Davor Celinšćak već je godinama jedan od najboljih karlovačkih i županijskih kuglača

Celinšćak: "Glavni problem kuglanja u Karlovcu je nedostatak kuglana"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Proteklog vikenda počela je nova natjecateljska sezona za klubove s područja Kuglačkog saveza Karlovačke županije. U Drugoj hrvatskoj kuglačkoj ligi zapad za muške nastupa čak osam klubova iz Karlovačke županije, a od toga su četiri kluba iz Karlovca. U tom rangu natjecanja nastupa i Kuglački klub "Mostanje 1949". Član tog kluba Davor Celinšćak već je godinama jedan od najboljih karlovačkih i županijskih kuglača. Razgovarali smo sa Celinšćakom o sezoni koja je upravo počela, o uvjetima za kuglanje u Karlovcu, o postignutim rezultatima i očekivanjima od nove sezone.

  Je li vaš klub jači ili slabiji u novoj sezoni u odnosu na prošlu?

  -Tu smo negdje, u odnosu na prošlu sezonu dobili smo jednog mlađeg igrača, ostalo su sve stariji i iskusniji kuglači. Očekujemo da ćemo, kao i prošle godine, ostvariti dobar rezultat u Drugoj hrvatskoj kuglačkoj ligi zapad. Prošle sezone dobro smo odigrali prvi dio sezone i bili neko vrijeme na prvom mjestu, a u drugom dijelu zbog pada koncentracije i sportske nesreće došlo je do slabijih rezultata. 

  U drugoligaškom rangu natjecanja čak je osam klubova iz Karlovačke županije. Kako to komentirate?

  -Od muških kluba iz Karlovačke županije najbolji je ogulinski "Klek", koji igra u Prvoj B hrvatskoj kuglačkoj ligi jug. Ogulinci imaju zaista kvalitetnu momčad, njihov rad s mladim igračima se vidi. "Klek" je nositelj kvalitete ovog sporta u Karlovačkoj županiji. Osam županijskih klubova nastupa u ovoj sezoni u Drugoj hrvatskoj kuglačkoj ligi zapad. To su iz Karlovca "Mostanje 1949", "Karlovac", "Željezničar" i "Stara hiža", iz Ogulina "Policajac" i "Obrtnik" te "Korana" iz Slunja i "Kupa" iz Ozlja. To je dobro, jer su nam manji troškovi putovanja. Liga je izjednačena, a naša je želja da budemo među prve tri momčadi u ovoj sezoni.

  Koji je osnovni problem karlovačkog kuglanja?

  -Glavni problem u Karlovcu je nedostatak kuglana, nemamo gdje trenirati. Kuglana u Domu Oružanih snaga "Zrinski" ne može nam osigurati dovoljan broj termina. Teško je uključiti mlade u kuglanje, kada im ne možemo osigurati termine za treniranje. Kuglači su nam sve stariji, a nema mladih da ih zamijene. Zato su nam rezultati sve lošiji. Svi karlovački klubovi u drugoligaškom natjecanju su podjednaki, ako se nekom posreći mogao bi doći i do prvog mjesta. "Korana" iz Slunja je po meni favorit, jer je u Slunju otvorena nova kuglana na kojoj članovi kluba mogu nesmetano trenirati.

  Kada ste počeli s pripremama za novu sezonu?

  -Kuglana Doma oružanih snaga "Zrinski" otvorila je svoja vrata 1. rujna i tada su svi karlovački klubovi počeli s pripremama. Prvenstvo je počelo 29. rujna, pa smo imali manje od mjesec dana za pripreme. U tu se kuglanu već godinama nije ništa uložilo. Ona zadovoljava uvjete natjecanja, ali moglo bi biti puno bolje. Da se barem čunjevi promijene, a održavanje kuglane je vrlo problematično.

  Kako održavate formu tijekom ljeta?

  -Snalazimo se na razne načine. Prvenstvo je završilo jako rano, 15. ožujka, pa je pauza bila zaista velika. Sudjelovali smo na ljetnoj ligi, koja je održana na kuglani "Azelija" u Ozlju. Zatim je održana ljetna liga na kuglani u Drežniku, na kojoj je nastupio veliki broj igrača. Važno je preko ljeta kuglati, kako bi se sačuvala forma. Tu su u velikoj prednosti klubovi, koji imaju svoje kuglane i mogu trenirati tijekom cijele godine.

  Koji je vaš osobni rekord u kuglanju?

  -Rezultati dosta ovise o kuglani. Moj rekord stoji već devet godina, kada sam na kuglani Doma Oružanih snaga "Zrinski" srušio 650 čunjeva. Da mogu više trenirati, sigurno bi i rekord bio bolji. U Domu Oružanih snaga "Zrinski" kuglana je zauzeta svaki dan od 12 do 22 sata i zaista nema slobodnih termina za treninge. Tu se najbolje snašao Ženski kuglački klub "Karlovac", koji je osigurao termine i ima školu kuglanja za djevojčice. Drugi klubovi nemaju uvjete za rad s mladima.

  Kakva je situacija s gradnjom kuglane u Mostanju?

  -Puno bi značilo za karlovačko kuglanje da se izgradi ta kuglana. Kuglana u Mostanju otvorena je 30. svibnja 1991. godine, a u listopadu iste godine je pogođena te je izgorjela. Bila je to nova automatska kuglana sa četiri staze, a na njoj nije održano niti jedno prvenstvo. Obećanja za novu kuglanu ima, temelji su napravljeni, a prema najavama možda će iduće godine biti napravljeni zidovi. Sve to predugo traje, nije to tako velika investicija. Bilo bi super da konačno imamo jednu gradsku kuglanu sa četiri staze. To bi dignulo ovaj sport na višu razinu. Prije rata imali smo čak tri kuglane za službena natjecanja, u Hotelu Korana, u Mostanju i u Domu Oružanih snaga "Zrinski". Svi kuglači koji su tada stasali i danas su aktivni. Da ima više kuglana u gradu, moglo bi se ozbiljno raditi s mladima i kuglanje bi bilo puno kvalitetnije. Tada bi se moglo razmišljati i o prvoligaškom rangu. Pokušali smo već u Karlovcu složiti jednu kvalitetnu momčad za Prvu hrvatsku kuglačku ligu, ali problem je u terminima, jer ne može se igrati u prvoligaškom rangu s dva treninga tjedno.

  Kada ste se počeli baviti kuglanjem?

  -Počeo sam vrlo rano, s osam, devet godina. Moj pokojni otac bio je kuglač i on me vodio na kuglane. Uz njega sam počeo i ja kuglati. Mnogi govore protiv kuglanja, da je to gemišt sport, no kuglanje je stvarno teško atletski sport. Treba baciti 120 hitaca, a kugla ima tri kilograma, pa se može izračunati koliko se za vrijeme jednog susreta digne kila i napravi kilometara. Kod kuglanja nema dobne granice. Kuglaju i ljudi stariji od 70 godina. Nisu bitne godine, već rezultati. Piše se koliko čunjeva može kuglač srušiti.

  Kakav bi mogao biti rasplet u Drugoj hrvatskoj kuglačkoj ligi?

  -Svi karlovački klubovi planiraju ostati u ovom rangu natjecanja. Vidjet ćemo tko će biti najbolji, a moguće je da jedan od karlovačkih klubova ode i u viši rang. Ženski kuglački klub "Karlovac" pokušat će i ove godine ući u prvoligaški rang. Već godinama pokušavaju to napraviti, ali za sada bez uspjeha. Možda u ovoj sezoni bude sreće.