Grad Karlovac i Karlovačka županija planirali su otkupiti projekt od investitira

Damir Mandić: "Na prosvjedu je dosta toga rečeno površno i paušalno"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Kao odgovor na prosvjed pod nazivom "NE izgradnji male hidroelektrane na gradskom slapu na rijeci Korani", koji je danas održan na Koranskom šetalištu, gradonačelnik Damir Mandić održao je večeras pred Gradskom upravom konferenciju za novinare. Mandić je bio iznenađen prosvjednim skupom i stvarima koje su izrečene.

  -Mi smo već na Gradskom vijeću upoznali vijećnike sa svim što se događa. Išli smo otvoreno i transparentno u onom jednom dijelu, gdje na neki način smo dio tog projekta i koje su naše obaveze. I s druge strane išli smo jednim stavom maksimalnog povjerenja prema investitoru. Projekt elektrane ima svoju povijest od 2012. godine, tada je izdana lokacijska dozvola, a građevinska dozvola izdana je 2015. godine. Jako je važno da su sve nadležne državne institucije, Hrvatske vode, Ministarstvo kulture i Hrvatska elektroprivreda dale svoje privole, pa je projekt maksimalno zaokružen, rekao je Mandić.

  Gradonačelnik Mandić istaknuo je da je na prosvjedu rečeno dosta pogrešnih podataka, pa i onaj o visini novca koji će Grad Karlovac dobivati godišnje od koncesije.

  -Vrijedi istaknuti da je projekt ove godine promijenio vlasnika i da je novi investitor, koji kupio projekt, zatražio produženje građevinske dozvole sukladno zakonu. Mi smo to i učinili. Prije tri mjeseca Grad Karlovac je morao dati suglasnost za procjenu prava služnosti, no mi smo procjenu investitora stavili sa strane i naš vještak je napravio novu. Procjena našeg vještaka je puno viša. Nije 13 tisuća godišnje, već 40 tisuća godišnje. Jednokratno je to 530 tisuća kuna ili 40.000 puta 30 godina, što iznosi 1.200.000 kuna. Svakih sedam godina radi se revizija procjene  To je onaj dio koji je sudski vještak odradio, kazao je Mandić.

  Gradonačelnik je kazao da je Gradska uprava bila maksimalno odgovorna i da je uvažavala sva promišljanja Karlovčana vezana za taj prostor, koji je prevrijedan da bi se tek tako odrekli nekih stvari.

  -Išli smo u dogovoru s Karlovačkom županijom u otkup tog projekta sa sredstvima iz Razvojnog fonda. Spriječila nas je kratkoća vremena, jer sam projekt ima svoju težinu. Do 14. studenog ove godine država daje subvenciju cijene kilowat sata, a mi ne možemo sve odraditi do 14. studenog. Razgovarali smo s investitorom i on je bio spreman prodati projekt, kojeg bi mi preprojektirali. Moram reći da investitor nije prihvatio našu procjenu, ali nismo još dobili pisani odgovor, istaknuo je  Damir Mandić.

  Gradonačelnik je izrazio žaljenje zbog svega što je izneseno na prosvjedu, jer je dva put razgovarao s Davorom Petračićem na tu temu i upoznao ga sa svim što je učinjeno.

  -Upoznao sam vijećnika Petračića sa svim detaljima, a s druge strane on je i sudski vještak. Na prosvjedu je bio i vijećnik Janković, koji je također sudski vještak. Kao gradonačelnik malo sam začuđen jednim pristupom, koji je u najmanju ruku površan. Naši građani zaslužuju točne informacije, nije dobro paušalno, površno i djelomično komunicirati. Takve informacije moram davati i ja i svi oni koji su na prosvjedu malo i politikantski komunicirali neke stvari. Moraju biti svjesni da je pravo investitora i pravo Grada Karlovca određeno zakonskim propisima i mi se toga moramo držati. Što nam sada slijedi. Ja u ovom trenutku očekujem odgovor investitora. Moram reći da je na tom mjestu i prije bila elektrana, tamo se kupalo i kada je bila elektrana i kupat će se i dalje. To su stvari koje nisu sporne, kazao je Mandić.

  Gradonačelnik Mandić istaknuo je da Grad Karlovac mora razvijati klimu koja nije protivna investitorima i gdje će investitori imati zakonsku sigurnost.