Hrvatska glagoljica, eufrazijeva bazilika i mučeništvo blaženog Miroslava Bulešića tema i sadržaj hodočašća

Hodočašće karlovačkih krizmanika po Istri

VIŠE IZ RUBRIKE

  Stopama Miroslava Bulešića naziv je hodočašća 130-ak krizmanika karlovačkog dekanata ostvarenog u subotu 17. studenog 2018. godine. Krizmanici karlovačkih župa Sveta Tri Kralja s Banije, Presvetog Srca Isusova iz Novog Centa, BDM Snježne iz Kamenskog i BDM Snježne sa Dubovca, predvođeni svojim župnicima vlč. Antunom Kolićem, preč Draženom Karačićem, dekanom, ocem Mariom Škrtićem pavlinskim provincijalom i mons. Antunom Sentom, rektorom Nacionalnog svetišta svetog Josipa najprije su posjetili crkve svetog Antuna pustinjaka i svetog Roka u Roču. U spomenutim crkva mons. Sente krizmanicima je ukazao na važnost najstarije srednjovjekovne crkvene građevine u Roču crkve svetog Roka koja čuva vrijedne freske, te na Ročki glagoljski abecedarij iz crkve svetog Antuna, najvažniji glagoljski grafit iz srednjovjekovne Istre. Radi se o dijelu freske u obliku križa unutar kružnice, na kojem su u obliku grafita urezana sva slova glagoljske azbuke. Abecedarij je nastao oko 1200. u vrijeme oblikovanja hrvatske uglate glagoljice, kazao je krizmanicima mons. Sente te istaknuo kako je i ovo važan razlog zašto svake godine organiziramo hodočašće krizmanika želeći im pokazati stvarni dokaz pismenosti hrvatskog naroda i korištenje vlastitog jezika u liturgiji stoljećima prije daleko većih europskih naroda.

  Karlovački krizmanici su se sa svojim župnicima potom uputili do Lanišća koje se nalazi na obroncima Ćićarije gdje je svoju mučeničku smrt 1947. godine podnio bl. Miroslav. Krizmanike je dočekao negdašnji župnik i dekan preč. Dalibor Pilekić koji je ukratko predstavio lik i djelovanje mladoga svećenika Miroslava Bulešića. Hodočasnicima je opisao događaje na sam dan mučeničke smrti blaženog Miroslava koji su se dogodili 24.8.1947. godine kada se slavio sakrament svete potvrde u laniškoj župi Sv. Kancija, Kancijana i Kancijanile. Naime, toga su dana lokalni pripadnici Komunističke partije odlučili spriječiti slavlje sakramenta svete potvrde, ali mještani su im vlastitim tijelima branili i spriječili upad u crkvu. Bijesni što im nije pošlo za rukom spriječiti slavlje krizme, za odmazdu, partijski su pripadnici upali u župni dvor gdje su pretukli mons. Jakoba Ukmara, djelitelja svete krizme, misleći da su ga ubili, a njegovom pratitelju svećeniku Miroslavu su oduzeli život režući mu vratne žile. Sve se to događalo u župnom dvoru u kojemu su krizmanici razgledavali još uvijek prisutne tragove mučeničke krvi blaženog Miroslava, te fotografije i predmete iz života blaženog istarskog mučenika.

  Sljedeća postaja krizmaničkog hodočašća bio je grad Poreč gdje su hodočasnici razgledali poznatu Eufrazijevu baziliku koja se nalazi na UNESCO-voj listi kulturne baštine. Hodočasnike je dočekao župnik i dekan preč. Milan Zgrablić koji je na mladima razumljivi i zanimljiv način održao kratku katehezu o povijesti i važnosti kršćanstva koristeći se elementima mozaika s oltara Bazilike. Od mnoštva znamenitosti same bazilike, te cijelog povijesnog kompleksa oko bazilike prečasni Zgrablić je karlovačkim krizmanicima prezentirao baziliku kao kalendar koji se ostvaruje igrom sunčeva svijetla. Nakon ove vrlo poučne kateheze krizmanici su imali mogućnost za dublje upoznavanje grada Poreča kroz slobodno vrijeme.

  Slijedeća postaja hodočašća bio je Sveti Petar u Šumi gdje su krizmanici sa svojim župnicima slavili svetu misu. Misno je slavlje predvodio otac Mario Škrtić, koji je jedno vrijeme službovao baš u ovoj župi, a prigodnu je homiliju održao monsinjor Sente.

  -Želja nam je ovim hodočašćem pokazati vam dragi krizmanici ljepotu pripadanja hrvatskom narodu i katoličkoj Crkvi, jer pripadamo narodu koji već na samim počecima svog dolaska na ove prostore ima svoje pismo, a svoj jezik za razliku od daleko većih naroda koristi i liturgijskim slavljima. Nadalje pripadati katoličkoj Crkvi znači pripadati kulturnoj civilizaciji o čemu svjedoči Eufrazijeva bazilika. A hrvati katolici poznaju mnoštvo velikih ljudi koji su za ideale bili spremni položiti svoj život. Jedna od njih je svakako mladi istarski svećenik Miroslav Bulešić za čijim stopama danas hodočastim kazao je mons Sente, te dodao kako je blaženi je Miroslav Bulešić podnio mučeništvo želeći ostati vjeran Kristovom nauku prepoznavajući u svakom čovjeku živoga Boga. Upravo zbog toga što je jednako vrednovao sve ljude, te inzistirao na istini kako Hrvati stoljećima žive na Istarskom poluotoku podnio je mučeničku smrti. Njegove završne riječi koji je i ranije zapisao u svome dnevniku "Moja je osveta oprost" suobličuju ga s Kristom koji na križu moli nebeskog Oca da oprosti njegovim krvnicima jer ne znaju što čine, poručio je u svojoj homiliji monsinjor Sente.

  U Svetom Petru u šumi karlovačkim hodočasnicima o povijesti crkve, samostana i pavlinskoga reda progovorio je fra Mario Škrtić, OSPPE, župnik na Kamenskom.

  Uz spomenute župnike, karlovačke su krizmanike pretili neki vjeroučitelji, te župni animatori.