Za izgradnju nerazvrstanih cesta bit će uloženo 3,3 milijuna kuna

Kamanje slavi svoj dan! Najavljena brojna ulaganja, među njima i 2,2 milijuna kuna u izgradnju vrtića

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Kamanju je počela trodnevna proslava Dana općine. Tako je danas održana i svečana sjednica općinskog vijeća gdje je načelnik općine Damir Mateljan najavio kako će u Kamanje do kraja 2019. godine biti uloženo 400 tisuća kuna temeljem projekta sa slovenskim partnerima „Misterion“, koji se financira iz Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska, koja je partner u tom projektu, uz Općinu Metlika, Turističku agenciju „Kompas“ iz Novog Mesta i Lokalnu akcijsku grupu „Vallis Colapis“, a čiji je nositelj Općina Semič.

  Projekt je vrijedan 1,240.000 eura, a Europski fond za regionalni razvoj pokriva 85 posto prihvatljivih troškova, to jest nešto više od milijun eura. Ostatak razmjerno pokrivaju hrvatski i slovenski partneri. Namjera je posredstvom ovog projekta zaraditi zajednički turistički proizvod, Slovenci će razvijati turističku infrastrukturu oko nadzemnih voda, potoka i pritoka Kupe, a u Kamanju će se financirati temeljito arheološko istraživanje neolitskog lokaliteta Vrlovka koji obuhvaća istoimenu špilju i arheološko nalazište iznad nje.

  -Stvaramo arheološki park. Slijedi slanje nalaza u renomirane laboratorije, a nakon toga ćemo se pozabaviti načinom predstavljanja – posjetitelji će pametnim telefonom ili posebnim „4D“ naočalama moći razgledati postav. Cilj nam je učiniti općinu turistički konkurentnijom, navodi Mateljan.

  -Projekt će u zajedničku turističku ponudu povezati znamenitosti, smještajne kapacitete, arheološke i prirodne lokalitete s obje strane granice. Izvršit će se animacija i obuka lokalnih pružatelja turističkih i ugostiteljskih usluga te će se proizvesti novi prepoznatljivi suveniri ovog područja. Sve navedene djelatnosti su usmjerene na povećanje broja posjetitelja i prihoda od održivog i zelenog turizma za seoske sredine Bele Krajine i Dolenjske sa slovenske strane te Pokuplja i Žumberka s hrvatske strane Kupe, pojašnjavaju u LAG-u „Vallis Colapis“.

  Projekt je predstavljen nakon svečane sjednice Općinskog vijeća Kamanja povodom Dana općine prilikom čega su nagrađeni Dobrovoljno vatrogasno društvo „Reštovo“ koje ove godine slavi 90 godina postojanja, a u ime kojeg je priznanje preuzeo predsjednik Stjepan Novosel, te poduzetnik i sportski djelatnik Alojz Žokvić, a nagradu je preuzeo Josip Žokvić.

  Najvažnije ulaganje koje nam predstoji, ono vrijedno 2,2 milijuna kuna, je ono u izgradnju vrtića. U ponedjeljak zaključujemo natječaj i znat ćemo tko će raditi zgradu za 25 mališana, dok ćemo 3,3 milijuna kuna uložiti u izgradnju nerazvrstanih cesta. Festival DOK, kojim obilježavamo Dan općine čitavog vikenda, klizalište koje organiziramo zimi i skorašnja kestenijada su ono što čini život i posjete našoj općini zanimljivima, kaže Mateljan.

  Upozorava da državne mjere za razvoj ruralnog razvoja nisu dostatne i da su najveći problemi demografski, a odnose se na smanjenje prirodnog prirasta i uvećanje iseljavanja.

  -Neke standarde, kao što su u zdravstvu, javnom prijevozu i području predškolskog odgoja te školstva ne bismo smjeli snižavati, ako ruralni prostor želimo učiniti konkurentnim. U Kamanju nemamo more i masline, ali imamo kamen, vino i Vrlovku za koju je država čula tek nakon što smo uložili milijune u nju. Tada je zatvorila špilju za posjetitelje zbog 123 šišmiša. Njihova je kolonija u međuvremenu uvećana, ali je smanjen broj stanovnika i turista.

  Inače, špilja je otvorena ovog vikenda za trajanja festivala DOK, i ne samo to, nego je omogućena besplatna posjeta uz stručno vodstvo, i to danas  od 18 do 21 sat, sutra od 16 do 19 sati i u nedjelju od 14 do 17 sati.

  Na Mateljanove tvrdnje, između ostalih i onu da je posljednje veliko ulaganje Karlovačke županije u Kamanje bilo 2007. godine, ali da je županijska infrastruktura u dobrom stanju, jer je u nju ulagala Općina, osvrnula se dožupanica Vesna Hajsan-Dolinar.

  -Standard školskih i zdravstvenih ustanova je vrlo važan da zadržimo stanovništvo. Za Kamanje se ne bojimo, jer ono ima toliko mnogo gospodarskih subjekata da su radna mjesta osigurana. Za zdravstvene usluge skrbimo na svim razinama, od primarne zaštite nadalje. Ulažemo u energetsku obnovu svih bolnica u Karlovačkoj županiji, a provodimo i projekt „KAŽU zdravlje“ putem kojeg milijun i pol kuna ulažemo u Dom zdravlja Ozalj, kojem gravitiraju i stanovnici Kamanja, a čime poboljšati ultrazvučne preglede i dijagnostiku, kaže Hajsan-Dolinar.

  Dodaje da će se ukupno u energetsku obnovu škola u županijskoj nadležnosti uložiti 30 milijuna kuna.

  Trebamo u učenika razvijati kvalitete za tržište rada. U Karlovačkoj županiji će biti centri izvrsnosti za strojarstvo, elektrotehniku i informatiku, a u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i turizam. Očekujemo 30 milijuna kuna za to. Vjerujem da će u listopadu u Kamanje doći prvi autobus po takve učenike, da ih odveze u karlovački centar izvrsnosti kao i da će svi učenici uskoro imati besplatan javni prijevoz.

  Dodaje da je novih 40 milijuna kuna odobreno za sufinanciranje kredita poduzetnicima.Župan Damir Jelić obilazi i vodi brigu o potrebama lokalne samouprave. Uštedama na plaćama u Karlovačkoj županiji oslobodili smo četiri milijuna kuna za demografske politike .

  -Općina Kamanje je kandidirala županiji nedavno dva projekta. Obećajem da ćemo jedan sufinancirati, zaključuje dožupanica.

  -Drago mi je što Općina, osim fizičku, razvija i infrastrukturu drugog tipa. Kamanje je sjajan primjer mrežno-socijalnog sustava u kojem se međusobno svi potpomažu,poručio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš-Dončić.

  Svečano je u Kamanju cijeloga dana tako je na platou špilje Vrlovka nordijskim hodanjem i svirkom ljudskog džuboksa Bob Milana počeo i festival DOK. Tamo će večeras od 20 sati nastupiti najslavniji hrvatski džez pijanist Matija Dedić koncertom „Matija svira Arsena“, kako se zove i najprodavaniji album u Hrvatskoj prošle godine, odnosno davanjem počasti svom ocu Arsenu Dediću i njegovim evergrinima, nakon čega će DJ Dabi rasplesati posjetitelje na disko večeri.

  Foto: Denis Stošić