Arheološka istraživanja trajat će još par godina, tek tada možemo očekivati 3D repliku

Brod iz doba Rimskog carstva, stradao u brodolomu na Kupi počeo "pričati svoju priču"

VIŠE IZ RUBRIKE

    Prezentacija arheološkog istraživanja rimskog brodoloma u rijeci Kupi kod Kamenskog održano je danas u Gradskom muzeju Karlovac, a koje već nekoliko godina provodi Hrvatski restauratorski zavod i Centre Camille Jullian  francuskog sveučilišta Aix-Marseille. Voditelj hrvatskog istraživačkog tima je arheolog Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda Krunoslav Zubčić.

    Od 2009. do 2013. mi smo radili samo manja istraživanja da bi mogli utvrditi vanjske gabarite broda, a jedan podatak kojeg smo dobili metodom C14 datirao je starost broda na vrijeme od 40 godine BC do 230 godine poslije Krista, odnosno moglo bi to biti razdoblje od 1st. ili 2. st. poslije Krista. Tijekom 2016. godine odredili smo sačuvani dio broda i dobili smo ukupnu dužinu broda od oko 13 metara i oko 2 metra širine, a pretpostavka je da njegova ukupna dužina bila od 15 do 20 metara. Glavni teret broda bile su cigle, standardne veličine u čitavom Rimskom carstvu, težine oko 11 kilograma, a na brodu ih je u trenutku brodoloma bilo oko 400 komada, što znači da je teret bio težak oko 5 tona. Na svakoj cigli nalaze se utisnuti simboli alfe, zatim otisak potplate cipele sa zakovicama, zatim otisak šape psa ili mačke i otisak ljudskog stopala veličine 41. Što se tiče detalja brodske konstrukcije, nju smo dobili analizom manjeg komada drveta, na kojem su još ostale željezne zakovice kojima su spajane daske, a da voda ne bi prodirala u brod, u spojevima su pronađeni dobro očuvani ostaci mahovine ili lana. Na komadu drvene grede, njezinom središnjem dijelu otkriven je utor veličine 12x12 centimetara, što je bilo mjesto za jarbol, kojim se je uzvodno teglio brod.

    Kakva sudbina čeka rimski brod nakon završetka svih arheoloških istraživanja za koje Zubčić predviđa da se biti završena za par godina još se sa sigurnošću ne može reći, ali želja mu je istražiti kvalitetno taj lokalitet. Nakon toga i ovisno o rezultatima, imat će se više materijala da se može napraviti djelomična rekonstrukcija ili rekonstrukcija cijelog broda u 3D tehnici, ističe Zubčić. Posebno je naglasio odličnu suradnju s vrhunskim i francuskim partnerima koji su zbog iskustva i specijalizirane opreme presudni da bi se precizino izmjerila i dokumentirala konstrukcija broda, da bi se onda on mogla izraditi replika.

    Podsjećamo, korito rijeke Kupe pokraj Kamenskog već dvije tisuće godina skriva ostatke potonule rimske lađe koja je na tome mjestu neslavno završila svoje posljednje putovanje, potonuvši na dno zajedno s teretom građevinske opeke. Nakon dva tisućljeća mirovanja, podvodnim arheolozima Hrvatskog restauratorskog zavoda i njihovim francuskim kolegama sa Sveučilišta Aix-Marseille pružila se mogućnost sustavno istražiti i pokušati riješiti tajnu kupskog brodoloma.