Najmlađi karlovački licencirani ronilac Luka Ranitović (11)

Kad idem s tatom u ribolov naša puška je Go Pro kamera

VIŠE IZ RUBRIKE

  Dok provjerava bocu s kisikom, ronilački prsluk i ostalu opremu, kontrolira s ocem ima li sve što mu je potrebno u plastičnim spremnicima, ima li dovoljno olova, teško je povjerovati da je Luki Ranitoviću tek 11 godina. No, Luka je najmlađi licencirani ronilac u Karlovcu, a vjerojatno i u županiji, što potvrđuje i međunarodna SSI iskaznica, čiji je ponosni vlasnik. Luka i njegov otac Dejan su članovi Ronilačkog kluba „Žabac“, koji je jedan od najmlađih klubova u Karlovcu.

  Luka je učenik petog razreda OŠ Dubovac, a uz oca Dejana, koji se ronjenjem bavi 15, a ronilački instruktor je četiri godine, zaljubio se i u ronjenje. Pripremanje za polaganje ispita ipak nisu počeli sve dok Luka sam nije sam izrazio želju da se počne baviti ronjenjem.

  S ocem Dejanom dočekao nas je na Foginovom kupalištu. Dok su se pripremali za ulazak u Koranu kao da je sredina ljeta, a ne 5. listopada, jer podrazumijeva se da imamo fotografiju u „ronilačkom izdanju“, Luka nam otkriva kako je već ranije naučio sam pripremiti opremu.

  Znao sam to raditi i prije nego što sam položio ispit jer sam uvijek bio uz tatu kad je ronio. Tako sam počeo njemu slagati opremu i ostalim dečkima sam pomagao.  Zainteresiralo me to da i ja želim postati ronilac.

  Za jedanaestogodišnjaka izuzetno je odgovoran, pa na isti način brine o opremi kad završi s ronjenjem, za sve se pobrine sam, a jedino u čemu mu Dejan pomaže je nošenje boca i olova. I dok su djeca nestrpljiva po prirodi i odmah traže akciju, teže ih je pridobiti da moraju savladati i sve ostalo što uz to ide, kao što je briga o opremi. Kod Luke toga nema.

  On na žalost nije imao tu sreću jer sam mu ja bio instruktor tako da je ta priprema kod nas trajala jako dugo, skoro tri godine. Krenuli smo malo po malo. Djeca inače po SSI mogu roniti već od 10 godina, ali uvijek bih to ostavio roditeljima na izbor da vide koliko je dijete sposobno. Međutim, ako čovjek nije ronilac, osobito instruktor, onda ne može baš realno ocijeniti koliko njegovo dijete može. Zato sam Lukino polaganje ispita odlagao sve do zadnjega, mogao je polagati prošle godine, ali baš zato da bi ja bio objektivan pričekali smo još godinu dana, pojasnio je Dejan.

  Foto: Dinko Neskusil

  ...

  Više pročitajte u Karlovačkom tjedniku