Priča o životu i karijeri pilota heroja

Izložba u povodu 25 godina pogibije Miroslava Perisa

VIŠE IZ RUBRIKE

  Na Starom gradu Dubovcu sinoć je otvorena izložba Miroslav Peris – Posljednji let „Osvetnika Vukovara“.  Radi se o gostujućoj izložbi koju je organizirala Inicijativa za očuvanje hrvatske zrakoplovne baštine i posvećena je 25. obljetnici pogibije pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Miroslava Perisa. Na inicijativu njegove supruge Snježane Vučić Peris postav je iz Zagreba stigao u Karlovac. Što se na izložbi može vidjeti rekao je predsjednik Inicijative Robert Čopec.

  To je jedna biografska priča, jedna junačka priča o životu i karijeri na kraju, na žalost, i pogibiji Miroslava Perisa, na kojoj će se moći vidjeti čitav njegov životni put , letački put i na kraju epilog, vezano za pogibiju 14. rujna 1993. godine i povodom 25. godišnjice mi smo odlučili napraviti izložbu.

  Miroslav Peris donekle je bio zapostavljen, kao jedan od heroja Domovinskog rata, a razloge za to Čopec vidi u konotacijama koje se vežu uz operaciju „Medački džep“.

  Akcija u kojoj je on poletio i na kraju poginuo bila je post festum operacije u Medačkom džepu koja je imala neke svoje kontroverze gledano iz kuta nekih drugih. Ali, eto… Vjerojatno i zbog političkih razloga je ova akcija bila stavljena malo na stranu, a vjerojatno je zbog toga i taj njegov let zbog toga bio stavljen  u stranu.

  Izložba je postavljena u suradnji s Gradskim muzejom, a ravnateljica Hrvojka Božić je istaknula da je čast ugostiti ovu izložbu te da ona ima emotivnu vrijednost za Karlovčane.

  Kako je i rekla otvorenje je bilo dirljivo, jer je osim Perisovog životopisa, njegov kolega pilot, brigadir Ivan Selak, prisjetio se odlaska na zadatak s kojeg se Miroslav Peris nije vratio.

  Svima koji su sudjelovali u realizaciji zahvalila je predsjednica Gradskog vijeća Marijana Tomičić, dok je gradonačelnik Damir Mandić poručio da su ovakve prigode poruka da se ne smije zaboraviti doprinos Karlovca u Domovinskom ratu.