„Regionalni dani EU fondova“ bit će održani u 30 gradova diljem Hrvatske

Besplatna edukacija za mogućnosti korištenja EU fondova

VIŠE IZ RUBRIKE

  Besplatna edukacija namijenjena građanima zainteresiranima za mogućnosti korištenja EU fondova održana je danas u prostoru Aquatike. Inače, informativno-edukativna događanja pod nazivom „Regionalni dani EU fondova“ održat će se u 30 gradova diljem Hrvatske  s ciljem informiranja šire javnosti o mogućnostima financiranja iz fondova Europske unije, te prezentiranje dosadašnjih postignuća i rezultata korištenja EU fondova. Gradonačelnik Damir Mandić je na temu razvoja Karlovca kroz EU fondove izjavio sljedeće:

  - Kada govorimo o EU fondovima, oni su zadnjih godina ustvari onaj ključni zamašnjak i u promišljanju ali i u realizaciji razvojnih projekata Grada Karlovca. Nalazimo se u prostoru jednog od najvrjednijih do sada europskih projekata u Republici Hrvatskoj, Slatkovodnom akvariju-Aquatici i moram reći da je ovaj projekt referentna točka za sve EU projekte koji se događaju u Karlovcu. Valja spomenuti da je Karlovac  još prije nekih 10-ak godina sudjelovao, odnosno realizirao veliki projekt komunalne infrastrukture-pročistača u gradu Karlovcu, tako da smo jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji je realizirao jedan takav  projekt, naglasio je Mandić. Dodao je i kako je Grad Karlovac trenutno u dobroj situaciji vezano uz aplikaciju projekata, da imaju jako dobru komunikaciju s Ministarstvom regionalnog razvoja i kvalitetne ljude.

  -Trenutno je 130 milijuna kuna u provedbi, 120 milijuna kuna je u ocjenjivanju. Široki dijapazon je sektora kojih se ti projekti dotiču, od obrazovanja, energetske učinkovitosti, turizma…Jedan od projekata je uređenje  poduzetničke zone Gornje Mekušje koji nam je na ocjenjivanju i moram reći da od njega puno očekujemo s obzirom na naše planove vezano za  razvoj gospodarstva. Jednako tako valja spomenuti da smo zajedno s našom tvrtkom Vodovod i kanalizacija pripremili svu dokumentaciju za realizaciju projekta Aglomeracije Karlovac-Duga Resa, samo za Karlovac je taj projekt vrijedan više od 400 milijuna kuna, tako da smo u ovom trenutku na razini grada i gradskih tvrtki stvarno smo jako aktivni i moram reći imamo velika očekivanja.

  Kazao je i kako u Gradskoj upravi nastoje biti na raspolaganju privatnom sektoru što se tiče europskih fondova. Istaknuo je dva projekta vezana za smještajne kapacitete u turizmu gdje su dva hotela u fazi realizacije, a čiji vlasnici su povukli europska sredstva, a Gradska uprava im je u  administrativnom dijelu bila na raspolaganju.

  - Ono što nas čeka i ono za što se sada pripremamo je nova financijska perspektiva Europske unije od 2021. do 2027. Već sada pokušavamo akceptirati kojim putem će to sve skupa ići i što se tiče nas u upravi i našeg odjela pokušavamo na neki način motivirati što više ljudi iz privatnog sektora koji mogu pronaći svoj interes u tome. Naveo je i velike komunalne, odnosno velike infrastrukturne projekte koji su vezani za nacionalnu razinu.

  -Tu moram istaknuti drugi kolosijek pruge Zagreb-Karlovac koji će se isto tako financirati iz europskih sredstava, sustav obrane od poplava koji je isto tako jedan od nasušnih potreba nas u Karlovcu, a tu su isto sredstva koja dolaze iz EU i prometni projekt trećeg  traka autoceste do Zagreba, istaknuo je Mandić. Rekao je kako se europski fondovi definitivno razvojni potencijali Karlovca i Hrvatske.

  -Mi se brendiramo kao „grad susreta“  i želimo biti grad susreta u sektorima i gospodarstva i obrazovanja i turizma, zaključio je prvi čovjek našeg grada.

  Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije rekla je kako je njihovo ministarstvo ove godine krenulo intenzivno u kampanju, odnosno organiziranje aktivnosti za informiranje građana.

  -Ovakvi i slični regionalni dani EU fondova organiziraju se i organizirat će se do kraja godine u 30 jedinica lokalne samouprave, bilo da se radi o edukativno-informacijskim aktivnostima, bilo da se radi o sajmovima poduzetništva, odnosno  EU projekata, o posjetima ciljanim projektima koji su do sada već financirani iz Europske unije. Cilj je kako bi se građani Republike Hrvatske pa i naši gosti prije svega informirali o tome što se sve može i što se sve financiralo iz EU fondova, ali i osvijestili svi oni koji još nisu iskoristili da potencijali postoje, da su mogućnosti tu, da je moguće to realizirati i da je moguće osigurati doprinos gospodarskom razvoju i rastu, otvaranju novih radnih mjesta i realizaciji svojih privatnih poslovnih ideja kroz dostupna sredstva iz EU fondova, istaknula je između ostalog Đurić.