U godinu dana rast za rekordnih 8 posto

Cijene kvadrata stana u Karlovcu prešle 900 eura

VIŠE IZ RUBRIKE

  Prema istraživanju Njuškala provedenom na uzorku od 154 tisuće aktivnih oglasa nekretnina, cijene na godišnjoj razini nastavljaju rekordan rast. Tako su cijene stanova na razini cijele Hrvatske više za sedam i pol posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su kuće skuplje za 4 i pol posto. Značajan rast je to ukoliko se usporede cijene s onima iz 2016. godine te su u dvije godine cijene kvadrata stanova porasle za čak 12 posto, a kuća za 7 posto.

  Nakon dugo vremena prosječna cijena kvadrata stana u Karlovcu prešla je 900 eura i u listopadu je iznosila 903 eura.

  Prema godišnjem indeksu cijena nekretnina u Hrvatskoj primjećuje se da je u listopadu zabilježen rekordan porast cijena kvadrata stanova i to za gotovo 8 posto, što do sada nije zabilježeno otkako Njuškalo provodi detaljnu analizu.

  U Zagrebu prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 1.933 eura i  za gotovo 10 posto je viša u odnosu na isti mjesec prošle  godine. Primjerice, u godini dana za stan veličine 50 kvadratnih metara treba izdvojiti čak 8,5 tisuća eura više. Istovremeno, cijene kvadrata kuće u Zagrebu stagniraju, odnosno bilježe godišnji  rast od tek 1 posto i trenutno im je prosječna cijena 1.283 eura.

  Cijene stanova ne rastu samo drastično u Zagrebu, nego i u Splitu i Zadru gdje je porast od 12 posto. I dalje kada se gledaju  visine cijena kvadrata nekretnina u Hrvatskoj, rekorder je grad Dubrovnik. Naime, tamo prosječna cijena kvadrata stana iznosi 3.767 eura, a kuće su skuplje za čak 24 posto  i kvadrat trenutno  iznosi 4.655 eura.

  Što se pak tiče grada Zagreba najviše su cijene kvadrata stana  od 3 tisuće eura na Tuškancu, a  najniže na Gajnicama 1.488 eura.

  Na tržištu nekretnina sve više potencijala imaju kamene kuće, kojih na Njuškalu ima više od 5 tisuća na prodaju. Najviše ih je u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, a slijede Istarska i Primorsko- goranska županija. Cijene variraju od nekoliko tisuća pa do čak 4 milijuna eura; dio su luksuzne vile, a dio one koje zahtijevaju  potpunu renovaciju.

  Rast cijena nekretnina jednim dijelom je posljedica i povećanja potražnje, čemu u prilog ide i činjenica da Njuškalova kategorija, Nekretnine bilježi rast posjećenosti za više od 9 posto u godinu dana, a čak 17 posto u odnosu na isti period 2016. godine.