Automatski vanjski defibrilatori su postavljeni na devet mjesta u Karlovačkoj županiji, a u gradu Karlovcu na pet

Građani učili kako raditi s AVD-om

VIŠE IZ RUBRIKE

    Europski dan oživljavanja utemeljen je uz potporu Europskog parlamenta i obilježava se svake godine na današnji dan. Tim povodom je Zavod za hitnu medicinu Karlovačke županije organizirao prezentaciju osnovnih mjera održavanja života sa i bez upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora.

    -U sklopu obilježavanja ovog dana došli smo pokazati svim građanima te svima onima koji su zainteresirani rad ovog uređaja. Ako nauče raditi kako treba, kupuju vrijeme hitnoj i na taj način su puno bolji ishodi reanimacije i oživljavanja. Uređaji su postavljeni širom Hrvatske na javnim mjestima, kaže dr. Mario Vrabac iz Zavoda.

    Prezentaciji je prisustvovao i ravnatelj Nikša Antica.

    -Automatski vanjski defibrilatori su postavljeni na devet mjesta u Karlovačkoj županiji, a u gradu Karlovcu na pet. Želja nam je da ti uređaji budu postavljeni na onim najudaljenijim dijelovima zato što je korištenje uređaja presudno do trenutka dolaska samog tima Hitne medicinske pomoći.

    Inače, vanjske defibrilatore najviše koriste Nizozemci, dok je kod nas to nešto u manjoj mjeri. Stoga su i nužne edukacije i prezentacije jer je jako bitan trenutak kada se počne s oživljavanjem.