Prvi Karlovački

Karlovački tamburaški orkestar daruje “Karlovčanima s ljubavlju” koncert i film

Autor: Renata Benković

18.11.2019

Karlovac

"Pjesmom kroz ravnicu“, naziv je cjelovečernjeg koncerta u Zorin domu. Karlovački tamburaški orkestar izvest će poznate slavonske tamburaške hitove, a gost večeri je bivši "Zlatni dukat", današnji Najbolji hrvatski tamburaš- Stanko Šarić.

Godišnji koncert “Karlovčanima s ljubavlju“, kojeg tradicionalno za svoje sugrađane priređuje Karlovački tamburaški orkestar održat će se u srijedu, 20. studenog u Zorin domu.

-Zadovoljstvo mi je što će naši sugrađani na koncertu imati priliku čuti pravu tamburašku glazbu, što i sam naziv koncerta govori „Pjesmom kroz ravnicu“. Svirat ćemo dobro poznate i tamburi primjerene glazbene hitove, a posebno nas veseli što ćemo imati priliku ugostiti Stanka Šarića, nekadašnjeg člana Zlatnih dukata, a danas Najboljih hrvatskih tamburaša, na današnjoj konferenciji za novinare rekla je predsjednica Karlovačkog tamburaškog orkestra Sandra Toth.

Umjetnički voditelj orkestra Alen Blažević izjavio je, da je prijašnjih godina orkestar uvijek svirao neke druge žanrove, dok sve ono što bi svaki tamburaški orkestar trebao svirati nije svirano. Odsvirat ćemo najveće hitove poznatih tamburaških sastava kao što su Dika i Zlatni dukati, danas Najboljih hrvatski tamburaši, ali i hitove Miroslava Škore. Prvi dio koncert izvest ćemo sami, odnosno članovi orkestra će otpjevati, a na drugom dijelu koncerta nastupit će kao vokalni solist Stanko Šarić. Koncert počinje u 20 sati, a cijena ulaznice je 30 kuna.

-Dan nakon koncerta, u četvrtak 21. studenog, isto u Zorin domu nastavljaju se aktivnosti vezane za karlovačke tamburaše, ali ovaj put riječ je o promociji 30-minutnog dokumentarnog filma „Spas za tamburu 1-2-3“.

Riječ je o istoimenom projektu „Spas za tamburu 1-2-3“, kojeg je orkestar uspješno proveo prošle školske godine u suradnji s Glazbenom školom Karlovac. U projektu su sudjelovale mlade tamburašice i tamburaši s područja Karlovačke županije, iz Karlovca, Duge Rese i Ozlja. Film je pripremio i snimio Marko Pekić iz tvrtke Radar. Ujedno ovim projekcijom bar što se ovog projekta tiče, završava suradnja Glazbene škole i Karlovačkog tamburaškog orkestra.

-Film koji smo snimili, monografija koju smo izdali prije dvije godine i naš CD, zasigurno je veliko bogatstvo orkestra, ali i uspomena koja će trajno ostati kao podsjetnik jednog vremena u kojem smo djelovali, kaže Toth. Vjerujem da će djeca, članovi tamburaških orkestara iz županije tek kad pogledaju film shvatiti kako su napravili veliku stvar. Veseli i činjenica da smo ovim projektom napravili veliki kulturni iskorak, kako za naš grad, tako i za tamburicu kao instrument i da smo sve skupa uspjeli podići na jednu višu razinu.

-Slobodno možemo reći da smo jedan od glavnih ciljeva ovim projektom ispunili, a to je pored povećanja broja članova orkestra i veće zainteresiranosti mladih ljudi za sviranje tamburice u Glazbenoj, što smo izdignuli tamburicu i pokazali da je i njoj mjesto u najstarijoj glazbenoj školi u Hrvatskoj, ovoj našoj u Karlovcu, zaključuje Toth.

U projektu su sudjelovali učenici Glazbene škole Karlovac, KUD-ovi iz Karlovca, Duge Rese i Ozlja, od tuda i naziv projekta, dakle iz tri grada, kojeg je uglavnom financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja sa 160 tisuća kuna, a ostalo su participirali gradovi i Karlovačka županija. Ukupno je bilo uključeno oko 60-tak tamburaša, izjavila je ravnateljica Glazbene škole Snježana Mrljak.

-Zadovoljstvo mi je što s javnošću mogu podijeliti informaciju za koju ne znam je li poznata, a to je, da smo mi (Glazbena škola) uputili prema resornom ministarstvu zahtjev za otvaranjem srednje glazbene škole – Odjel tambure, što govori u prilog većoj vidljivosti i povećanom interesu učenika za sviranjem tog instrumenta, što je sigurna sam rezultati ovog projekta. Isto tako, kaže Mrljak, ovih dana raspisat ćemo i natječaj za novo radno mjesto – profesora tambure.

-Ovaj dokumentarni film nastao je u produkciji tvrtke Radar i sniman je nekoliko mjeseci na četiri lokacije, pored već spomenute tri, snimanje se odvijalo u Selcu, dakle na mjestima gdje su se održavali tamburaški seminari. Jedinstven je, jer je prepun zanimljivih detalja i izjava, obiluje brojnim duhovitim situacijama. Ali njegova najveća vrijednost je što smo dokumentirali trud i zalaganje, kao i edukaciju te trajno zabilježili koliki je stvarni napredak učinjen u relativno kratkom vremenu, kaže Marko Pekić iz Radara. Isto tako mišljenja je Pekić, ovaj film može biti dobra motivacija za nastavak sličnih aktivnosti.

Podsjećamo, projekcija dokumentarnog filma „Spas za tamburu 1-2-3“ počinje u 19.30 u četvrtak , u Zorin domu, ulaznice su besplatne, ali se moraju rezervirati. (rb)

Foto: (rb)

Autor: Renata Benković