Turkanović: Program je kreiran s ciljem osiguranja pružanja pomoći i podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela u županijama gdje nema takvih sudskih odjela

Javna akcija Ženske grupe Korak

VIŠE IZ RUBRIKE

  Ženska grupa Korak  danas je organizirala javnu akciju u sklopu Nacionalne kampanje programa „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“. Nositeljica trogodišnjeg programa je Ženska soba – Centar za seksualna prava, u partnerstvu s još 10 organizacija civilnog društva.

  -S obzirom da se radi o programu koji se provodi u 13 županija u kojima ne postoje odjeli za pružanje podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela pri županijskim sudovima; udruge su te koje pružaju podršku žrtvama i svjedocima. Projekt se provodi na razine cijele Republike Hrvatske i upravo ovaj i idući tjedan odvija se i nacionalna kampanja svih udruga koje u njemu sudjeluju, kaže voditeljica aktivnosti u sklopu ovog programa u Koraku Sandra Turkanović.

  -Ono što se želi postići ovim programom je to da se omogući jednaka dostupnost usluga koje se njime pružaju na razini cijele zemlje. Te usluge su emocionalna podrška žrtvama i svjedocima kaznenih djela, njihovo osnaživanje, te informacije o procesnim pravima koje imaju. Također pružamo pravno savjetovanje i praktične informacije budući da je ljudima vrlo stresno ići na sud, ustvari radi se o cijelom jednom setu usluga, ovisno što kome zatreba, ističe Turkanović.

  Svojim dolaskom podršku akciji, ali i provođenju programa, dao je i župan Damir Jelić.

  -To su najstresnije situacije i zahvalan sam grupi Korak što nas, uopće, upućuje na te teme. Uvijek se s radošću sjećam pokojne gospođe Sadike Zvirkić koja je na neki način bila ispred vremena jer je gotovo uvijek žargonski rečeno „bila na lopti“. Mogu čak reći da je predviđala neke situacije koje se događaju pa je puno puta, nažalost, bila i neshvaćena. Ona je bila pionirka ovog dijela brige za, ponajviše žene unutar obitelji i taj „dobri duh“ se nastavlja i s ovom ekipom Koraka. Dio tereta im i mi pokušavamo pomoći koliko god je moguće, bez obzira dali su to općine, gradovi ili Karlovačka županija. Ovo je ključno za razvijanje logike civilnog društva te ovaj dio civilnog društva treba podržavati. Zašto? Zato što postoji civilno društvo koje je onako „rekreativnog“ karaktera, što je u redu. No, ovaj dio civilnog društva ulazi u prostore gdje institucionalno država, najčešće  ne pokriva i to je onda nešto što valja itekako podržati, poručio je župan.

  Program  financira Ministarstvo pravosuđa sa 180 tisuća kuna godišnje.