Stjepan Furač darivao krv 150 puta, a Damir Benčić Pipi 100 puta

Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac obilježilo Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

VIŠE IZ RUBRIKE

  Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac organiziralo je danas u velikoj vijećnici Grada Karlovca obilježavanje 25. listopada Dana dobrovoljnih darivatelja krvi. Pokrovitelj je bio Grad Karlovac, a svečanosti je prisustvovao karlovački gradonačelnik Damir Mandić. Na skupu su govorili predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Karlovac Zlatan Hirc, ravnateljica Branka Hastor i gradonačelnik Damir Mandić. Uručene su nagrade jubilarnim darivateljima krvi. Stjepan Furač dobio je priznanje za 150. darivanje krvi, a istaknuo je da krv daruje redovno i tako će i nastaviti.

  -Počeo sam 1979. godine u bivšoj Jugoturbini, u Plinskim turbinama. Akcije su bile svaka tri mjeseca, hvala Bogu na zdravlju, pa sam sudjelovao na svakoj akciji. Darivanje za darivanjem i vrijeme je prolazilo, bio sam sretan da nije bilo tlaka i pritiska i da je željezo u krvi bilo u redu, kazao je Stjepan Furač.

  Darivao je krv 150. puta, ali ne misli stati, Furač je istaknuo da će biti darivatelj dok bude zdravlja i dok zakon dozvoli.

  -Drago mi je da su me se sjetili, zadnjih dvadeset godina sam u Italiji, no kad dođem u Karlovac uključim se u darivanje krvi. Drivao sam s kolegom i nekoliko puta u Osijeku. Sudjelovao sam u akcijama u Jugoturbini i kasnije u Karlovačkoj pivovari, a jedno sam vrijeme bio i predsjednik aktiva. Kad se počne darivati krv, nema brojanja, rekao je Furač.

  Uz priznanje Hrvatskog Crvenog križa Furač je dobio i poklon Grada Karlovca. Damir Benčić Pipi dobio je priznanje za stoto darivanje krvi, a i on je najavio da će krv darivati i dalje.

  -Počeo sam 1972. godine i sudjelovao u akcijama četiri puta godišnje, sada dajem krv dva puta godišnje, jer imam više od 65 godina. Ako bude zdravlja bit ću darivatelj do smrti, istaknuo je Benčić.