Uz radionice, predavanja, edukacije i zabavni program u petak će se obilježiti "Dan Vrlovke"

Geomorfološki spomenik prirode spilja Vrlovka, dobila svoj Dan

VIŠE IZ RUBRIKE

    Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Karlovačke županije, NATURA VIVA sutra u Kamanju organizira Dan Vrlovke. U okviru obilježavanja održat će se radionice na temu šišmiša, arheologije i speleologije a posjet spilji Vrlovki bit će moguće obići uz stručno vodstvo.

    Planirana su i dva predavanja, koja počinju u 20 sati, pod nazivom „Kako u spilji Vrlovka žive šišmiši“ i „Što nam pričaju arheološki nalazi oko spilje Vrlovke“. Inače spilja Vrlovka vrijedan je geomorfološki spomenik prirode pa je kao takva zbog svojih prirodnih vrijednosti zaštićena 1962. godine. Istražena je u dužini od 380 metara, od kojih je 330 uređeno za posjećivanje. Tijekom cijele godine naseljena je raznim vrstama šišmiša jer im raspon temperatura tijekom godine omogućuje boravak u njoj. Budući da je ovo područje izuzetno vrijedno zbog svojih bioloških, geoloških, biospeleoloških i arheoloških karakteristika, a osim toga je i NATURA 2000 područje, JU NATURA VIVA odlučila je 12. listopad, posvetiti upravo spilji i to kroz edukaciju djece i javnosti kako bi pridonijeli promociji ovog iznimnog područja.

    Kroz radionice i predavanja svi zainteresirani dobiti će širu sliku potrebe zaštite i očuvanja prirodnih vrijednosti i znamenitosti, a u suradnji s lokalnom zajednicom, Ustanova želi potaknuti gospodarski razvoj lokalne zajednice. Želja im je u dogledno vrijeme ovaj lokalitet prezentirati kao vrlo važan za lokalnu zajednicu i čitav kraj, koji može postati  motor razvoja i ključan za stvaranje održivog eko-turističkog odredišta, koje će ponuditi različite aktivnosti, koje će onda osigurati duži ostanak i boravak posjetitelja na tom području.

    Organizatori savjetuju posjetiteljima koji će ići u obilazak spilje Vrlovke da ponesu toplu odjeću i terensku obuću, a detaljan program događanja pogledajte na FB stranici NATURE VIVE.