Za građane pripremljeno oko 800 porcija jela s tjesteninom

Conpasta i PAŠTA FEŠTA danas u Karlovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

  U Karlovcu danas Conpasta i PAŠTA FEŠTA. Karlovac je danas po peti puta domaćin međunarodnog kongresa tjesteničarstva „Conpasta“, koji već dvanaest godina u Hrvatskog  promovira i popularizira domaću tjesteninu, koja je neopravdano zaboravljena i zapostavljena, a neizostavna kulinarska namirnica. Ovogodišnja tema je „Izvorna tjestenina s povrćem“, a glavna koncepcija Conpaste je promoviranje izvorne tjestenine, rekao je organizator Stjepan Odobašić, direktor Novinsko - nakladničke kuće Robinson.

  -Odavno je poznato da je tjestenina dio bogate kulinarske tradicije i posebnosti, te da je u hrvatskim recepturama odoljela globalnim trendovima, a mnogi hrvatski restorani upravo su prepoznatljivi po atraktivnosti, kvaliteti i autentičnosti kulinarske, tjesteničarske ponude. Unatrag 10-tak godina hrvatski proizvođači proizvode vrhunsku tjesteninu prepoznatu i izvan naše granice. Vrijeme je da napravimo iskorak te da započnemo koristiti novi brand – „hrvatska tjestenina“. Tjestenina, pašta, itd. dio je naše svakodnevnice, bilo na skromnom hrvatskom ili svjetskom stolu, bilo u bogatoj restoranskoj ponudi. Nažalost to je vrlo težak zadatak, jer mi nemamo ni jednu zaštićenu tjesteninu, ni fuže, ni pljukance, ni šurlice a, podravske nudline i zagorske mlince koji su specijalno za današnji kongres spremljeni od brašna batata, pripremit ćemo na nekoliko načina, izjavio je Odobašić.

  Pored stručnih predavanja, gastro degustacija i promocija izvornih hrvatskih jela s tjesteninom, natjecanja vrhunskih hrvatskih kuhara u Domu OS Zrinski, drugi dio Kongresa namijenjen je srednjoškolcima i građanima.

  Naime, u Trgovačko ugostiteljskoj školi održava se natjecanje učenika Srednjih kuharskih i prehrambenih škola. Od 15 do 17 sati, za građane će na tresi Škole biti spremljeno oko 800 porcija delicija s tjesteninom. Na PAŠTA FEŠTI predstavit će se jela s tjesteninom iz Grčke, Italije, Austrije i Hrvatske. Ulaz je besplatan kao i degustacija, kojoj je jedini cilj preferiranje jedenja tjestenine.

  Otvarajući Conpastu, gradonačelnik Karlovca Damir Mandić među ostalim je izjavio, da je jedan od razloga zašto Grad podržava i suorganizira ovaj skup, pomoć Trgovačko ugostiteljskoj školi i njezinim učenicima da u okvirima svojih zanimanja koja su vezana za gastronomiju, vide „gdje su“ i u kojem smjeru se mogu razvijati. Podsjetio je, da je ova Gradska uprava samo ove godine izdvojila 1,1 milijun kuna za podršku poduzetnicima koji otvaraju nove tvrtke i mala poduzeća.

  -Mi sa svoje strane spremni smo podržati sve projekte naših sugrađana koji idu prema tome da oni sami sebe zaposle pa i u ovom sektoru, dakle proizvodnji tjestenine, jer je poražavajuća činjenica da se na naše tržište uvozi oko 56 posto tjestenine. Naglasio bi još jedna važan moment, a to je inovativnost. Ovakvi skupovi vrlo su važni, jer mogu potaknuti, ako se uključi šira zajednica kao što su srednje, više i visoke  škole, njegovanje inovativnosti, ako hoćete i u hrani. Mi smo svi na tržištu, svi se bore za svoj „kolač“ i mislim da je inovativnost ta koja može ohrabriti naše srednjoškolce da krenu putem poduzetništva.

  Skupu se prigodnim riječima obratili Ivan Borovac, predsjednik Udruge kuhara Karlovačke županije, Anita Klarić iz Trgovačko ugostiteljske škole Karlovac, Marija Medić, pročelnica Upravnog odjela za školstvo Karlovačke županije, Valentina Sečen iz HGK Karlovačke županije i  Božica Marković, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK.