Prijete velike količine kiše i jaka južina

Crveni alarm za pola Hrvatske, žuti za Karlovac

VIŠE IZ RUBRIKE

  Zbog obilne kiše, grmljavinskog nevremena i jakih udara juga, gotovo pola Hrvatske je pod crvenim meteoalarmom. Južina pokazuje zube, a značajnijeg zahlađenja nema na vidiku ni kroz slijedeći tjedan.

  Crveni meteoalarm upaljen je za Istru i Kvarner. Tamo bi moglo pasti do 100 l kiše po četvornom metru uz veliku mogućnost grmljavinskih nevremena. Uz to će udari juga biti do 90 km/h. Crveno svijetli i za Gorski kotar te Liku i to zbog mogućih udara vjetra te kiše koje bi moglo pasti do 100 litara po četvornom metro. Iz istog razloga meteoalarm svijetli crveno i u unutrašnjosti Dalmacije. Na karlovačkom području upaljen je žuti meteoalarm.

  DHMZ javlja kako će nedjelja u Hrvatskoj biti pretežno oblačna, povremeno s kišom. Na Jadranu i predjelima uz njega će oborine biti obilne, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Najmanje kiše bit će u Slavoniji i Baranji. Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar, u gorju na udare i olujan, a duž obale jako i olujno jugo. Jutarnja temperatura kreće se od 13 do 18, na Jadranu od 17 do 20, a najviša dnevna biti će većinom između 18 i 22 °C.

  Sutra se također očekuje slično vrijeme: promjenljivo oblačno, kišovito i vjetrovito. U gorskoj Hrvatskoj, na Jadranu te osobito u unutrašnjosti Dalmacije mjestimice će biti obilne oborine, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Najmanje kiše očekuje se na istoku zemlje. Puhat će umjeren do jak, u gorju na udare i olujan južni i jugoistočni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo, poslijepodne i orkansko. Najniža jutarnja temperatura zraka između 10 i 15, na Jadranu od 15 do 20, a najviša dnevna od 17 do 21 °C, piše tportal.

  Listopad među najtoplijima u povijesti!

  Zbog često obilnije kiše sljedećih dana listopad će biti kišovitiji od prosječnog ne samo u Pazinu i Dubrovniku, gdje je to zbog kiše iz prvog tjedna, nego i još kojegdje na Jadranu i područjima uz njega, a porast temperature dodatno će povećati njegovu dosadašnju iznadprosječnu toplinu pa će ovaj listopad u većini mjesta biti među najtoplijima u povijesti mjerenja, ponegdje možda čak i rekordan. Valja se nadati da se isto neće dogoditi i s oborinom, javlja HRT.