Katolička crkva danas slavi sve svece, one već kanonizirane i one koji još nisu

Blagdan je Svih svetih

VIŠE IZ RUBRIKE

    Blagdan Svih svetih obilježava se diljem zemlje i svijeta. Svi sveti slave se 1. studenoga, a taj dan je i državni blagdan u Hrvatskoj. Katolička crkva danas slavi sve svece, one već kanonizirane i one koji još nisu. Za katolike 1. studenoga nije dan za tugu i crninu jer se tada slavi život.

    Polazeći od liturgije Crkve, u središtu svetkovine Svih svetih nije smrt, nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Kršćani su najprije posebno slavili mučenike, a s vremenom su kao posebna svjedočanstva vjere isticani asketi, Bogu posvećene djevice i biskupi. O pojmu svetaca i kanonizaciji, kako je danas razumijemo, može se govoriti tek od 10. stoljeća. Prva službena kanonizacija dogodila se 993. godine, za vrijeme pape Ivana XV., a prvi kanonizirani svetac bio je sv. Ulrik.
    Prema Drugom vatikanskom saboru, štovanje svetih proizlazi iz trajne povezanosti zemaljske i nebeske Crkve - pripadnici jedne i druge, iako na različit način i na različitom stupnju, sudjeluju u istoj ljubavi prema Bogu i bližnjemu te pjevaju istu pjesmu slave svome Bogu.

    Dušni dan slavi se svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih pokojnika. Taj dan su pohodi grobovima i grobljima znak pažnje i vjere.