Prvi Karlovački

HDZ-ov Mihovil Bićanić kreće po mandat za načelnika u Rakovici

Autor: Miloš Milovanović

15.04.2021

Izbori

U Rakovici očekujemo u idućem mandatu realizaciju niza projekata; od vodoopskrbe pa do aglomeracije Plitvička jezera

HDZ je na današnjoj konferenciji za medije predstavio svog kandidata za načelnika Općine Rakovica Mihovila Bićanića, a prisustvovali su i kandidati s liste za tamošnje Općinsko vijeće. Posljednje četiri godine Bićanić je obnašao  dužnost zamjenika načelnika ove Općine.

Kroz te četiri godine bio sam prvi profesionalno zaposleni zamjenik načelnika kao potpora našem dugogodišnjem načelniku koji upravo završava sedmi mandat –  Franji Frankoviću kojem se i ovom prilikom zahvaljujem, rekao je Bićanić.

Za vrijeme dok je bio zamjenik načelnika realizirana je rekonstrukcija dječjeg vrtića te je broj djece koja ga pohađa povećan sa 42 na 84-ero djece. Trenutno čekaju rezultate natječaja kojim bi bilo uređeno i dječje igralište uz vrtić. Ukoliko osvoji mandat za načelnika među prvim zadatcima bit će mu provođenje niza demografskih mjera namijenjenih prvenstveno mladim obiteljima. Poticat će i najrazličitije sadržaje u turizmu kako bi se gosti što duže zadržavali na ovom području. Vjeruje da će  u idućem razdoblju početi poslovati i Poslovna zona Grabovac koja dugi niz godina stoji prazna. Razgovori s potencijalnim investitorima su  već počeli.

Za vodovod Lička Jesenica kroz mjesec-dva trebalo bi započeti projektiranje, a vjerujem da će prva lopata za taj projekt biti zakopana do kraja mandata. Tu je i aglomeracija Plitvička jezera gdje su tri od šest javnih nabava spremne za izaći u javnost, tako da vjerujem da ćemo do kraja godine imati izvođače radova za sustav odvodnje. Uz navedeno u mom programu su i daljnja ulaganja u prometnice, u ovom mandatu smo asfaltirali 4 kilometra cesta za što smo utrošili 4 milijuna kuna. Cilj nam je da do kraja mandata 90 posto cesta bude asfaltirano. Radit ćemo i dalje po pitanju vodovoda, obnove infrastrukture, širenju javne rasvjete, izgradnji nogostupa i još boljoj suradnji sa mjesnim odborima, naveo je Bićanić.

Potporu su mu dale županica i njena zamjenica, ujedno  kandidatkinje HDZ -a za ove dužnosti i u idućem mandatu Martina Furdek Hajdin i Vesna Hajsan Dolinar.

Ono što Rakovici nedostaje, a to je zadatak za budući mandat i gospodinu Bićaniću i Županiji  je da realiziramo i pomognemo realizirati one nacionalne projekte koji Rakovicu očekuju. Prije svega to je konačna vodoopskrba koju čekamo već preko 70 godina, nadamo se da će Hrvatske vode realizirati taj dugo očekivani projekt. Tu su i projekti Hrvatskih cesta; D-42 i D-1 koji će omogućiti lakšu povezanost i dostupnost Rakovice, ali i zaštitu Plitvičkih jezera. Isto tako nadam se da ćemo vrlo brzo vidjeti gradilišta nove aglomeracije, nove odvodnje i pročistača otpadnih voda u samoj Rakovici, rekla je županica.

Njena zamjenica Vesna Hajsan Dolinar dajući podršku gospodinu Bićaniću kaže da je svaka općina u našoj županiji  posebna.

Posebnost općine Rakovica ide u jednom drugom smjeru, budući da je to naša JLS koja po indeksu razvijenosti odstupa od prva četiri indeksa i ona je peta. To znači da s obzirom na visoki gospodarski rast, nije prihvatljiva na mnoge natječaje i fondove iz ruralnog razvoja. U Rakovici smo sve završili tamo gdje smo osnivač kao ustanovama: energetsku obnovu u školi s kotlovnicom, energetsku obnovu u Domu zdravlja, ali i opremili ambulante primarne zdravstvene zaštite.

Foto: HDZ Karlovačke županije