Dino Povrženić nastupit će na Svjetskom prvenstvu u Madridu

Karate trener Dario Keča: "Idemo napraviti dobar rezultat u Madridu"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Dario Keča iz Karate klub "Karlovac 1969" već je godinama jedan je od najuspješnijih karlovačkih sportskih stručnjaka. Keča se dokazao radom sa članovima svog kluba, gdje je ostvario sjajne rezultate, osvojene su medalje na europskim i svjetskim prvenstvima u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji. Dario Keča već je petnaest godina trener u juniorskoj i seniorskoj reprezentaciji, koje su u tom razdoblju ostvarile sjajne rezultate na velikim natjecanjima. Keča je zaljubljenik u karate i sport i s puno ljubavi odrađuje sve zadatke. Već nekoliko godina Dario Keča ozbiljno radi s Dinom Povrženićem, a taj dvojac do sada je ostvario sjajne rezultate. Sada su u tijeku pripreme za Svjetsko seniorsko prvenstvu u Madridu, koje će biti održano za mjesec dana. Glavni cilj je odlazak na Olimpijske igre u Tokio, a u Madridu će se dobivati bodovi za odlazak na igre. Razgovarali smo s Kečom o stanju u klubu, pripremama Dine Povrženića, radu u reprezentaciji i drugim temama.

  Kakva je trenutna situacija u klubu?

  -Sezona je nastavljena i imamo dosta obaveza. Prije nekoliko tjedana vrlo uspješno smo organizirali naš tradicionalni turnir. Krenuo je jesenski dio sezone i svaki vikend su natjecanja i za mlađe i za starije uzraste. Tako da smo i subotom i nedjeljom po turnirima. Imali smo i upis djece u klub i moram reći da je interes bio velik. Imamo odlične uvjete za rad i radi se vrlo kvalitetno i ozbiljno.

  Dino Povrženić izborio je odlazak u Madrid na Svjetsko seniorsko prvenstvo. Kako idu pripreme za to veliko natjecanje?

  -Dino Povrženić uspio je kroz izborno natjecanje izboriti odlazak u Madrid, a treba istaknuti da je konkurencija bila vrlo jaka. Uspio je i sada se priprema za Svjetsko prvenstvo. Počela mu je nastava na fakultetu i sada usklađuje studentske obaveze s treninzima. Fokusirani smo na pripreme, a treninzi su dva put dnevno. Svaki vikend su natjecanja s reprezentacijom, a svaki utorak imamo u Samoboru pripreme sparinga svih selekcija. Intenzitet je velik, a Svjetsko prvenstvo sve je bliže. Pet je težinskih kategorija, a Povrženić će nastupiti do 67 kg. Naša muška reprezentacija ima pet predstavnika. Očekujem u kategoriji do 67 kg 85 natjecatelja, bit će vrlo teško. Idemo tamo napraviti dobar rezultat. Trebali smo imati više mečeva, no treba istaknuti da većinu turnira Svjetske lige financiramo sami, Hrvatski olimpijski odbor financira samo odlaske na svjetska i europska prvenstva. Odradili smo četiri turnira Svjetske lige, a na neke nismo išli, jer su bili na dalekim destinacijama, a to je vrlo skupo.

  Može li Dino Povrženić u Madridu do medalje?

  -Vjerujem u Dinu, ali svi žele uzeti medalju. Svjetsko prvenstvo boduje se za Tokio i bit će konkurencija vrlo jaka. Nadam se da će sve biti dobro. Na turniru "Croatia Open" izgubio je borbu za broncu. Još ga očekuje vrlo jak turnir u Beogradu, dobro je ići na jake turnire. Pratimo one najbolje natjecatelje u kategoriji do 67 kg, u Madridu će odlučivati nijanse. Dino je na trećoj godini građevine i iduće godine bit će prvostupnik. Uskladio je studiranje i sport, koristi i dan odmora od treninga. Još je mlad, ostat će u karateu i nakon studija.

  Kakva je situacija s ostalim natjecateljima u klubu?

  -Imamo veliki natjecateljski pogon, to je četrdeset mladih natjecatelja, a neki pokazuju izrazite sposobnosti. Sada je tu pitanje ustrajnosti, da li će oni izdržati do petnaest, šesnaest godina. U karateu se počinje natjecati s jedanaest godina. Radimo dosta motoriku s djecom. Mali članovi kluba igraju se i vježbaju, s djecom treba oprezno. Kod djece se smanjilo kretanje tri do četiri puta, puno sjede za knjigom i za računalom. Nedostaje jači intenzitet tjelesnog odgoja u školi. Zato je dobro što roditelji dovode djecu u sportske klubove. Naši treneri za mlađe uzraste Ivan Puklavec i Dino Babić jako dobro rade. Nama je važno da izvedba natjecatelja bude dobra, a onda će doći i medalja. Neki put medalja dođe i zbog dobrog ždrijeba i zbog toga jer se sve dobro posložilo. Naši mladi natjecatelji su dobra klapa, odgojni moment je prisutan, a vrlo važna je sinergija roditelja i trenera. Imamo nakon dužeg vremena i jako dobru žensku ekipu. Od mladih natjecatelja očekujemo za godinu, dvije plasmane na europska prvenstva.

  Može li se među mladim natjecateljima pojaviti novi Dino Povrženić?

  -Spartanski je to život i treba to prihvatiti uz mnoga odricanja. Djeca su danas preopterećena, osim redovne nastave, idu na engleski, na dodatnu informatiku, sviraju neki instrument, tu su i izborni predmeti i vjeronauk. Puno je toga za djecu od dvanaest godina. Za vrhunsku izvedbu treba raditi dodatno sa sportašima. Za vrhunske rezultate treba dodatno trenirati. Imamo dvoranu od 0 do 24 sati. Ima ih nekoliko koji se žele posvetiti ozbiljnom treniranju, ima ih koji pokazuju potencijal i interes. Znanja za sve to imamo, imamo i tehnologiju i sve potrebne uvjete.

  Što može Dino Povrženić učiniti u Madridu i može li se plasirati na Olimpijske igre?

  -Ako bude dobar ždrijeb i ako bude sreće Dino može do medalje na Svjetskom prvenstvu. Moramo iskoristiti to još malo vremena da dobro odradimo završne pripreme. Još su dvije godine do Olimpijskih igara u Tokiju, treba marljivo raditi i skupljati bodove na turnirima, pa se možda posreći.