Razgovor: Neven Trbojević, trener Taekwondo kluba "Banija Pandas"

"Imamo smjenu generacija, dolazi nova generacija u klubu, peta po redu"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Taekwondo klub "Banija Pandas" već je godinama u vrhu karlovačkog sporta, a osvajane su medalje i na europskim i svjetskim prvenstvima. Posebno su značajni rezultati ostvareni u ženskoj konkurenciji. Najveći uspjeh ostvaren u ovoj godini je seniorski ekipni naslov državnih prvakinja, a Kristina Čerina osvojila je naslov u svojoj kategoriji. Kadet Petar Fičko nastupit će ovaj mjesec u sastavu reprezentacije Hrvatske na Europskom kadetskom prvenstvu u Španjolskoj. Treba reći da je u ovom klubu došlo do smjene generacija, a mladi natjecatelji najavljuju da će iduća godina biti još uspješnija. O situaciji u klubu, brojnim aktivnostima i planovima za ovu godinu razgovarali smo s trenerom Taekwondo kluba "Banija Pandas" Nevenom Trbojevićem.

  Jeste li zadovoljni s rezultatima ostvarenim u ovoj godini?

  -Uvijek težimo većim i boljim rezultatima, ali s obzirom da nam se praktički raspala ženska ekipa, kad na kraju povučem crtu, mogu biti zadovoljan. Pogotovo to vrijedi za seniorke, koje su bile ekipne državne prvakinje. To je po prvi put, od kada postoji taekwondo u Karlovcu da je osvojena seniorska ekipna titula državnih prvaka u ženskoj ili muškoj konkurenciji. Titulu su osvojile tri natjecateljice, Kristina Čerina bila je prva, a Mateja Kunović i Iva Požega osvojile su srebrne medalje. Danas su klubovi ravnopravni, taekwondo je jak, digao se i nema više da neki klub osvoji tri zlatne medalje. 

  Imate u klubu smjenu generacija, kakva je situacija?

  -Da, imamo smjenu generacija, sada dolazi nova generacija u klubu, peta po redu. Meni je kao treneru to jako teško palo, jer sam izgubio jedan odličan juniorsko-seniorski tim. To je ono što stalno govorim, to je problem gradova poput Karlovca, jer sportaši odlaze na fakultete u druge gradove. Drugi razlog raspada ženskog tima su ozljede. Tako da sam izgubio ekipu od dvanaest juniorki i seniorki. Za utjehu mi je ostala ta titula državnih ekipnih prvakinja u seniorskoj konkurenciji. Moram reći da u Karlovcu imamo krizu ženskog seniorskog sporta. Mi smo tu bili dobri, jer smo prošle godine bili ekipni viceprvaci Hrvatske, a ove godine osvojili smo prvo mjesto.

  Kakva je situacija s Kristinom Čerinom?

  -Mislio sam da će to biti dobra stvar za klub, jer ćemo imati dobru seniorku, problem je što Kristina Čerina nije u Karlovcu i ne mogu s njom trenirati. Imala je u Splitu jednog trenera s kojim nisam bio zadovoljan. Ove godine imala je niz loših rezultata, nedavno je na jakom turniru u Beogradu izgubila borbu za medalju. U prošloj godina bila je sjajna, na trinaest turnira osvojila je jedanaest prvih mjesta. Kao seniorka jednostavno je stala. Čerina je upisala fakultet u Splitu. Pregovaram s Taekwondo klubom "Marjan" iz Splita da trenira s njima, jer se tamo kvalitetno radi. To ćemo riješiti do kraja godine.

  Jeste li zadovoljni s prilivom djece u klub?

  -Prošle godine u rujnu nisam bio zadovoljan s upisom nove djece u klub, ali se situacija značajno promijenila tijekom listopada i studenog. Tako je slično i ove godine. Zadovoljan sam, djeca dolaze, stalno smo tu, između 100 i 120 članova. Nikako da dođemo od brojke od 150 članova. Ove godine smo se dodatno potrudili, radili smo prezentacije po školama i vrtićima i prikupili značajan broj djece. Razgovarao sam s trenerima iz gotovo svih karlovačkih sportova i zaključili smo da je Svjetsko prvenstvo u Rusiji odvuklo puno djece u nogomet. Meni je otišlo deset dječaka. Djeca lutaju od sporta do sporta i onda izaberu jedan koji im najviše odgovara. Najbitnije je da su djeca u sportu, da se kreću i bave aktivnostima, a već će se odlučiti za ono što im najviše odgovara.

  Ove ste godine nastupili i na državnom prvenstvu u formama. Jeste li promijenili mišljenje o tehničkim disciplinama?

  -Imam svoje mišljenje o formama, to je za mene rekreacija. Ima onih koji hoće izjednačiti forme i borbe. Evo konkretnog primjera. Petar Fičko trenirao je pet godina da bi postao državni prvak, a forme je trenirao dva tjedna i osvojio srebrnu medalju. Za državno prvenstvo u formama mi smo ukupno pripremali dva tjedna i svi koji nisu osvojili medalje u borbama, osvojili su ih u formama. Karlovačka sportska zajednica boduje forme kao borbe, čak više u formama u ekipnim plasmanima. Upravo zbog toga mi smo krenuli na natjecanja u formama, kako bi skupili što više bodova. Nakon 22 godine, kako klub postoji, prvi put smo ove godine nastupili na državnom prvenstvu u formama. To je zanimljivo za djecu, jer ako ne uspiju osvojiti medalju u borbama, to učine u formama. U borbama se može osvojiti samo jedna medalja, a u formama su četiri discipline, pa se mogu osvojiti četiri medalje.

  Koja vas natjecanja očekuju do kraja godine?

  -Nastao je problem, jer je podignuta kotizacija na svim G turnirima i ona je ista na svim turnirima, iznosi sto eura i za seniore i za juniore i za kadete. To je zaista previše. Mi ćemo ove godine na turniru "Croatia Open" nastupiti s dva kadeta, a prošle godine nastupili smo s deset. Teško je financirati tako velike kotizacije, za kadete i juniore trebalo bi ih prepoloviti. Samo će veliki klubovi moći to financirati. Petar Fičko priprema se za Europsko kadetsko prvenstvo u Španjolskoj i od njega puno očekujem, moguća je i medalja. Mi od 2011. godine, dakle punih osam godina, imamo predstavnike na europskim i svjetskim prvenstvima. Marija Vičić osvojila je još 2005. godine brončanu medalju na Europskom kadetskom prvenstvu u Palermu. Onda je bila "rupa" do 2011. godine. Petar Fičko ove godine je državni prvak, a bio je najbolji i na izbornim natjecanjima, pa je zasluženo na listi putnika za Europsko prvenstvo u Španjolskoj. 2011. godine Luka Mlinac izgubio je borbu za medalju na Europskom kadetskom prvenstvu u Gruziji i od tada nismo imali muškog predstavnika na velikim natjecanjima. U ovih osam godina na europskim i svjetskim prvenstvima osvojili smo šest medalja. Imamo zaista kontinuitet, na velikim natjecanjima nastupili su Luka Mlinac, Mateja Kunović, Ana Vranešić, Ana Đarmati, Tena Kunović, Iva Požega, Kristina Čerina i evo ove godine tu je Petar Fičko.

  Iduće godine moći će na kadetskim prvenstvima nastupati i nekoliko mlađih kadeta, koji su se istaknuli ove godine. Kakva je tu situacija?

  -Da, imamo nekoliko izuzetno kvalitetnih mlađih kadeta, koji će iduće godine preći u starije kadete. Imat ćemo iduće godine jaku kadetsku mušku ekipu. Oscar Kovačić bio je ove godine prvi na gotovo svim turnirima mlađih kadeta. Lucio Matuzić osvojio je brončanu medalju na kadetskom državnom prvenstvu. Tu su još Ivan Latković i Jan Mažinović, a Petar Fičko je još iduće godine kadet.