Razgovor: Tomislav Vukelić, direktor gradske tvrtke Zelenilo

"Cilj preseljenja bio je stvoriti pristupačniju, bližu i kompletniju uslugu"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Tomislav Vukelić nedavno je izabran za direktora gradske tvrtke Zelenilo d.o.o., a dužnost je preuzeo 1. listopada. Vukelić je inženjer strojarstva, a od 32 godine staža, 25 je radio na poslovima rukovođenja. Razgovarali smo s Vukelićem o trenutnom stanju u Zelenilu i aktivnostima, koje su planirane do kraja godine.

  Nedavno ste preselili u novoizgrađenu poslovnu zgradu u Primorskoj ulici. Što se time dobilo i kakva su prva iskustva boravka u novom prostoru?

  -Od 16. srpnja poslujemo na lokaciji Primorska ulica 39, u novoj poslovnoj zgradi. Mogu reći kako je to moderno uređen poslovni prostor u kojem je smještena uprava tvrtke, pogrebne djelatnosti, cvjećara. Cilj nam je bio stvoriti pristupačniju, bližu i kompletniju uslugu. Zato će preseljenje u novu zgradu građanima olakšati budući da ćemo im na jednom mjestu pružiti i potrebne informacije kao i rješenja. Također građani  na jednom mjestu u blizini počivališta svojih pokojnika između 4 gradska groblja, a i groblje Jamadol je blizu, mogu pronaći sve potrebno, poput cvijeća, aranžmana, lampiona. Mogu u većoj blizini centra grada i na pristupačnijoj lokaciji popričati s djelatnicima tvrtke Zelenilo o statusu vlasništva njihovih grobnih mjesta, čuti o našim novim uslugama poput redovnog održavanja privatnih spomenika, ili vidjeti kompletnu ponudu novoouređene cvjećare koja na novoj lokaciji radi od ponedjeljka do petka od 7 do 18 sati, a subotom od 7 do 16 sati. Cvjećara će biti otvorena i na blagdan Svih Svetih od 7 do 16 sati. Koristim i ovu prigodu kako bih pozvao građane da posjete našu cvjećaru i izaberu nešto iz bogatog asortimana.

  Budući da tvrtka Zelenilo brine o karlovačkim grobljima možete li nam reći što ste tijekom godine radili na grobljima te kako su se odvijale pripreme za blagdan Svih Svetih?

  -Sva groblja na području grada Karlovca su komunalni objekti u vlasništvu Grada Karlovca te ih održava Zelenilo prema godišnjem programu održavanja groblja na području grada. Svakodnevno se brinemo  za ljepotu i uređenost groblja u cijelosti, održavajući zelene površine. Na grobljima su u zadnjih deset godina obavljeni mnogi radovi na održavanju, obnovi i izgradnji groblja. Postavljene su ograde, obnovljene mrtvačnice, izgrađene staze, proširena grobna polja, izrađen je katastar groblja, izgrađeno je novo polje urni, klimatizirane su mrtvačnice, dovedena je voda, povećan je broj kontejnera i koševa za prikupljanje selektiranog otpada. Osim što se investiralo u izgradnju infrastrukture nabavljala se i nova pogrebna oprema i strojevi. Njihovom nabavkom  poboljšali smo nivo pružanja pogrebnih usluga našim korisnicima. Zelenilo je intenzivno na grobljima obavljalo pripreme za blagdan Svih Svetih. Na 22 groblja kojima poduzeće upravlja pojačano se uređivalo zelene površine, pješačke staze i ograde. Radovi na grobljima su završeni, a za posjetitelje organizirana su dežurstva, posebna prometna regulacija i posebni raspored vožnje autobusa. Moram reći kako je kvalitetno upravljanje posljednjim počivalištima na području Karlovca jedna je od glavnih zadaća Zelenila, koja se potvrđuje iz godine u godinu. Karlovačka groblja stavljaju Karlovac na širu kartu poznatosti i prepoznatljivosti, a to je obaveza da se još više trudimo. Da je tome tako dokaz su i brojne investicije na grobljima. I ove godine skoro nema groblja kojim tvrtka upravlja, a da u njega nije investirano. Tako je, između ostalog na groblju Hrnetić izgrađena odvodnja, ovih dana na istom groblju završava se uređenje pješačke staze s odvodnjom, na Vojnom groblju nastavili smo sa sanacijom potpornih zidova tako da je ove godine saniran jedan potporni zid, na groblju Ladvenjak izgradili smo novo grobno polje i pješačku stazu, na groblje Cerovac Vukmanićki smo doveli vodu i postavili fontanu, na groblju Jamadol izgradili smo nove grobnice i stazu. Svi ovi radovi financiraju se iz godišnje grobne naknade.

  Katoličko groblje Dubovac član je Asocijacije znamenitih groblja Europe. Koliko se investira u ovo groblje?

  -Podsjetit ću kako je Katoličko groblje na Dubovcu osnovano još davne 1820. godine. Na groblju se nalazi 4.896 grobnih mjesta što je najviše u odnosu na sva druga groblja na području Karlovca. Katoličko groblje Dubovac je od listopada 2014. godine član  ASCE "Association of Significant Cemeteries in Europe", Asocijacije znamenitih groblja Europe kao punopravni član. Ova međunarodna asocijacija danas broji 179 groblja iz 22 zemlje Europe. Njena je svrha promicanje grobalja kao kulturnog i povijesnog nasljeđa Europe. Tako je naše Katoličko groblje Dubovac uvršteno u inovativni turistički proizvod Europsku grobljansku rutu kojom se realiziraju brojni turistički posjeti. Članstvom u ASCE-u možemo koristiti jedinstvene znakovlje, simbole i logo ove Asocijacije. Cilj ovog inovativnog turističkog projekta je približavanje grobljanske arhitekture i spomeničke baštine kao dijela kulturne ponude pojedinog grada širem krugu ljudi. Da bi pojedino groblje postalo član ASCE-a, groblje mora zadovoljiti stroge kriterije, kao primjerice biti staro najmanje 100 godina te imati vrijednu i značajnu spomeničku kulturu, bogatu grobljansku arhitekturu, da su na groblju ukopane znamenite osobe i drugo. A sve te uvjete ovo groblje ispunjava. U posljednjih desetak godina značajna su bila ulaganja u ovo groblje. Izdvojit ćemo samo neke od radova obavljenih u protekle tri godine. U sklopu rekonstrukcije dijela ulice Antuna Nemčića na Dubovcu uz izgradnju komunalne infrastrukture i javne rasvjete 2016. godine napravljena je rekonstrukciju ograde Rimokatoličkog groblja Dubovac u dužini 170 metara. Prošle, 2017. godine nakon izrade glavnog projekta, konceptualnog rješenja izgrade staze, a sve u suradnji s konzervatorima, izvedena je rekonstrukcija centralne  staze čija je dužina 206 metara. Rekonstrukcija je sadržavala postavljanje nove drenaže, odvodnje, postavljanje nove rasvjete, rubnjaka i opločnika te hortikulturno uređenje, zeleni otoci. Također je nastavljen projekt uređenja kapelice Svih Svetih. Rekonstrukcija je završila ovih dana pod budnim okom konzervatora, a prigodno otvaranje kapelice bit će 31. listopada, dan uoči blagdana Svih Svetih. Ove godine završeni su i konzervatorsko-restauratorski radovi na kamenoj kompoziciji groba Jordan. Završeni su i radovi na uređenju, odnosno betonskom opločenju staze pored Primorske ulice. Do kraja godine planiramo  na ovaj način urediti još dvije staze na groblju. Zelenilo vodi brigu i o kulturnoj baštini naših groblja, a posebice ovog tako da smo 2016. godine izdali publikaciju Katoličko groblje Dubovac, autorica Tatjane Horvatić i Marinke Mužar. Ova publikacija idealna za prezentaciju našeg groblja Dubovac, ne samo domaćim ljudima, već i turistima.

  Održavanje zelenih površina našeg grada jedna je od osnovnih zadaća vaše tvrtke. Kakve su aktivnosti na tom planu?

  -Ono na što smo izrazito ponosni te ono što je građanima i najvidljivije i najbliže su upravo uređenja i radovi u gradskim parkovima. Vjerujem da naši sugrađani svakodnevno vide s koliko truda i entuzijazma naši radnici održavaju zelene površine koje su jedan od zaštitnih znakova našeg grada. Osim redovitog održavanja kontinuirano u suradnji s Gradom ulažemo i u oplemenjivanje parkovnih prostora, brinemo o dječjim igralištima, svake godine sadimo nova drveća, a sve u cilju kako bi naši sugrađani kvalitetnije živjeli. Ove godine od većih investicija izdvojio bih obnovu Draškovićeve ulice gdje smo zasadili novi drvored od 54 novih stabala i to 27 lipa i 27 divljih kestenova. Također ovih dana naši radnici završili su sa sadnjom dvogodišnjeg bilja u pedesetak cvjetnjaka diljem našeg grada. Sve posađeno bilje, a radi se uglavnom o maćuhicama i tratinčicama, uzgojeno je u plastenicima u našem rasadniku. Inače godišnje u našim plastenicima uzgojimo oko 110 tisuća različitih cvjetova što ljetnica što dvogodišnjeg bilja koje krase karlovačke cvjetnjake, ali i one u Ogulinu, Rakovici i drugim mjestima. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane da dođu u naš rasadnik na adresi Put Davora Trstenjaka 6 u Karlovcu od 7 do 15 sati, subotom od 7 do 12 te kupe uzgojene maćuhice i drugo ukrasno bilje.

  Investirate li u nove strojeve?

  -Naša tvrtka kontinuirano i racionalno ulaže u nove strojeve i nove resurse poduzeća. Tako smo primjerice protekle godine kupili novi kamion te dvije kosilice Feris, a ove godine uz novi Smitko, stroj za skupljanje trave koji je stigao ovih dana nabavljamo i novi traktor koji će, između ostalog,  značajno pripomoći u radu zimske službe. Sve u svemu nema godine da ne obnavljamo resurse tvrtke. Također se investira i u novu informatičku opremu, a posebice u usavršavanje i dodatno educira je radnika kako bi tvrtka mogla odgovoriti na nove poslovne izazove koji su svakodnevni. Sigurno da ovakvim investiranjem tvrtka je poboljšava i unaprjeđuje svoju uslugu i ostvaruje perspektive za još bolje rezultate.

  Koje vas još značajnije aktivnosti očekuju do kraja godine?

  -Osim redovnih aktivnosti očekuju nas poslovi vezani uz blagdansko kićenje grada te zimska služba. Naša tvrtka bilježi znatno povećanje aktivnosti na kićenju grada. Naime, promijenili smo način kićenja te smo građanima i posjetiteljima ponudili i nove usluge. Podsjetit ću samo kako smo protekle godine zajedno s ostalim parterima značajno pridonijeli da se čuje za Advent u Karlovcu u cijeloj Hrvatskoj, a posebno atrakcija je bila okićena najveća božićna jelka u Hrvatskoj. Što se tiče organizacije rada naše zimske službe, naša je zadaća, kao i prethodnih godina, osigurati prohodnost nogostupa, šetnica i biciklističkih staza, a sve prema Planu održavanja javnih cesta, prometnih površina i nerazvrstanih cesta u zimskim uvjetima koji donosi Grad Karlovac.

  Kako vidite Zelenilo sutra?

  -Najvažniji cilj od svega je stvarati društveno i odgovorno i korisno poslovanje koje je u prvom redu namijenjeno poboljšavanju životnog standarda naših građana, korisnika usluga. Misija i vizija tvrtke u narednim godinama bit će gradnja modernog, prilagodljivog i inovativnog poduzeća. Vjerujem da to naši radnici koji su najveće bogatstvo tvrtke mogu ostvariti, a sve u interesu naših sugrađana.