Gimnazijalcima predstavili globalne trendove u mobilnosti

Karlovac dobiva Supercharger za Tesla vozila

VIŠE IZ RUBRIKE

  „Globalni trendovi i njihov utjecaj na mobilnost“  tema je predavanja koje je danas održano u Gimnaziji, koje je održao Vladimir Markulin iz tvrtke Avant Car, koja se bavi iznajmljivanjem vozila, s posebnim naglaskom na električna vozila. Više nego u predavanju gimnazijalci su uživali u prilici da sjednu u jednog od tri Tesle koji su bii parkirani pred Malom školom.

  Markulin, koji je Karlovčanin i bivši gimnazijalac, kazao je da je ova prezentacija zapravo povezana s još jednim događajem, a to je otvaranje Teslinog Superchargera u Karlovcu.

  Karlovac postaje sedmi grad u Hrvatskoj koji dobiva Teslin Supecharger što će sigurno donijeti jednu dodanu vrijednost jer će korisnici takvih električnih vozila ostajati malo duže u Karlovcu i istražiti naš lijepi grad. Punjači se nalaze samoom izlazu s autoceste na Petrolovoj benzinskoj stanici. Specifično za Supercharger je da je trenutno najveći u Hrvatskoj sa osam priključnih mjesta. U istom trenutku kad se aktivira jedan Supercharger na Teslinoj mapi punjača se on pokazuje svim Teslinim korisnicima. Posjećenost Teslinih vozača Hrvatskoj je ove godine bila iznimno visoka. To pokazuju podaci korištenja punionica na drugim lokacijama, kao što je Otočac, Zadar pa i Zagreb, tako da Karlovac kao čvorište će sigurno biti jako dobro pozicioniran od strane stranih državljana, jer u Hrvatskoj u ovom trenutku ima 20-ak Tesli i to je veći benefit za turizam. Svako zaustavljanje u Karlovcu zbog toga što je na mapi Teslinih punjača će izazvati istraživanje.  

  Ravnateljica Gimnazije Snježana Štranjgar kazala je da je zadovoljna to su u predavanje mogli čuti i gosti iz Italije i Poljske, koji gostuju u sklopu projekta Erasmus + projekta „Written on Water“.

  Za sve one koji su imali priliku čitati autobiografske zapise Nikole Tesle jasno je da je ovo spoj onog što je on sanjao. U njegovo vrijeme to je sigurno bila znanstvena fantastika, ali mi eto živimo Teslino doba i živimo tu znanstvenu fantastiku i zbog toga smo ponosni i sretni.

  Prije nego se i sam provozao u Tesli S do punionice gradonačelnik Damir Mandić zahvalio je Tesla Motorsu da svoj Supercharger pozicioniraju u Karlovcu.

  Iz te suradnje će Karlovac, osim ove lokacije, na tri druge lokacije dobiti svoje punjače. Do kraja godine bi to realizirali, tako planiramo, izdvojili smo već novce za uređenje dijela koji moramo urediti. Radi se o lokaciji kod Tekstilke, radi se o parkiralištu u Sarajevskoj, kod McDonaldsa i kod sportske dvorane. Naša ideja je vrlo jednostavna. S jedne strane Karlovac pozicionirati i ući u taj vlak jedne održive mobilnosti.