Kako je Mijo Zorić dobio nadimak Browing

Browingov vod okupio se danas u Donjem Mekušju po četvrti put

VIŠE IZ RUBRIKE

    U Vatrogasnom domu DVD-a Donje Mekušje okupili su se danas pripadnici 3. voda 1. satnije 2. bojne 110. brigade Hrvatske vojske, poznatiji kao Browingov vod. To je četvrto okupljanje pripadnika ove postrojbe.

    -Odlučili smo se redovno okupljati i prisjetiti se naših palih suboraca i sjetiti se dana iz Domovinskog rata. Djelovali smo na karlovačkoj bojišnici, a najviše smo bili na Turnju. Vod je imao 46 pripadnika, a ukupno je u četiri godine kroz jedinicu prošlo dvjesto ljudi. Izgubili smo kontakte s nekim ljudima, pa se nekako snalazimo i pozivamo ljude na okupljanje. Iz godine u godinu nas je sve više. Okupljamo se svake godine prve subote u listopadu. Zapalit ćemo svijeće kod spomen obilježja braniteljima na Turnju i u Brođanima, gdje su poginula naša dva pripadnika. Obići ćemo bojišnicu na Turnju i mjesta važna za ovu postrojbu, kazao je zapovjednik voda Mijo Zorić Browing.

    Zapovjednik Mijo Zorić pojasnio je kako je u ratu dobio nadimak Browing, koji mu je ostao sve do danas.

    -Nadimak Browing dobio sam kada smo držali Slunjska brda i položaj u Škrtićima. Kada su raketirana Slunjska brda, tri MIG-a su se zapiknula prema nama. Ja sam po jednom s Browingom 12/7 opalio 200 metaka. Bile su kutije po 100 metaka, imao sam plastični sanduk od kruha, pa sam spojio po tri redenika. Napravio sam jednom MIG-u zavjesu od metaka, on se zaletio u tu zavjesu. Na taj snop metaka dva su se MIG-a stresla, a jedan se zaokrenuo i počelo se dimiti iz njega. Dečki su mi čestitali i od tada, kako sam pucao s tim Browingom 12/7, ostao sam do danas Browing. Ujedno to mi je bila šifra kada sam se javljao na motorolu, rekao je Mijo Zorić.

    Po obilasku bojišnice pripadnici postrojbe vratit će se u Vatrogasni dom DVD-a Donje Mekušje, gdje će okupljanje biti nastavljeno druženjem.