Tri milijuna kuna bit će uloženo u odvodnju oborinskih voda

Hrvatske vode sufinanciraju gradnju kanala za oborinske vode i uređenje Mažuranićeve obale

VIŠE IZ RUBRIKE

  U gradskoj upravi danas je potpisan ugovor s Hrvatskim vodama o sufinanciranju odteretnih kanala oborinskih voda. Radi se o četiri kanala, a njegova realizacija vezana je uz daljnju provedbu projekta aglomeracije Karlovac-Duga Resa, pojasnio je prije samog potpisivanja ugovora gradonačelnik Damir Mandić.

  Radi se o odteretnim kanalima Jamadol, Triglavska, Bašinska i Mala Švarča. Vrijednost je skoro tri milijuna kuna. Hrvatske vode će povući veći dio tereta. Omjer sufinanciranja je 80 posto Hrvatske vode, a 20 posto Grad Karlovac. To je preduvjet da bi u Karlovcu mogli krenuti s projektom aglomeracije Karlovac-Duga Resa. Mogu najaviti da će Vodovod i kanalizacija kao nositelj projekta oglasiti javno savjetovanje po tom projektu. Taj projekt je nastavak karlovačke priče ISPA-e, znači izgradnja nove kanalizacije, rekonstrukcija postojeće kanalizacije odnosno izgradnja vodoopskrbe. Radi se o skoro 52 kilometra, što rekonstrukcije, što izgradnje nove vodoopskrbne i kanalizacijske mreže. Vrijednost cijelog projekta je 420 milijuna kuna.

  U projekt Karlovac 2, kako je dogovoreno s Hrvatskim vodama, ući će rekonstrukcija kanalizacije i vodoopskrbe cijele Zvijezde. Mandić je uvjeren da će već iduće godine biti raspisana javna nabave za te radove.

  Zajednički smo osmislili pristup rješenju vodne problematike na području Karlovca, a rezultat je aglomeracija Karlovac 2 gdje će se zbrinuti i dodatne vode, a dodatno smo ga dopunili pa je uključeno u projekt i područje Zvijezde. Nešto smo vremena izgubili, ali mislim da je korist puno veća, rekao je o ovom projektu direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

  Radimo i odvodnju zaobalnih voda. Sustavno ćemo dograđivati, uz potporu sredstava europske unije, i graditi nasipe, ali ne smijemo zaboraviti da vode koje padnu s one strane nasipa moraju oteći prema Kupi, Korani, Mrežnici. Ovdje zajednički uređujemo odvodnju brdskih voda kako nam ne bi pravile probleme, dodao je Đuroković.

  Međutim, da Hrvatske vode ne sudjeluju samo u projektima koji su na karlovačkom području vezani uz obranu od poplava ili pak rješavanje komunalnih problema potvrđuje i još jedan sporazum potpisan između Grada i Hrvatskih voda, a radi se o uređenju Obale Vladimira Mažuranića.

  U Podgrađu smo prošlu i ovu godinu uložili dosta novaca da bi taj dio grada uredili i opremili, ne samo komunalno nego i estetski. Financijski bez Hrvatskih voda mi u to ne bi mogli ići. Ključno je kod ovakvih projekata da dosta treba vremena i truda, ali uspijevamo uključiti sve dionike koji su ključni, tako da u ovom projektu će sudjelovati Grad Karlovac, Hrvatske vode, HEP i Vodovod i kanalizacija, naglasio je Mandić.

  Projekt obuhvaća uređenje Mažuranićeve obale od Brze ceste do Banijanskog mosta, a osim izmjena vodovodne i kanalizacijske mreže, projektom će Mažuranićeva obala dobiti nove vizure. Cilj je da se Karlovac vrati Kupi.

  Zoran Đuroković pozdravio je ovu ideju, a sudjelovanjem u njezinoj realizaciji Hrvatske vode potiču i one projekte koji doprinose ugodnijem životu građana.

  U tim mnogim komunikacijama iznjedrilo se da trebamo napraviti nešto što nije direktno vezano uz obranu od poplava, a to je da podarimo nešto lijepo Karlovcu, da ga vratimo prema Kupi pa tako planirano uređenje Mažuranićeve obale podupiremo zaista s puno zadovoljstva. Treba iznađi ponešto kuna i za nešto lijepo, što ne prijeti, ali oplemenjuje krajolik i daje ljudima mogućnosti za ugodniji život,naglasio je direktor Hrvatskih voda.

  Gradonačelnik Mandić je naglasio da je idejno rješenje uređenja Mažuranićeve obale rezultat karlovačke pameti, odnosno rješenje su osmislili u projektnom birou 2A. Uređenje neće biti samo na korist Karlovčanima, nego Mandić vjeruje da će biti reprezentativni prostor za sve koji će posjetiti naš grad.