Poticanje i promicanje vrijednosti tehničke kulture

Dodijeljene državne nagrade "Faust Vrančić" - nagradu dobile Karlovčanke Valentina Sečen i Suzana Šnajdar

VIŠE IZ RUBRIKE

    U Saboru su jučer dodijeljene najviše državne nagrade za područje tehničke kulture. Državnu nagradu „Faust Vrančić“ dobile su i dvije Karlovčanke Valentina Sečen i Suzana Šnajdar.

    Valentina Sečen, zaposlenica Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Karlovac dobila je nagradu kao tajnica Udruge inovatora Karlovačke županije.

    -Tijekom niza godina njenog rada vezano je poticanje i promicanje vrijednosti tehničke kulture. Za njen rad je karakteristično da svoje obaveze radi stručno i sa voljom. Kao dugogodišnji djelatnik Županijske komore Karlovac ima uvida u to koliko je inovatorstvo važno, te koliko je to potrebno i cijenjeno na području poslovanja. Svojim radom omogućuje nesmetano izvođenje aktivnosti Udruge inovatora Karlovačke županije. Rad udruge se osim na novim inovacijama dosta temelji na dobrom prezentiranju i prikazu istih. Potrebno je inovaciju dobro predstaviti, kvalitetno obrazložiti i što je najvažnije ispravno voditi dokumentaciju o tome. Sečen sve te aktivnosti vrlo pedantno obavlja. Time značajno pomaže u radu udruge, što je ovom nagradom valorizirano, stoji u objašnjenju.

    Suzana Šnajdar je tajnica Zajednice tehničke kulture Karlovac i Zajednice tehničke kulture Karlovačke županije od 2008. godine. Tijekom proteklih godina je bitno doprinijela prepoznatljivosti ovih Zajednica i njihovih udruga te posebno učenika-natjecatelja. Iako je njen posao direktno vezan za rad sa udrugama, posebnu strast i želju je pokazala i pokazuje u radu sa najmlađima i mladim tehničarima.

    -Od svoga dolaska brine o nabavci opreme, suvremenih tehnologija, novostima u tehničkoj kulturi te o primjeni istih u radu sa profesorima i učenicima osnovnih i srednjih škola u cijeloj Karlovačkoj županiji. Svojim znanjem i sposobnostima je putem projekata i donacija omogućila rad različitih radionica koje se sada već održavaju duži niz godina. Pod njenim mentorstvom, učeničkim zalaganjem i radom, osvojeno je čak devet Oskara znanja za rezultate postignute na međunarodnim natjecanjima iz robotike. Danas se u Zajednici, tjedno, održavaju po 4 radionice robotike za različite uzraste sa interesom učenika u porastu. Osim toga održavaju se radionice modelarstva i strojarstva. Obzirom na velik interes po osnovnim školama i nedostatak opreme ona često održava i održavala je radionice po većini škola u Karlovačkoj županiji kao i posudbu opreme i nabavu materijala prema zahtjevima škola.