Tri koncerta i predstavljanje čembala, koje je nako 214 godina konačno stiglo u Glazbenu školu

"Glazbeni listopad" - rođendanski poklon Glazbene škole Karlovac

VIŠE IZ RUBRIKE

  Glazbena škola Karlovac, inače najstarija ustanova formalnog glazbenog obrazovanja u Hrvatskoj, pripremila je nekoliko koncerata pod nazivom „Glazbeni listopad“, povodom proslave 214. rođendana, a na jednom od ta tri koncerta bit će predstavljeno i čembalo, prvo u povijesti škole, koje je nedavno nabavljeno iz talijanske Bizzi radionice.

  Sam „Glazbeni listopad“ obuhvaća tri koncerta, prvi svečani, će se održati u Gradskom kazalištu Zorin dom, 10. listopada na sam rođendan naše škole, a slijedeća dva će se biti u Koncertnoj dvorani Glazbene škole, 23. i 25. listopada, na kojem će nastupati učenici i profesori škole. Ovi koncerti u utorak i četvrtak zapravo su svojevrsna repriza zorindomskog koncerta, iz razloga što je za njega pripremljen vrlo bogat i raznovrstan program, puno točaka, koje se u jednoj koncertnoj večeri ne bi mogle izvesti, pa smo odlučili našim sugrađanima osigurati još dvije koncertne večeri, ali ovaj put u našoj školi, rekla je ravnateljica Glazbene Snježana Mrljak.

  Posebnost koncertne večeri 23.listopada bit će i predstavljanje novonabavljenog instrumenta, čembala, kojeg je Glazbena škola Karlovac po prvi puta u svojoj povijesti u posjedu.

  Sad se i Karlovac može pohvaliti ovim tipično baroknim glazbalom, koje na potezu od Rijeke do Zagreba ima još samo naš grad. Financijska sredstva, 60 tisuća kuna, osigurala je Karlovačka županija, a dobru cijenu koja se inače kreće od 300 do 400 tisuća kuna, postigli smo vještim pregovaranjem i činjenicom da je instrument bio dio izložbenog salona u radionici i činjenicom da smo se odlučili za skromnije kićenu verziju, jer ona skuplja, kako to dolikuje baroku, bogato je opremljena ornamentima i slikama. Ovaj instrument obogatit će kulturni sadržaj u našem gradu, a kako je jednostavan i lagan za prenošenje, sigurna sam da će naši sugrađani uživati u muziciranju na čembalu kako u našoj školi, kazalištu i u Glazbenom paviljonu, kaže Mrljak. Svi učenici koji će to htjeti satove čembala moći će pohađati kao izborni predmet.

  - Na koncertima će nastupati naši bivši učenici, sadašnji studenti zagrebačke Muzičke akademija i njihovi karlovački profesori te mali i mladi glazbenici koji su tek kročili u čarobni svijet glazbe i muziciranja, najavila je prof. Zdenka Bruketa. Tako će publika u Zori domu ali i koncertnoj dvorani Glazbene, imati priliku čuti saksofonistu Brunu Bilića, Klaru Sekendek na violončelu, opernu pjevačicu Palomu Pavan, Luciju Klarić, violiniste Joška Stojanova i Ivana Martinovića te profesore Ivora Relića, Dalibora Matešu, Gaja Matića Marovića i Roberta Paića,dakle bit će to jedna lepeza svih mogućih kombinacija instrumenata, glazbe i glazbenika,zaključila je Bruketa.

  Ulaznice na sve koncerte su besplatne, osim što je za onaj u Zorin domu potrebno prije koncerta podignuti ulaznicu. Koncerti počinju u 19.30.