Izložba "Priča iz Staljinove ulice" povodom 70. obljetnice od rušenja crkve svetog Ćirila i Metoda

Karlovčani nisu zaboravili crkvu u središtu grada

VIŠE IZ RUBRIKE

    Izložba "Priča iz Staljinove ulice" otvorena je u utorak povodom 70. obljetnice od rušenja karlovačke crkve svetog Ćirila i Metoda. Otvorenje izložbe bilo je na samom mjestu gdje je nekada stajala velebna crkva posvećena slavenskim apostolima, to jest u parku iza Gradskog kazališta Zorin dom. Autori izložbe su Igor Čulig, Tomislav Šegina i velečasni Vlado Mikšić. Velečasni Mikšić istaknuo je da je rad na izložbi zaista bio timski rad.

    -Tim se skupio, možemo reći, onako po samoj tematici, gledali smo tko se tom temom već bavio. Tu je svakako bio profesor na Gimnaziji Karlovac Tomislav Šegina, koji je na tu temu napravio diplomsku radnju. Pitali smo i starije naše gradske povjesničare, razgovarali smo i s doktorom Milanom Kruhekom i profesoricom Marinkom Mužar. S obzirom da je crkva svetog Ćirila i Metoda bila dezignirana župna crkva za Dubovac, onda je nekako bilo logično da se i ja kao dubovački svećenik počnem baviti tom temom. Kada smo počeli tu tematiku razvijati dolazilo je sve više ljudi s različitim detaljima. Hvala Bogu, ta crkva nije pala u zaborav, premda nažalost, nacrte od crkve, arhitektonske nacrte do danas nismo uspjeli pronaći, kazao je Mikšić.

    Velečasni Vlado Mikšić bio je izuzetno sretan što je na otvorenje izložbe došao veliki broj ljudi.

    -Moram priznati to me iznenadilo. Idem često po tim različitim kulturnim događanjima u gradu Karlovci i obično dođe između 50 i 70 ljudi, a ovdje je došlo znatno više. To me je stvarno obradovalo. Nekoliko mjeseci izložba će biti tu, već imamo ponuda da je premjestimo na različita druga mjesta. Zima nam je pred vratima, pa ne vjerujem da ćemo je tako brzo micati. Po tehničkim stvarima, kako je izvedena, izložba bez problema može ostati i pod snijegom, rekao je Mikšić.

    Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Andreja Navijalić. S prigodnim programom nastupio je crkveni zbor svetog Vida Ladvenjak. Organizatori izložbe su Gradski muzej Karlovac i Dijecezanski muzej Zagrebačke nadbiskupije, uz potporu Karlovačke županije, Grada Karlovca i Nacionalnog svetišta svetog Josipa.