Projekti za dugoročni gospodarski razvoj

Karlovac, Bihać i Crna gora pripremaju projekte za razvoj turizma, zaštitu okoliša, očuvanje kulturne i prirodne baštine...

VIŠE IZ RUBRIKE

    Zajednička prijava na program prekogranične suradnje čije se otvaranje očekuje uskoro i tri projektna prijedloga bila su povod sastanka predstavnika Razvojnih agencija KARLE i RAUSK-a iz Bihaća, na kojem su sudjelovali i neki od predstavnika partnera i suradnika na projektima, točnije Grad Slunj, Općina Rakovica, Udruga Carpe Diem i Udruga informatičara.

    - Projektni prijedlozi koji se pripremaju su: „Flyfishing“, Growing through CoWorking“ i „Reuse me“, a u razradi je i još jedan projektni prijedlog povezan sa zaštitom okoliša i gospodarenje otpadom. Uz projektne partnere iz Unsko-sanskog Kantona uspostavljena je partnerska suradnja i sa Crnom Gorom. Razvojna agencija KARLA je osmislila projekte „Flyfishing“ i „Growing through CoWorking“ te okupila buduće partnere dok je za projektni prijedlog „CoWorking“, kroz provedbu projekta „Dom Nikole Tesle“ osigurala i novac za izradu projektne dokumentacije iz Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova kako bi se uredio prostor na adresi Rakovac 6 u Karlovcu, stoji u priopćenju.

    Kroz provedbu projektnih prijedloga doprinijelo bi se ostvarenju više prioritetnih ciljeva, a to su doprinos razvoju turizma i očuvanju kulturne i prirodne baštine, zaštita okoliša i prirode te jačanje konkurentnosti i razvoj poslovnog okruženja u programskom području. Cilj projekt „Growing through CoWorking“ je osnivanje prvih Coworking prostora na ovom prekograničnom području, točnije u Karlovcu, Bihaću i Herceg Novom u Crnoj Gori, čime se poduzetničke ideje u vrlo kratkom vremenu mogu lansirati bez gotovo ikakve početne investicije.

    Kroz projekt „Flyfishing-a“ s partnerima iz Grada Slunja, Grada Bihaća te Općine Danilovgrad žele potaknuti dugoročni gospodarski razvoj kroz razvoj selektivnih oblika turizma u Karlovačkoj županiji preciznije kroz razvoj ribolovnog turizma, stvaranje novih radnih mjesta u sektoru sportskog ribolova te uređenje prostora koji bi postao regionalni centar za ribolov na mušicu koje je jedan od najunosnijih oblika sportskog ribolova.

    Pripreme za prijavu su u tijeku, a Razvojna agencija KARLA će u projektnim prijedlozima imati ulogu partnera na projektu i tehničke podrške, sudjelovat će u koordinaciji projektnih partnera te na provedbi aktivnosti koji doprinose novom zapošljavanju osoba za rad na EU projektima.