Ratarstvo i turizam na OPG-u u Veselićima

Jože Želježnjak - Zlata vrijedan i najbolja poljoprivredna mlada nada u Hrvatskoj

VIŠE IZ RUBRIKE

    Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obitelji Želježnjak u Veselićima u Ribniku danas je ugostilo župana Karlovačke županije Damira Jelića i njegove suradnike, a povod je bio osvajanje nagrade "Zlata vrijedan" koju je osvojio nositelj OPG-a Želježnjak, 25-godišnji Jože, kao najbolja "Mlada nada 2018." u Hrvatskoj. Inače, OPG Želježnjak na 20 hektara uzgaja industrijsku konoplju, suncokret, lan, tikve uljarice, proso, pir, pšenicu, kukuruz, zob i ječam. Naime, već petu godinu Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Večernjim listom i Hrvatskom radio televizijom provodi projekt „Zlata vrijedan“ kojim se promovira hrvatska poljoprivredna proizvodnja kroz uspješne priče poljoprivrednika, a koje na natječaj prijavljuju županije.

    Zlata vrijedan i najbolja poljoprivredna mlada nada u Hrvatskoj Jože Želježnjak, koji već tri godine uz brata Roberta vodi OPG, obrađuju 42 parcele na ukupno 20 hektara zemljišta. Na svakoj parceli godišnje siju dvije kulture, proizvodnja je integrirana, u prijelaznom ekološkom razdoblju.

    Uzgoj industrijske konoplje zahtijeva najviše papirologije. Svake godine u Ministarstvo poljoprivrede moramo dostaviti potvrdu o nekažnjavanju i potvrdu da sam kupio novo sjeme, odnosno da ne koristim svoje jer se THC povećava ako se sije isto. Konoplja se ne može sijati na površini manjoj od hektara, a mi ju trenutno sijemo na oko tri. Ulje je bogato omega 3 i 6 kiselinama, za litru nam treba oko sedam kilograma sjemenki, a to je ujedno naš najskuplji proizvod, kojeg kao i ostale najčešće prodajemo na kućnom pragu. Inače, sve uljarice i žitarice na našim su poljima u eko uzgoju, a finalni proizvod su hladno prešana ulja konoplje, lana, buče i suncokreta te integralno brašno. Planiramo u skoroj budućnosti na našem imanju otvoriti kušaonicu, a u budućnosti se vidimo i u seoskom turizmu jer su Veselići na odličnom turističkom položaju, na glavnoj poveznici Europe s morem i upravo tu vidimo šansu za proboj na tržište, izjavio je Jože.

    Kako sada pomoći ovom mladom rataru da se u potpunosti posveti poljoprivredi, ali i velikoj većini poljoprivrednih proizvođača i na koji mu način olakšati plasman proizvoda i usluga, župan Damir Jelić posebno je izdvojio županijski projekt servis-serisu, za kojeg kaže da je još jedan od izazova koji se polako, ali sigurno razvija.

    -Ozbiljna nam je namjera organizirati mrežu proizvođača, u ovom slučaju svih OPG-a s područja naše županije za što lakši i bolji plasman na tržištu. U ovom mandatu zacrtali smo si plan u kojem ćemo se ekipirati, odnosno odabrati ljude koji u svakom trenutku mogu spremno odgovoriti svim izazovima. U tijeku je drugi dio preustroja u kojem ti mladi ljudi moraju pokazati maksimalan entuzijazam, beskrajnu energiju, znanje i motivaciju, koji će poljoprivrednicima u potpunosti biti servis koji će ih pratiti marketinški, koji će im pisati EU projekte i koji će njihove proizvode plasirati na nova i nepoznata tržišta, među ostalim izjavio je župan Jelić.