Manifestacija se održava od 15. listopada do 15. studenog

Bogat program u sklopu Mjeseca hrvatske knjige

VIŠE IZ RUBRIKE

  Bogat program u sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige bit će upriličen od 15. listopada do 15. studenog. Ovogodišnja manifestacija posvećena je kulturnoj baštini. Glavna tema je „Baš baština“, a moto (U)čitaj nasljeđe!, pri čemu je osnovni motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, te nacionalnog i kulturnog identiteta. Predviđeno je ukupno 46 aktivnosti, a najavila ih je ravnateljica Gradske knjižnice „Ivan Goran Kovačić“, Jasmina Milovčić.

  -Organizirat ćemo četiri književna susreta, dva predavanja na temu glagoljice, zatim županijsko natjecanje u čitanju naglas, održat  se 14. Međunarodni stručni skup Knjižnica-središte znanja i zabave, istaknula je između ostalog. Dodala je kako će do 29. listopada biti postavljena izložba „Plečnik na Brijunima“, a od 29. listopada izložba o Borisu Magašu. Istaknulaje  kako će se po odjelima u vitrinama moći vidjeti devet izložbi, bit će održano pet susreta čitateljskih klubova, 16 radionica, zatim u Knjižnici za mlade bit će održan kviz u suorganizaciji Knjižnice za mlade i Europe Direct Karlovac, a bit će održana i filmska večer, odnosno projekcija filma Knjižničar 3. Ovim putem pozvala je sve zainteresirane i na Dan cjelodnevnog  itanja, 23. listopada.

  U manifestaciju je s brojnim aktivnostima tradicionalno uključen i Odjel za djecu i mladež, a pobrojala ih je knjižničarka Dubravka Vaštuka.

  -Održat ćemo jedan književni susret sa dječjom spisateljicom Ljupkom Dubljević Šipek koja će ujedno predstaviti svoju slikovnicu Zimski kaputić mišića Marka, navela je.  Nadalje, Dječji odjel predvidio je i edukativno-kreativne radionice za učenike osnovnih škola „Glagoljički suveniri“,  „Glagoljamo o glagoljici“ i „Igramo se glagoljaša. Na navedenom odjelu postavljena je i izložba „Glagoljica-pismo naših predaka“, bit će postavljena izložba „Hrvatska glagoljaška baština“, autora Branimira Grahovca. Također, na dan cjelodnevnog čitanja, 23. listopada bit će upriličeno čitanje dijelova iz knjige Zorana Pongrešića „Zašto (ne) volim basne?“ i čitanje priče „Mali glagoljaši“ Daniela Načinovića….Vaštuka je naglasila i kako će se 23. listopada održati Županijsko natjecanje u čitanju naglas za učenike osnovnih škola Karlovačke županije.

  Knjižničarka Gabrijela Vine najavljujući ostale programe istaknula je predstavljanje knjige „Hrvatska uzvraća udarac“ čiji je autor Cody McClain Brown, predstavljanje stihova Nicka Cavea na kajkavskom narječju, književnu večer s Tajanom Obradović…

  Podsjetimo, manifestacija se održava s ciljem razgovaranja o knjizi i promicanja čitanja, a provest će se na svim lokacijama knjižnice, odnosno Gradskoj knjižnici Ivan Goran Kovačić, Knjižnici za mlade, Knjižničnoj stanici Švarča i bibliobusu.