Prvi Karlovački

Društvo u začaranom krugu nasilja – ove godine ubijeno 11 žena

Autor: Ksenija Begović

25.11.2021

Karlovac

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama i djecom što je povod da Ženska grupa Korak Karlovac ukaže još jednom na problem obiteljskog nasilja. Predsjednica Koraka Mirjana Duduković iznijela je podatke koji ukazuju da se unatoč naporima problem nasilja ne smanjuje.

U 2021. godini do danas ubijeno je 11 žena, u 2020. ubijeno je 19 žena. Mislim da je to podatak nad kojim se trebamo zamisliti jer nedopustivo je da toliko žena bude ubijeno, a da ne pričam o podacima o nasilju. U posljednje dvije godine imamo porast od 50 posto broja ubijenih žena i to u broju ukupno ubijenih želja i u broju ubijenih žena od strane supružnika ili intimnih partnera, napomenula je Duduković.

Pozivajući se na podatke Svjetske zdravstvene organizacije predsjednica Koraka je rekla da svaka treća žena doživljava tjelesno ili seksualno nasilje od strane partnera dok je u 38 posto slučajeva partner počinitelj ubojstva. Isti statistički pokazatelji, napominje, vrijede i za Hrvatsku.

U posljednjih deset godina tristotinjak je žena ubijeno od strane bračnog ili izvanbračnog partnera. Mislim da je to nešto što moramo hitno mijenjati u našem društvu. Nedopustivo je da žene i djeca žive u nasilju, istaknula je.

Današnjim danom počelo je ujedno „16 dana aktivizma protiv nasilja“ koji traju do 10. prosinca – Međunarodnog dana ljudskih prava. Tim će povodom Zorin dom danas, a i 10. prosinca biti osvijetljen narančastom bojim koja simbolizira borbu protiv nasilja. Ženska grupa Korak istaknula je i transparent sa sloganom „Šutnja skriva nasilje – nisi sama“.

Ovom porukom želimo reći da sve osobe koje trpe nasilje slobodno se jave u Žensku grupu Korak gdje ćemo im pružiti svu potrebnu pomoć. Napominjem da imamo odvjetničku pomoć za zastupanje na sudu, pravnu pomoć i psihološku pomoć. Želimo pomoći svima koji to žele pa i nasilnicima da nauče savladati svoj bijes i nauče živjeti normalno. Naše psihologice rade i sa žrtvama i sa nasilnicima, rekla je Duduković.

Kampanja protiv nasilja provodi se i na društvenim mrežama gdje su građani pozvani ostaviti poruke, ali i prijedloge kako poboljšati situaciju u društvu.

Mirjana Duduković kaže da se puno očekivalo nakon ratificiranja Istambulske konvencije, no željeni su rezultati izostali. Podaci su gori nego su bili.

Na pitanje kakva je situacija u Karlovcu, predsjednica Koraka je kazala da ne ide na bolje, a glavni je problem ekonomska ovisnost žena o nasilniku.

Žene trpe nasilje jer su ekonomski ovisne o nasilniku, nasilje traje 10, 20 godina dok žena ne odluči nešto pokrenuti. Uvijek nađu neki razlog zašto ostaju uz nasilnika, dok djeca ne završe osnovnu školu, dok ne završe srednju školu, da se zaposle i tek onda žena misli na sebe. Problem je što djeca koja odrastaju u nasilnim obiteljima obično poprimaju oblike oponašanja, muška djeca od oca, ženska od majke i tako i dalje imamo nasilje u društvu, zaključuje Duduković.