Državna smotra GLOBE: Ekipa OŠ Dubovac prva, Banija druga, Gimnazija treća

VIŠE IZ RUBRIKE

  Učenici osnovnih i srednjih škola iz Karlovačke županije nastavljaju nizati uspjehe na državnim natjecanjima i smotrama. Uspješne su bile i ekipe pozvane na Državno natjecanje i smotru GLOBE 2022.  održanu od 10. do 12. svibnja.

  GLOBE se u Hrvatskoj odvija pod pokroviteljstvom NASA- e pa je na otvaranju natjecanja u organizaciji AZOO, nazočila predstavnica američke ambasade, predstavnica regionalnog ureda za Europu, Bara Semerakova te GLOBE izaslanica ravnatelja iz SAD-a, Janet Heiderer. GLOBE natjecanje obuhvaća znanja iz područja biologije, kemije, meteorologije, hidrologije i informatike. U kategoriji GLOBE smotre učenici predstavljaju istraživačke projekte u više kategorija.
  U kategoriji GLOBE natjecanje za osnovne škole natjecale su se 22 škole iz Hrvatske. Prvo mjesto osvojili su učenici OŠ Dubovac, Anja Klokočki, Maksim Stanković-Šprajc i Josip Ferenčina, drugi su bili učenici OŠ Banija; Dora Bijelić, Ema Kralj i Mara Petančić dok su 14. mjesto osvojili učenici OŠ Mahično, Ida Bukovšek, Ivan Fureš i Ines Bičak

  U kategoriji GLOBE natjecanje za srednje škole natjecalo se 17 škola iz Hrvatske. Treće  mjesto osvojili su učenici Gimnazije Karlovac, Laura Marković, Kale Marković i Mia Cvitak. Ekipa Šumarske i drvodjeljske škole; Grga Štimac Zrinka Fabijanić i Gabrijela Fehervari osvojili su 13. mjesto.

  U kategoriji smotre GLOBE predstavljaju se istraživački projekti, a nagrade za najbolje projekte dobili su:
  OŠ Banija za istraživački projekt „Mikroplastika u Kupi“ u kategoriji Hidrologija koji se bavi tematikom onečišćenja Kupe. Nagrađena je i OŠ Dubovac za istraživački projekt „Marmontova aleja“ u kategoriji Biologija , koji se bavi tematikom biološke važnosti Marmontove aleje i važnosti njezine zaštite. Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac nagrađena je za projekt „Prognoza vremena“ u kategoriji Meteorologija.
  Mentori učenika koji su sudjelovali na GLOBE državnoj smotri bili su: Snježana Marković Zoraja, Jasna Višnić, Ankica Veseljić, Slađana Cvitičanin, Zrinko Bahorić, Ivana Čordašev i Ljiljana Panjević.