Radovi su vrijedni više od osam milijuna kuna

Energetska obnova i uređenje Prirodoslovne škole napreduje prema planu

VIŠE IZ RUBRIKE

  Energetska obnova i uređenje školskog prostora u Prirodoslovnoj školi napreduje prema planu.

  -REGEA prati uglavnom sve natječaje za Karlovačku županiju i sudjeluje kao tehnički partner koji onda prijavljuje projekte, pa tako i ovu školu. Od mjera energetske učinkovitosti koje su predviđene u sklopu radova koji vrijede osam i pol milijuna kuna su toplinska zaštita vanjske ovojnice, odnosno vanjskih zidova, stropova, krovišta, te zamjena stolarije. Zatim, ugradit će se solarni toplinski sustav za zagrijavanje potrošne vode, rekonstruirat će se unutarnja rasvjeta i ugraditi moderna LED rasvjeta, naglasio je pomoćnik direktora REGEA-e, Karo Rajić.

  Svi će radovi osigurati uštedu od 73 posto, odnosno škola će iz energetskog razreda D prijeći u energetski razred B.

  -Bespovratna sredstva koja smo za početak uspjeli osigurati iznose 58 posto, to su europska sredstva, a još uvijek očekujemo raspisivanje novog natječaja od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije gdje ovu vlastitu komponentu još možemo dodatno sufinancirati s 80 posto, pojasnio je Rajić.

  Neki su radovi u školi već provedeni.

  -Preuređen je i prenamijenjen laboratorij, jedna učionica u četiri praktikuma za potrebe Mješovito-industrijsko obrtničke škole. Preuređena je i prenamijenjena stara zbornica u jednu učionicu i jednu manju pomoćnu učionicu, dok je druga učionica preuređena u novu veću zbornicu. Navedeni prostori uz još dvije učionice opremljeni su novim namještajem, a uredi i nova zbornica klimatizirani. Uređeno je i predvorje škole, a u prehrambenom laboratoriju, pedološkom laboratoriju, hodniku i svlačionici zamijenjen je dotrajali stari parket s podnim pločicama, naveo je ravnatelj Prirodoslovne škole, Nenad Klasan.

  Potkraj rujna ove godine odlukom Školskog odbora Prirodoslovne škole i suglasnosti župana Karlovačke županije darovane su nekretnine na Strugi MIOŠ-u. To su veći prostori s gospodarskim zgradama.

  -Početkom sljedeće godine planira se preurediti i opremiti kemijski laboratorij za potrebe naše škole i jedan laboratorij preurediti u praktikum za potrebe MIOŠ-a. Dugoročno, školu vidim kao suvremenu, dobro opremljenu s mogućnostima stvaranja jednog od centara kompetentnosti iz sektorskih područja prehrane, poljoprivrede, ili pak ekologije, istaknuo je Klasan.

  Vrlo su značajna i visoka ulaganja u ovu školu, a najteži dio je odrađen.

  -Što se tiče Prirodoslovne škole, projekt energetske učinkovitosti i sredstva koja se ulažu u ovaj prostor su stvarno vrlo visoka, viša od osam milijuna kuna. Radi se o Fondu za zaštitu okoliša koji je udružio sredstva Karlovačke županije i naša očekivanja su usmjerena prema Ministarstvu regionalnog razvoja, pa i Ministarstvu graditeljstva ako je moguće u jednoj fazi da još nešto sredstava uspijemo povući u ovaj ovdje fizički prostor, kako bismo tada oslobodili sredstva za naše susjedstvo na Strugi gdje bi dobili samo jedno ubrzanje projekta, ništa se ne bi poremetilo. Sigurno da sav taj novac koji je spremljen kreće s realizacijom u sljedećoj godini. Projekt sada nije u početnoj, ovo je već poodmakla faza i najteži dio je iza nas, poručio je župan Damir Jelić.

  Navedeni su projekti vezani uz prelazak Osnovne škole Braća Seljan u jednu smjenu.

  -Svjesni smo da pitanje preseljenja MIOŠ-a iz prostora u Domobranskoj ne ovisi više ni o Gradu, ni o Županiji, nego ovisi o realizaciji ovih projekata, odnosno uređenju prostora, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.

  Dodao je i kako su u nadležnom gradskom odjelu napravili sveobuhvatnu analizu vezanu uz prelazak u prijepodnevnu smjenu osnovnih škola i Braće Seljan i Dragojle Jarnević. OŠ Braća Seljan, ako se projekti budu razvijali po planu, teoretski bi već sljedeće godine mogla prijeći u prijepodnevnu smjenu.