Nebojša Petrović, skiper, instruktor joge, avanturist i taksist

"Izvadit ću dva zuba pa na Cammeo jedrilici oploviti svijet"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Cammeo stiže za manje od pet minuta. Za volanom nasmijani Nebojša Petrović, čiju pozitivnu energiju mušterija osjetiti prije nego što uđe u njegov taksi. Nasmijan, veseo, ali kaže:

  - Meni će ujutro izvaditi dva zuba. A zubi me uopće ne bole...

  Pa kako to? Zašto to radite?

  - Idem na put oko svijeta u jedrilici HIR 3. Ona je već obišla svijet, ali ja još nisam. Prijatelj Saša Fegić još je ljetos krenuo na plovidbu, prošao je prvi dio puta, a ja ću mu se pridružiti na putovanju preko Indijskog i Tihog oceana. Vraćam se tek za nekoliko mjeseci pa ništa ne smijem prepustiti slučaju, pa ni da me ne tom putu zaboli zub - kaže Petrović.

  Gdje ćete se ukrcati? Koja je ruta?

  - Od Cape Towna do Buenos Airesa. Tko zna, možda još malo produžim, ako nas krene, jer on će dalje nastaviti sve do Maloga Lošinja... Moja etapa trebala bi trajati nekoliko mjeseci. Čeka me prava morska avantura. Moglo bi biti jako opasno, glava će biti u torbi...

  U torbi?!

  - Tom rutom godišnje prođu samo rijetki. Možda par brodova. Ako ti se tamo nešto dogodi, nitko ti ne može pomoći. Nema ti spasa. Tamo ni gusara nema. Ni somalijskih ni nikakvih drugih. Predaleko si od bilo kakvog kopna da bi do tebe mogli stići spasilački brodovi, a helikopteri nemaju tako daleki domet. Zato je opasno. Jer si sam, i - prepušten sudbini. Plovit ću i kraj Cape Horna, koji je najbliža točka Južnom polu.

  Znači, mjesecima ćete vas dvojica boraviti na malenoj, desetmetarskoj jedrilici?

  - Saša i ja smo idealan jedriličarski par - on šuti, a ja 'meljem' bez prestanka. Evo, čujete tu u taksiju i sami, niste uspjeli doći do riječi. Pa smo i nas dvojica na brodu u savršenoj ravnoteži.  tako da smo u savršenoj ravnoteži. Dovoljno dugo plovimo zajedno i  u stanju smo riješiti sve nesuglasice.

  Je li to prva avantura?

  - I prije sam plovio na duljim relacijama, ali samo na Atlantiku. Naposljetku, nitko od nas nikad prije nije plovio Pacifikom. Uglavnom, mi smo spremni, a HIR sa svojih deset i pol metara ima sve što nam treba.

  Kada ste se zaljubili u jedrenje?

  - Odrastao sam na Dunavu, rodio sam se u Zemunu, i obožavam vodu, cijeli život uz nju. Kad sam probao - bila je to ljubav na prvi vjetar. Čuo sam da HIR 3 kreće na put oko svijeta, i odmah se javio - 'Želim biti i ja dio posade'.

  Kapetana prije niste poznavali?

  - Ne. Prvi puta sreli smo se u Splitu, i otišli na probnu vožnju. Okrenuli kurs prema Istri, a kad smo doplovili do Poreča, već smo bili stari prijatelji. U Zagrebu smo, igrom slučaja, praktički susjedi, obojica živimo na Trešnjevci.

  Možda se ga neki puta vozili i u taksiju?

  - U pravilu radim noćne smjene. Probao sam raditi preko dana, ali to mi je preveliki stres. Noću je manje prometa. Osim toga, vozio sam taksi ja i u - Beogradu. Pa mi posao nije stran. Mene voda i taksi vožnje prate cijeli život, od toga ne mogu pobjeći. Preko ljeta radim kao skiper, a čak sam i instruktor joge.

  Pomaže li joga u poslu?

  - Apsolutno. Moj je moto 'Bitno je putovanje, a ne cilj'. Trudim se uvijek biti pozitivan, te u tako i živjeti.

  Jeste li zadovoljni poslom?

  - Uvjeti su dobri, primanja redovita, kolege korektni, neke sam čak 'navukao' na jogu. Kako radim noćne, često mi putnici u taksiju znaju - zaspati. Pa ih, kad stignemo do cilja, moram i - probuditi.

  Joga, taksi, put oko svijeta... Ima li još?

  - Brinem o napuštenim životinjama. Uzmem mačku, napušteno mače, odgojim ga, socijaliziram i pobrinem se da nađe topli dom. Pa tako u krug. Tko zna koliko je mačaka prošlo kroz moj stan.

  Kad krećete na put? Tko će vas voziti u zračnu luku? Cammeo?

  - Logistiku smo uglavnom dogovorili, jedino mi preostaje izvaditi ujutro i ta dva zuba. Preventiva. Jer, ako zabole kod Južnog pola...  Nema mi spasa.

  Hvala na ugodnoj vožnji!

   

  Avanture Nebojše i HIR3 na putu oko svijeta nastavi pratiti na facebooku i instagramu Cammea!

  Cammeo  ti nudi odličnu zaradu, a  brinemo i o tome da budeš maksimalno spreman kada sjedneš za volan. Za vozilo i druge detalje ne brini. To je naš zadatak. Tvoje je samo da se prijaviš na linku: https://cammeo.hr/hr/vozi-za-cammeo. Vidimo se u Cammeu!

  SPONZORIRANI ČLANAK!