Susret karlovačkih ministranata i hodočašće lovaca Karlovačke županije

I protekla subota u Nacionalnom svetištu svetog Josipa bila je u znaku hodočasnika

VIŠE IZ RUBRIKE

    Susret ministranata Karlovačkog dekanata i hodočašće lovaca Karlovačke županije svetom Josipu održani su u subotu.

    To su događaji koji su obilježili još jednu hodočasničku subotu u Nacionalnom svetištu svetoga Josipa. Tako je Pastoralni centar Svetišta od ranih poslijepodnevnih sati bio ispunjen ministrantima iz cijelog grada, koji su došli kako bi se bolje upoznali i nešto poučno čuli od rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu i člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije prečasnog Matije Pavlakovića. Susret je započeo pjesmom i igrama upoznavanja, koje su pripremili animatori "NaSveJak". Radeći u manjim grupama, svatko je imao priliku reći nešto o sebi te komunicirati s ministrantima iz drugih župa. Uslijedila je kateheza u kojoj je rektor Pavlaković, na djeci pristupačan način, ukazao na važnost duhovnih zvanja, posebno svećeničkog te kako Gospodin poziva svakog od njih, samo je pitanje hoće li skupiti hrabrosti i slijediti Njegov glas. Pripovijedao im je o vlastitom iskustvu, kako je on odlučio postati svećenikom te zašto nikada nije zbog toga požalio. Istaknuo je i važnost službe ministranata koji su desne ruke svojim župnicima. Oni moraju biti "na razini zadatka" koji im je povjeren. Na kraju kateheze, svatko je dobio radni list sa slikama hrvatskih blaženika i svetaca kako bi ih bolje upoznali. Vjerojatno najbučniji dio cijelog susreta bio je ministrantski kviz gdje su mogli pokazati svoje zavidno znanje iz vjeronauka i praktičnog vjerskog života. Nagrada za točan odgovor bila je vrlo poticajna stoga su i iskusni animatori priskočili u pomoć. Po završetku kviza uslijedio je još jedan krug grupnih igara s animatorima. Izmoreni od bogatog sadržaja kojem su prisustvovali, slijedila je okrjepa tijela, a nedugo zatim i okrjepa duha u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Kruna dana bilo je zajedništvo ministranata i lovaca na euharistijskom slavlju koje je predvodio prečasni Matija Pavlaković u koncelebraciji s monsinjorom Antunom Senteom, velečasnim Antunom Kolićem i dekanom Karlovačkog dekanata velečasnim Draženom Karačićem. U prigodnoj homiliji o spomendanu zaštitnika lovaca svetog Huberta, prečasni Matija Pavlaković zapitao je sebe i sve prisutne zašto su lovci izabrali baš svetog Huberta kao svoga zaštitnika. U svojoj homiliji pokušao je dati odgovor na to pitanje.

    -Lovci imaju važnu ulogu u očuvanju prirode, čuvaju i pomažu prirodnu selekciju životinja, time pokušavaju održati ravnotežu unutar ekosustava. Paze na životinje tako što ih prehranjuju tijekom zime, štite ih od krivolovstva. Uz tjelesno dobro koje lov čini, prisutno je i ono duhovno dobro, iako vjerojatno nikad nisu o tome razmišljali. I sveti Hubert uočavao je poveznicu između Boga i prirode u kojoj je nalazio utjehu u teškim životnim trenucima. Tako i vi imate šansu, poput svoga zaštitnika, susresti Boga, da nebo uđe u vaša srca i da liječi vas i vaše obitelji. Priroda pruža mogućnost ulaska u ravnotežu između buke svijeta i tišine, stresa i opuštenosti, istaknuo je prečasni Pavlaković.

    Misno slavlje svojim pjevanjem uveličao je župni zbor mladih "Agape". Prije završnog misnog blagoslova rektor svetišta monsinjor Antun Sente zahvalio je prečasnom Matiji Pavlakoviću na prigodnoj homiliji, ali i na prihvaćanju svakog poziva koji mu je bio upućen da dođe propovijedati u svoju rodnu župu Blažene Djevice Marije Snježne Dubovac. Naime, nedavno je prevodio euharistijsko slavlje za policajce, prije toga za vatrogasce, a u ovim danima oko blagdana Svih svetih rado je uskočio pomoći braći svećenicima na Dubovcu.

    Obilježavanje blagdana svetog Huberta nastavilo se neformalnim druženjem u prostorima Pastoralnog centra svetišta gdje je bila pripremljena okrjepa. Još jednom se Nacionalno svetište svetog Josipa pokazalo kao mjesto susreta različitih civilnih i župnih zajednica koje se žele okupljati u Gospodinovom domu i tako podsjetiti svoje članove na poslanje svakog katolika, da u svemu što rade budu ponosni širitelji i čuvari Božjeg kraljevstva ovdje na zemlji.