovjeka. Nemojmo žuriti sa zakonom, idemo ga još doraditi i popraviti da svatko tko je u životu, možda svojom greškom, možda tuđom greškom, doveo sebe u poziciju da je blokiran; da dobije novu šansu za život u Hrvatskoj, a ne da mora iseljavati u neku drugu državu da bi mu ona dala drugu priliku u životu.

  Založit će se i za rasterećenja poduzetnicima i poslodavcima jer kako je rekla nema novih dobro plaćenih radnih mjesta, ako ne smanjimo poreze, fiskalne i parafiskalne namete i damo poduzetništvu da „prodiše“.

  Obratila se i umirovljenicima istaknuvši da će raditi na boljim mirovinama i predložiti imenovanje pravobranitelja za prava umirovljenika jer glas te populacije mora se čuti puno glasnije nego do sada.

  Pri kraju predstavljanja svog izbornog programa dotaknula se i vojne industrije.

  -Podržavam našu vojnu industriju jer su među najboljima u svijetu. Tu mogu donijeti puno poslova u svom području rada. Hvala županu što me podsjetio na moj posjet tvornici HS Produkt u Karlovcu gdje sam i držala njihovu jurišnu pušku. Poručujem da ja doista znam držati pušku u ruci i znam kako je upotrijebiti i kao vrhovna zapovjednica znam kako se vode oružane snage. U Domovinskom ratu nisam bila među braniteljima, ali od kada sam sazrela odlazim među vojnikinje i vojnike diljem svijeta, jer im želim poručiti da im dolaskom kao vrhovna zapovjednica pokazujem da sam ja spremna staviti svoj život na kocku za Hrvatsku koja se danas brani daleko od Hrvatske i da vam ja pokažem koliko duboko cijenim vaš rad, a posebno žrtvu vaše obitelji koje svakog dana mole za vas jer štitite Hrvatsku izdaleka.
  Na kraju je poručila.

  -Ovi izbori koji dolaze sada 22. prosinca su bitni. Nije to pitanje "sad ili nikad"; to je bilo pitanje ’91. godine. Sad je pitanje da Hrvatska ide, nećemo se vraćati u prošlost, ne želimo svađe, ne želimo podjele, ne želimo eksperimente. Želimo kontinuitet rasta, razvoja, suradnje; želimo Hrvatsku koja je bogata, želimo Hrvatsku koja je prepoznatljiva u svijetu kojoj se svi dive. Nemojmo se sramiti svojih obilježja: hrvatski barjak, hrvatski crveno bijeli kvadratići, ljubav prema hrvatskom narodu i u BiH i svugdje drugdje, to smo mi;  ali jednako uključivi prema svim građanima. Izađite na izbore; idemo zajedno s programom Hrvatske koja zna,  Hrvatske koja može bolje i što je najbitnije Hrvatske koja želi bolje, poručila je kandidatkinja za predsjednicu Republike Hrvatske i aktualna predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na večerašnjem predizbornom skupu u Karlovcu.

  Podršku su joj dali saborska zastupnica HDZ-a Marija Jelkovac i župan Damir Jelić. U prigodnom glazbenom programu nastupila je Folklorna družina „Vuga“, a skup je završio pjesmom „Dajem ti srce“. (m.m.)

  Foto: d.s.

   

  Snimku sponzorirane radijske emisije na Prvom karlovačkom možete pogledati na Youtube kanalu.