Kronologija ratnih zbivanja i stradavanja

Izložba Hrvatski ratni plakat u Gradskom muzeju povodom 27. obljetnice napada na naš grad

VIŠE IZ RUBRIKE

    Izložbu Vojnog muzeja MORH-a Hrvatski ratni plakat 1991. – 1995. autora Marija Reljanovića od četvrtka možete razgledati u Gradskom muzeju Karlovac.

    Izložba će biti otvorena u četvrtak, 4. listopada u 18 sati u izložbenom prostoru u potkrovlju Muzeja povodom obilježavanja sjećanja na 4. listopada 1991. godine kada su JNA i snage pobunjenih Srba započele opći napad na Karlovac i okolicu.

    -Hrvatski ratni plakati, pored toga što su se mnogi svojom izražajnošću urezali u kolektivnu memoriju, posjeduju i snagu autentičnog dokumenta iz kojih se iščitava gotovo kronologija ratnih zbivanja i stradanja. Oni su omogućili da mnoge istine o borbi Hrvatske vojske i policije, patnji prognanika i zločinima velikosrpskog agresora na najizravniji način prodru u svijet te su bili potpora ukupnoj hrvatskoj političko-diplomatskoj akciji na pridobivanju svjetskog javnog mnijenja za pružanje političke, moralne i materijalne pomoći hrvatskoj državi, njenoj demokraciji i neovisnosti. Također, svojim su jasnim, aktualnim i sugestivnim porukama jačali moral te mobilizirali i integrirali pojedince i sve slojeve društva u obrani napadnute domovine. Pritom one po svom sadržaju nisu bile agresivne, ratno-huškačke i osvetoljubive, nego su bile usredotočene na zaustavljanje rata, promicanje prava Hrvatske na slobodu i neovisnost te ljubav prema domovini, istaknuo je autor Marijo Reljanović

    Izložba se može razgledati do 18. studenog.