Goran Franković je kazao da preusmjeravanjem poziva u jedan centar ne gubi se na brzini izlaska na intervenciju

Jedino pozivom na službeni broj 193 se aktivira sustav

VIŠE IZ RUBRIKE

  Svi telefonski pozivi, bilo s fiksne ili mobilne mreže, prema broju 193, službenom broju za uzbunjivanje vatrogasne službe, od 1. travnja iz svih dijelova županije usmjereni su na Županijski vatrogasni operativni centar u Karlovcu.

  Naime, u županiji djeluju dvije javne vatrogasne postrojbe, u Karlovcu i Ogulinu, pa se postavilo pitanje, zašto Ogulinci više ne mogu direktno dobiti svoju postrojbu na broj 193. Tijekom vikenda na ogulinskom se portalu zahuktala rasprava na koji broj zvati vatrogasce, a tim se povodom danas novinarima obratio i županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković, a njegova je poruka jasna.

  Da bi pokrenuli sustav mi moramo isključivo pamtiti službene brojeve žurnih službi Republike Hrvatske, koji su definirani propisima.

  Preusmjeravanje poziva u centar  u Karlovcu, nije novina i djelomično se provodi već nekoliko godina, kako je pojasnio Franković.

  Svi pozivi prema broju 193 su u Hrvatskoj zbog organizacije broja operatera preusmjereni na županijska središta. O tome ne govorimo od jučer, nego već pet, šest godina mi zaprimamo sve pozive s mobilnih mreža u centar u Karlovcu, dok su samo pozivi s fiksnih mreža od 1. travnja ove godine preusmjereni na jedinstveni broj 193. Od tog dana nismo osjetili nikakve turbulencije niti negativne posljedice ustroja Županijskog vatrogasnog operativnog centra i prijama dojave na jednom mjestu. Štoviše, dobili smo još jedan bolji i kvalitetniji nadzor po pitanju organizacije vatrogasne službe.

  Županijski vatrogasni zapovjednik je kazao da preusmjeravanjem poziva u jedna centar vatrogasna služba ne gubi na brzini izlaska na intervenciju, jer paralelno s telefonskom dojavom, uzbunjivanje se obavlja radio vezom, pri čemu, tvrdi on, od završetka dojave do izlaska vatrogasaca ne prođe više od dvije minute.

  Službeni broj vatrogasne službe je 193. Inzistiram na tome da se zove ili 193 ili 112, jer se jedino tako aktivira sustav. To je apel prema građanima da koriste sustav i da vjeruju sustavu. I da zovu na broj 193. Ja imam povjerenje u svoju službu, molim da to imaju i građani, poručio je između ostalog Franković.