Grad Karlovac još jednom se predstavio u Budimpešti

Karlovac i Erzsebetvaros proslavili 10 godina prijateljstva

VIŠE IZ RUBRIKE

  Prije deset godina pobratimili su se Grad Karlovac i budimpeštanska samouprava VII. okruga – Erzsebetvaros. Pobratimili su se u cilju razmjene iskustava upravljanja gradom, te međusobnom pomaganju uspostave gospodarskih, turističkih, kulturnih i sportskih veza, kao i čitavom nizu drugih aktivnosti. Zahvaljujući dobroj suradnji dvaju gradova, puno je karlovačkih učenika upoznalo Balaton, a mađarski učenici ljetovali su na Jadranu. Samo ove godine predstavnici Erzsebetvarosa u više su navrata posjetili Karlovac, a isto tako predstavnici Grada Karlovca uzvratili su posjet. Osim toga, već idući tjedan će stotinu učenika posjetiti Hrvatsku kako bi upoznali ljepote grada na četiri rijeke, ali i uživali na morskoj obali u Selcu.

  Povodom proslave ovog jubileja gradonačelnik Erzsebetvarosa Zsolt Vattamány upriličio je prijem za predstavnike Grada Karlovca, a organiziran je i bogat kulturno zabavni program. Gradski muzej Karlovac je u Kulturnom centru K11 postavio izložbu Gorana Vranića Portret grada Zvijezde koja će se moći razgledati do 3. listopada.

  U glazbenom dijelu programa nastupili su Stjepan Magdić i Daren Pavletić, učenici 5. razreda Glazbene škole Karlovac, profesori Glazbene škole Ambrozije Puškarić, Tomislav Krvarić i Vedran Mikić, te Folklorna družina „Vuga“.

  Uz kulturu, Karlovac je predstavljen i kroz turističke atrakcije. Tako su brojni posjetitelji mogli bolje upoznati Aquatiku - slatkovodni akvarij Karlovac, ali i ostale zanimljivosti kroz promociju Turističke zajednice Grada Karlovca i proizvode karlovačkih OPG-ovaca.

  Proslavi u Budimpešti uz izaslanstvo grada Karlovca i brojne goste, nazočili su gradonačelnik Erzsebetvarosa Zsolt Vattamány sa suradnicima, Ivan Bušić, opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Mađarskoj i Ivana Herceg direktorica predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Budimpešti.

  Posebno veseli što su prilikom ovog gostovanja uspostavljene daljnje veze na kulturnom planu. Dogovoreno je novo gostovanje izložbe Gorana Vranića izvan granica Lijepe naše, a Glazbena škola Karlovac i Glazbena škola iz Budimpešte planiraju zajedničke aktivnosti. Tako gosti iz Mađarske dolaze sljedeće godine na Noć glazbe i Kavu s Bachom, a deset učenika gitare bit će sudionici 20. Međunarodne ljetne škole gitare. Isto tako, dogovoren je koncert Karlovačkog komornog orkestra u Katedrali u Budimpešti u ožujku sljedeće godine.

  Osim u kulturnom dijelu, Karlovčani su se u Budimpešti predstavili i kroz sport. Na utrci koja se trčala kroz središnji gradski park, Karlovac su predstavili Robert Franjković, Anđelka Mađar, te Astrid, Tomislav i Daren Pavletić.