Zajednički timovi za spašavanje života i imovine s obje strane granice protiv poplava ili potresa

HITRO - operativni prekogranični tim zaštite i spašavanja Duge Rese i Črnomlja

VIŠE IZ RUBRIKE

  Početna konferencija projekta HITRO – Skupna čezmejna operativna enota zaščite in rešavanja/ Zajednički prekogranični operativni tim zaštite i spašavanja  odnosno zajedničkog  operativnog tima zaštite i spašavanja Grada Duge Rese i Općine Črnomelj  održana je danas su vijećnici Grada Duge Rese. Glavni cilj ovog projekta je bolja povezanost operativnih timova s obje strane granice u cilju što boljeg, bržeg i efikasnijeg djelovanja u slučaju elementarnih nepogoda kao što su poplave, potresi, tuča i drugo te što brže saniranje i otklanjanje posljedica.

  -Projekt „HITRO“ omogućit će se bolju tehničku opremljenost,   zajedničkog operativog  tima zaštite i spašavanja koji će brojiti četrdesetak članova, bolje osposobljene članove tima za djelovanje na specifičnim intervencijama i bolju opremu koja će biti funkcionalna i u civilnoj zaštiti. Tako će se nabaviti čamci za slučaj poplave dok kolegama sa slovenske strane granice nedostaju interfoni za spašavanje iz ruševina, rekao je Josip Zlatunić, predsjednik Vatrogasne zajednice Grda Duge Rese.

  Projekt traje dvije godine, počeo je s prvim danom listopada ove godine, ukupna mu je vrijednost 808.163 eura, ili oko 6 milijuna kuna, od čega je iz EU fonda za regionalni razvoj osigurano 85 posto sredstava, a ostatak osiguravaju partneri u projekt Grad Duga Resa, Občin Črnomelj, Gasilskua zveza Črnomelj i Vatrogasna zajednica Grada Duge Rese.

  -Zbog sve učestalijih i sve katastrofalnijih elementarnih nepogoda, u našem slučaju su to poplave, a na slovenskoj strani potresi i tuča, cilj nam je bio što prije osposobiti ljude i timove za zajednička djelovanja na obje strane granice,rekao je gradonačelnik Duge Rese Tomislav Boljar.

  -Ovaj projekt iznimno je važan za obje države, pogotovo za lokalnu zajednicu, Črnomelj i Dugu Resu, kojim će se konačno i „papirnato“ definirati smjernice na koji način i kako će u budućnosti biti organizirano djelovanje timova, rekla je u ime općine Črnomelj, županja Mojca Čemas Stjepanović.

  Kroz projekt će se definirati normativni akti za prekogranično djelovanje članova tima iz Hrvatske i Slovenije, što je vrlo važno za stanovnike u pograničnom dijelovima, jer su lokalne snage civilne zaštite prve koje odgovaraju i interveniraju. Inače suradnja među gradovima na ovom prekograničnom području datira još od 1976.g., kada je potpisana prva povelja o bratimljenju tadašnje Općine Duga Resa i Občine Črnomelj kao i njihovih vatrogasnih zajednica, a ovaj projekt rezultat je te dugogodišnje suradnje.