Marko Filipović: Budućnost HS Produkta vidimo u robotici

Inovator – posao budućnosti

VIŠE IZ RUBRIKE

  Grand Prix, najznačajnija nagrada Međunarodne izložbe inovacija ARCA i Međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA pripao je inovaciji Polisrh , industrijski dizajn robotske ćelije za poliranje i uklanjanje srha Marka Filipovića iz karlovačke tvrtke HS Produkt. Riječ je o industrijskom robotu koji ubrzava i olakšava dosad ručni proces poliranja i uklanjanja srha. Ova inovacija početak je i usmjerenja rada tvrtke HS Produkt prema robotici odnosno proizvodnji integriranih industrijskih robotskih sustava u čemu, kaže Marko, vide budućnost tvrtke.

  •Kada ste se počeli baviti inovatorstvom?

  -U sklopu ranije obrazovne institucije koju sam pohađao, a kasnije mojih prvih zaposlenja i nekakvog interesa u slobodno vrijeme počeo je rad na novim stvarima gdje sam radio nešto drugačije, nešto novo. Ako bi morao reći nekakav vremenski period onda bi rekao da sam se inovatorstvom počeo baviti prije 10-tak godina.

  •Na nedavno održanoj Agro Arci osvojili ste Grand Prix za inovaciju Polisrh, o čemu je točno riječ?

  -Radi se o integraciji jednog dosta zahtjevnog robotskog sustava kako bi se izbacio jedan dio ručne bravarske obrade na metalnim obrocima koje su sastavni dio naših proizvoda. Integracija robota nije novost, no novost je kako to riješiti svaki put bolje, jeftinije, optimalnije, s većom produktivnošću i kvalitetom.

  •Što Vam znači nagrada?

  -Prije svega nagrada znači priznanje i HS Produktu i cijelom mom razvojnom timu za viziju, predani rad i zalaganje, razvijanje, učenje i strpljivost te meni osobno čisto satisfakciju da se nešto događa.

  •Je li patent ujedno i vlasništvo HS Produkta?

  -Mi smo autori, odnosno ja i radi se o industrijskom dizajnu. Trenutno je takav zakon u Republici Hrvatskoj. Postoje neke indikacije da prijedlog novog zakona miruje već jedno duže vrijeme jer nekim skupinama to nije u interesu, ali u tom kontekstu plaća autora o bilo kakvom izumu se radilo ne bi bila samo džeparac, nego bi se na druge načine rješavala financijska nadoknada. Vidjet ćemo hoće li taj zakon biti usvojen i izglasan.

  •Je li u planu prodaja na stranom tržištu ili ćete se zadržati samo na domaćem?

  -U planu je, radi se već na novim sustavima i na daljnjem razvoju sustava Polisrh kojeg planiramo dalje distribuirati  kako bi diverzificirali našu proizvodnju, a za to su još potrebni neki koraci radi certifikata, protokola i ustaljenog funkcioniranja proizvodnje takvih sustava koji su malo kompleksniji od pištolja ili puške u smislu montaže i same integracije u konstrukcijskom smislu.

  •Zaposlenik ste HS Produkta čiji je vlasnik sam inovator, koliko Vam to daje vjetar u leđa?

  -Razumijevanje svakako jer i jedan i drugi vlasnik od početka su podupirali svaku našu ludu izmišljotinu pa je jedan od vlasnika izjavio; ako mi na stol stavite sto glupih izmišljotina, a ako se obogatimo radi jedne uspjeli smo. Tako da u svakom slučaju moram reći da nas dobro razumiju. Jedan od vlasnika pokrenuo je i Inovacijski centar u Karlovcu gdje inovatorima koji ne raspolažu resursima, a imaju viziju omogućuje se da ju pokušaju ostvariti.

  •Na kojim projektima trenutno još radite?

  -Radimo na puno robotskih integracija za vlastite potrebe, kao što je Polisrh, na unapređenjima postojećih sustava, na svim novim sustavima koji omogućuju nekakav vid automatizirane proizvodnje. Prijavili smo jedan skup projekata u vidu Centra kompetencije Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, a ako nam odobre ugovor o sufinanciranju preko EU fondova u Karlovcu planiramo sagraditi inovacijski inkubator gdje bi prvenstveni cilj bilo educirati sebe i druge i potaknuti sve ostale na prihvaćanje novih tehnologija.

  •Jeste razmišljali da odete iz Hrvatske?

  -Normalno da jesam. Htio sam na brzinu što više zaraditi da ne moram dizati kredite, ali to je bilo prije zaposlenja u HS Produktu. Sada sam zadovoljan i ne razmišljam o odlasku.

  •Kako dolazite do ideja za inovaciju?

  -Treba otvorenih očiju hodati oko problema, gledati i osluškivati. Ako ste otvorenog mladenačkog duha onda ste u stanju uočiti i vidjeti neke stvari drugačije.

  •Kakvu budućnost vidite za mlade inovatore?

  -Mislim da ima mnogo ljudi koji pokušavaju razvijati svoj potencijal i svoje ideje. Kada bi bile usmjerenije kroz strateški razvoj Republike Hrvatske prema onim granama koje mi svi skupa možemo unovčiti, jer najčešće inovator nije osoba koja to može komercijalizirati, onda bi u tom pogledu vidio neku svjetlu budućnost za inovatore. No, mislim da ih ima dovoljno i ima jako puno dobrih ideja i inovacija, a to i povijest dokazuje.