Prvi Karlovački

Članovi FA Matija Gubec vratili se s dvotjedne turneje po Sardiniji

Autor: Renata Benković

28.07.2022

Kultura

Na nastupima u mjestima Villaurbana, Monti, Bolotana, Ittiri i Oliena izveli su 11 nastupa i dali više od 300 minuta programa

Članovi FA Matija Gubec, nakon dvije godine pauze, sretno su se vratili sa dvotjedne turneje u sklopu Međunarodnog festivala folklora na Sardiniji.

Inače, CIOFF- Međunarodni savjet organizatora festivala folklora i tradicijske kulture, je međunarodna neprofitna udruga koja, kroz organiziranje međunarodnih festivala u gotovo svim zemljama svijeta, radi na očuvanju, promociji i širenju tradicijske kulture svih naroda svjeta.

Godišnje se u svjetu organizira preko 300 međunarodnih festivala folklora, 1500 izložbi narodne umjetnosti i rukotvorina te preko 5000 radionica o tradicijskom plesu, glazbi i rukotvorinama. 15 milijuna izvođača, volontera i gledatelja sudjeluje u CIOFF aktivnostima diljem svijeta svake godine, a ujedno je jedina neprofitna organizacija sa statusom partnera UNESCO-a.

Ansambl je član CIOFF-a još od 1989.godine te zahvaljujući svojoj kvaliteti, uspješno prezentira naš grad, županiju i državu na spomenutim festivalima diljem svijeta unatrag 30 godina.

Pa tako i ove, na prvom dijelu gostovanja, sudjelovali su na 37.izdanju CIOFF međunarodnog festivala folklora Sciampitta u mjestu Quartu St.Elena u neposrednoj blizini Cagliaria, a na drugom dijelu turneje gostovali su u prekrasnom, brdovitom gradiću Bolotana u unutrašnjosti otoka. Svoje dojmove sa ovog festivala i cijele turneje donosi nam voditeljica Ansambla Katarina Ratkaj.

Na ovom festivalu bio je nešto drugačiji koncept, svakodnevno smo putovali po gradovima diljem regije, a zbog velikih vrućina plesalo se u kasnim noćnim satima. Smješteni smo bili zajedno sa ostalim grupama koje su sudjelovale na festivalu što nam je posebno bilo simpatično zbog zajedničkih druženja s grupama iz Indije, Kolumbije i Kenije.

Svaki dan nastupali smo u drugom mjestu po centralnoj i sjevernoj Sardiniji te možemo reći da smo plesali gotovo na cijelom otoku. Na nastupima u mjestima Villaurbana, Monti, Bolotana, Ittiri i Oliena izveli smo ukupno 11 nastupa i dali više od 300 minuta programa. I sve to uz nesnosne vrućine koje su zahvatile cijeli Mediteran, a s kojima smo se uspješno borili, kaže Katarina.

Zahvalila je domaćinima na gostoprimstvu i publici koja ih je u svakom gradu dočekala punog srca.

Veliko je ovo iskustvo za naš pomlađeni ansambl, a s ponosom mogu reći da su dostojanstveno u zadnja dva tjedna nosili boje naše zastave i bili uzorni folklorni reprezentativci Lijepe Naše, nastavlja Katarina.

-Želim čestitati i njihovim roditeljima što su odgajajući ove mlade ljude napravili sjajan posao jer osim uzornog ponašanja, u njima je velik ponos prema svojoj baštini i kulturnom identitetu. Isto tako, želim zahvaliti na podršci i svima koji su pomogli da se ova turneja realizira.

Zahvala od srca ide predsjedniku Ansambla dr. Željku Štajceru, članici UO i osobi koja je organizirala ovo gostovanje, Kristini Medarić, cijelom UO Ansambla, članovima, roditeljima i obiteljima na podršci.

Hvala i voditeljima orkestra Astrid Pavletić, Antonu Plemiću i Damiru Funduruliću, voditeljici pjevanja Ireni Božičević kao i neumornim garderobijerkama Martini Lukač i Ani Hajsan. 

Izuzetno smo sretni što smo nakon duge dvije godine ograničenja druženja, plesa, pjesme i nastupa, ponovno mogli prezentirati naš grad, županiju i državu u inozemstvu, jer time svijetu pokazujemo i prezentiramo naše kulturno bogatstvo čime smo izuzetno ponosni, zaključila je voditeljica ansambla.

Ansambl sada čeka mala ljetna stanka, a onda kreću u nove projekte za jesen i zimu, a što će pripremiti, ostat će tajna do idućeg nastupa.

foto: FA Matija Gubec