Završeno kriminalističko istraživanje vezano za prometnu nesreću na Turnju

Bratić: "Nesreća se dogodila uslijed nepropisnog i neopreznog prelaženja djeteta biciklom preko ceste"

VIŠE IZ RUBRIKE

  U prostorijama Policijske uprave karlovačke danas je održana konferencija za medije vezana za utvrđene činjenice u odnosu na prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom koja se u petak dogodila na Turnju. Konferenciji za medije prisustvovali su načelnik Policijske uprave karlovačke Darko Bratić i načelnik Postaje prometne policije Karlovac Davor Boljkovac. Načelnik Bratić istaknuo je da je završeno istraživanje vezano uz tu nesreću.

  -Poznato je da se 12. listopada u 16 sati i 20 minuta na adresi Turanj 4 dogodila prometna nesreća u kojoj je smrtno stradalo desetogodišnje dijete. Policija je provela kriminalističko istraživanje. Među ostalim, to istraživanje obuhvatilo je pregled video snimke s kamere, koja postoji na obližnjoj pekari. Isto tako, policija je prikupila iskaze svjedoka očevidaca, te je utvrđeno da se nesreća dogodila uslijed nepropisnog i neopreznog prelaženja djeteta biciklom preko kolnika ceste u trenutku kada je vozač teretnog vozila prelazio preko pješačkog prijelaza, ispred kojeg se prethodno zaustavio kako bi propustio pješake. Isključuje se bilo kakva neprilagođena ili nepropisna brzina kretanja teretnog vozila kao greška ili uzrok prometne nesreće, kazao je Bratić.

  Načelnik Darko Bratić istaknuo je da se na potezu od mosta na Korani do prostora iza Osnovne škole Turanj u deset godina dogodila 101 prometna nesreća i nitko nije poginuo.

  -Kamere se mogu razmjestiti, no moram reći da se na tom potezu od mosta na Korani do prostora iza Osnovne škole Turanj, unatrag deset godina dogodila 101 prometna nesreća, što je prosjek deset nesreća godišnje, niti jedna osoba do sada nije smrtno stradala. Na samom tom mjestu, na kojem je u petak bio tragični događaj, dogodilo se ukupno u deset godina dvanaest prometnih nesreća, a do sada na tom mjestu niti jedna osoba nije smrtno stradala. Taj pješački prijelaz, koji je tamo postavljen, tamo je iz razloga što omogućava prijelaz preko ceste prema mjestu gdje je okretište autobusa i ulazak u autobus. Inače, sam prijelaz je obilježen svjetlećim znakom, koji upozorava vozače na pješački prijelaz. Isto tako, iz smjera Karlovca prema Turnju su vibrirajuće trake, koje zvučno upozoravaju na nailazak vozila, rekao je Bratić.

  Načelnik Bratić kazao je da će biti pojačano prisustvo policije na tom mjestu, a premještanje pješačkog prijelaza i postavljanje ležećih policajaca nije u ingerenciji policije.

  -Policija je samo ove godine na tom mjestu evidentirala ukupno 76 prometnih prekršaja, od čega se 36 odnosi na nepropisnu brzinu kretanja. Dakle, kontrole su rađene, radit će se i dalje. Tijekom mjeseca rujna, u sklopu akcije "Poštujte naše znakove" policija je provodila pojačan nadzor prometa u blizini škola i nismo zabilježili nikakve ekscese, niti teška stradavanja djece, niti bilo kakvih stradavanja uopće ljudi. Prema tome, postavit ćemo apsolutno kameru za nadzor brzine kretanja. Da li će pješački prijelaz biti premješten, to je u ingerenciji Hrvatskih cesta, koje imaju u nadležnosti cestu D-1. Što se tiče postavljanja ležećih policajaca ili uspornika prometa, to je određeno Zakonom o javnim cestama i Pravilnikom o prometnim znacima, signalizaciji i opremi ceste, što bi trebalo promijeniti da bi se ozakonilo postavljanje takvih prepreka na državnim cestama, kazao je Darko Bratić.

  Darko Bratić ponovio je da u ovoj prometnoj nesreći brzina nije imala utjecaj, a da mjesto na kojem se dogodila nesreća nije crna točka. Bratić je istaknuo da je pravo rješenje za prometnu situaciju na Turnju izgradnja obilaznice.