Priopćenje Gradske organizacije HDZ-a Duge Rese

Harač gradonačelnika nad svojim sugrađanima pod krinkom "besplatnog klizanja"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Nakon brojnih bezuspješnih pokušaja i ukazivanja vijećnika HDZ-a na nepravilnosti u radu, pa tako i u donošenju cjenika za otpad, dužni smo reagirati i upozoriti na harač koji se provodi nad svim građanima i korisnicima usluga Čistoće Duga Resa d.o.o. Za sve vas koji niste informirani trgovačko društvo Čistoća Duga Resa d.o.o. je u 100 posto vlasništvu Grada, sve odluke vezano za poslovanje donosi Skupština, a Skupština je jedan čovjek – gradonačelnik!

  Mnogi sugrađani su nam se obraćali i iskazivali nezadovoljstvo zbog novih cijena, a isto tako i naplatom usluge odvoza komunalnog otpada na adresi na kojoj nitko ne živi. Unatoč svim traženim priloženim podacima korisnika o očitanju mjernih uređaja za električnu energiju i pitku vodu vezano za nekretninu koja se ne koristi, od strane direktorice i zaposlenika Čistoće nije iskazan nikakav interes za postupanje sukladno zadanim zakonskim propisima, već upravo suprotno, učinjena je šteta građanima!

  Navodimo samo jedan primjer naše sugrađanke koja se obratila Čistoći s prigovorom na dostavljene račune za praznu nekretninu na selu u kojoj nitko ne živi i nema priključka vode. --Naslijedili smo kuću na selu u kojoj zadnjih 6 godina nitko ne živi, vodovoda nema, za priključak struje redovno se plaća paušal. Problem se pojavio u rujnu 2019. godine kada sam dobila uplatnicu od Čistoće Duga Resa d.o.o. na mjesečni iznos 90,20 kn za odvoz komunalnog otpada. Na razgovoru u Čistoći pokušala sam objasniti da u kući nitko ne živi, smeće se ne proizvodi, kantu za komunalni otpad nemamo i nikada nismo ni imali na toj adresi, priložili smo potvrdu o stalnom prebivalištu, zatim račun od HEP-a kao dokaz da plaćamo paušal i priložili smo potvrdu od predsjednika Mjesnog odbora da na toj adresi nitko ne živi. Sve to nije im bilo prihvatljivo, već su rekli ako ne platim da će mi sjesti ovrha na mirovinu. Poslala sam pisani prigovor na sve to i za sada nismo platili ništa. Nema logike da plaćamo odvoz smeća koji ne postoji! Plaćam isti iznos 90,20 kn za odvoz komunalnog otpada na adresi na kojoj živim i sada mi dolazi još jedna takva uplatnica za nepostojeće smeće. Kada sam pitala kako je to moguće da u isto vrijeme žena može živjeti na dvije adrese, odgovoreno mi je da bolje da šutim jer će poslati istu uplatnicu i djeci, a isto tako i na 7 i više suvlasnika, pa da mi je bolje da šutim! Kako sam navršila 65 godina, direktorica mi je ponudila spuštanje ukupnog iznosa na 60,00 kn, ali ni to nema logike! Uglavnom, tražila sam pravni savjet i dobila odgovor koji potvrđuje da Čistoća nije postupila po zakonskim propisima, te da nisam dužna plaćati odvoz otpada za praznu nekretninu, a još uvijek čekam odgovor Čistoće!

  Isto tako, prilikom obilaska kućanstava zaposlenici Čistoće odgovarali su na upite korisnika zašto moraju plaćati odvoz komunalnog otpada za praznu nekretninu: "Ako ne platite stiže vam ovrha ili kuću ostavite Gradu, kako hoćete! Svaka kuća koja ima kućni broj mora plaćati odvoz otpada, bez obzira da li tu netko živi ili ne!"

  Postoje brojni ovakvi primjeri, no ono što možemo zaključiti da za ovakvo poslovanje koje nema puno dodirnih točaka u pogledu naplate javne usluge sa zakonskim odredbama, a podliježe brojnim inspekcijama, je zapravo pravo čudo da opstaje.

  Da li su takav odnos i ponižavanje naši sugrađani zaslužili? NE! Još manje su zaslužili da ih se obmanjuje lažima! Igrama moći i lažnim obećanjima našeg gradonačelnika nema kraja, jer sve se odigrava pod njegovom „kapom“. Kako bi mogao organizirati „besplatno klizanje“ potrebno je naravno osigurati sredstva, a najlakše je ovako, povećanjem računa i preko džepa građana! Pa tko još može povjerovati da je danas išta besplatno??

   

  GO HDZ-a Duga Resa