Prvi Karlovački

Karlovački muzej obilježio svoj dan predstavivši novi vizualni identitet

Autor: Ksenija Begović

18.12.2021

Kultura

Na današnji je dan 1904. godine tadašnja karlovačka gradska vlast donijela odluku da je gradu potreban muzej. Stoga se 18. prosinca slavi Dan karlovačkog muzeja. Od nedavno ustanova koja obuhvaća četiri lokacije nosi novi službeni naziv –  Muzeji grada Karlovca.

Promjena naziva bila je razlog da se krene u izradu novog loga, a izabrano je rešenje mladog karlovačkog arhitekta Dine Begovića. Novi je logo bio temelj od kojeg se krenulo u izradu novog vizualnog identiteta Muzeja grada Karlovca. Za njega su zaslužni dvojica zagrebačkih dizajnera Andro Giunio i Sven Sorić.

Novi je vizualni identitet između ostalog predstavljen danas na svečanom obilježavanju Dana muzeja u Gradskom muzeju Karlovac. Kako je istaknula Josipa Vukelić, voditeljica marketinga i odnosa s javnošću Muzeja kroz novi se vizualni identitet htjelo što karlovački muzej čini drukčijim od ostalih.

Dizajn vizualnog identiteta utemeljen je na dvoslojnosti, na razini cjelokupnog identiteta govorimo o Muzejima grada Karlovca, dok na individualnoj razini o vizualnom identitetu pojedine lokacije. U tom je kontekstu bilo relevantno uvažiti jedinstvenost svake lokacije i različitost njihova djelovanja. Kontinuirana primjena novog vizualnog identiteta doprinijet će većoj vidljivosti programskih aktivnosti pojedinačnih lokacija Muzeja i boljem razumijevanju njihova ujedinjenog djelovanja pod krovnim nazivom, kazala je Vukelić.

Od danas je u funkciji i nova mrežna stranica Muzeja, u čijem su dizajnu također sudjelovali spomenuti dizajneri.

Novodizajnirana mrežna stranica korisnicima će omogućiti jednostavniju navigaciju, kvalitetniju preglednost programskih aktivnosti svih lokacija i lakši pronalazak informacija ovisno o interesima korisnika, istaknula je Josipa Vukelić.

U skladu s novim vizualnim identitetom redizajniran je i muzejski glasnik Glas. Predstavljen je novi broj kojeg su uredili Iva Alibašić i Sandro Vidoš. Alibašić je istaknula da je tema broja Muzeji na društvenim mrežama. Naime, pandemija je promijenila način funkcioniranja kulturnih ustanova tako i muzeja. Društvene mreže više ne služe samo kao medij za obavijesti o događanjima, već su događanja preseljena u digitalni oblik. Tijekom prošle godine u digitalnom je obliku organizirano nekoliko događanja, naglasila je Alibašić.

Okupljenima je Dan muzeja čestitao gradonačelnik Damir Mandić.

Svaka gradska vlast ako želi biti ozbiljna i odgovorna treba brinuti o svojoj kulturnoj baštini. Kad govorimo o kulturnoj baštini onda je jasno da je prva točka Gradski muzej koji o baštini Karlovca vodi brigu. Nekako kad čujem riječ muzej prva asocijacija nam je na nešto statično, a mi živimo u vremenu kad ništa nije statično. Mislim da ste tu i za budućnost institucije i očuvanja baštine napravili veliki iskorak. Nije dobro stalno se ograničavati trendovima i biti stalno trendi, jer onda će struka patiti, ali taj osjećaj za stručni rad i za trenutak u kojem živimo mislim da to imate. To je važno za i budućnost institucije, ali i za budućnost grada, poručio je gradonačelnik.