Županijski HNS održao konferenciju za novinare o projektu „Škola za život“

HNS: „Vratili smo obrazovanje struci“

VIŠE IZ RUBRIKE

    U pilot projekt Ministarstva znanosti i obrazovanja „Škola za život“  uključene su dvije škole u Karlovačkoj županiji, a jedna od njih je i škola u Bariloviću. Budući da je obrazovanje resor koji je prošlog ljeta preuzela Hrvatska narodna stranka, predloživši za ministricu Blaženku Divjak, to je bio i povod da je danas u Bariloviću konferenciju za novinare održao predsjednik županijskog HNS-a Zvonko Spudić.

    "Škola za život", između ostalih provodi se i u OŠ Barilović i 53 učenika učit će po novim obrazovnim programima, digitalno osviještena, bez ideologije s lakšim torbama. U eksperimentalni program uključeni su prvi, peti i sedmi razred koji će na potpuno drugačijim radom usvajati gradivo. Učenici škole u Bariloviću ne moraju više bubati činjenice, nego će učiti kako će kritički razmišljati. Našoj djeci treba omogućiti najnaprednije i najmodernije obrazovanje i HNS dijeli taj stav. Nastojimo pokazati političku širinu i slušati građane koji nam kažu da im je dosta podjela na lijeve i desne. Zato mi govorimo ni lijevo ni desno nego samo naprijed, rekao je između ostalog Spudić.

    Spudić je kazao da je predlaganjem nestranačke osobe za ministricu obrazovanja, potvrda da je obrazovanje vraćeno struci ali i da se reforma obrazovanja ne može provesti bez dijaloga u koji će biti uključeni svi.

    Svaka reforma ne može se provesti preko noći zato je pilot faza ključna. Pozivam sve, uključujući učitelje, roditelje, učenike, stručnjake, zainteresiranu javnost da pomognete savjetima i konstruktivnim kritikama. Ovo je pitanje cijelog društva, svih nas u Hrvatskoj i zato pozivam sve na dijalog. Bolju budućnost možemo osigurati, pozvao je Spudić.

    Predsjednik ŽO HNS-a podsjetio je da je pilot programom obuhvaćeno 2.000 učitelja, 8.500 učenika, svi učenici besplatno dobivaju tablete, osiguran je besplatni mobilni Internet, a sudjeluje 180 mentora i 20 međunarodnih stručnjaka.