U akciji sudjeluje 106 akvarija iz 33 zemlje, među kojima 67 iz 21 zemlje EU

Aquatika u svjetskoj akciji protiv onečišćenja

VIŠE IZ RUBRIKE

    Aquatika ponovno sudjeluje u svjetskoj akciji protiv plastičnog onečišćenja oceana, mora i rijeka: "World Aquariums #ReadyToChangeto  #BeatPlasticPollution".

    U akciji sudjeluje 106 akvarija iz 33 zemlje, među kojima 67 iz 21 zemlje EU. Globalnu koaliciju međunarodnih akvarija koordinira Europska komisija, zajedno s Programom zaštite okoliša Ujedinjenih naroda, a podupiru Oceanografski muzej Monako, Europska unija akvarija, Zoološki vrtovi i akvarij, Američko konzervatorsko partnerstvo i UNESCO-ovo udruženje Oceanografska komisija. Europska komisija se pridružila Programu zaštite okoliša Ujedinjenih naroda i ostalim međunarodnim partnerima kako bi pokrenula koaliciju u borbi protiv zagađenja od plastičnog otpada. Akvariji širom svijeta organiziraju trajne aktivnosti u svojim objektima i pozivaju sve da promijene svoje politike nabave, na primjer u kantinama i trgovinama, kako bi uklonili sve plastične artikle jednokratne uporabe. Aquatika također minimizira upotrebu jednokratne plastike u svome poslovanju. Primjerice u sklopu suvenirnice na način da izbjegavamo pakiranje suvenira u celofan te težimo upotrebi prirodnih materijala. Također u sklopu vlastitog caffe bara, izbjegavamo upotrebu jednokratnih plastičnih slamki te smo iste zamijenili papirnatima. Ujedno smo zamijenili jednokratne plastične žličice za kavu sa drvenima. Ovime želimo potaknuti i druge da slijede ovaj primjer ekološko osviještenog poslovanja te time doprinesu očuvanju našeg okoliša, rijeka i mora za buduće generacije. Radi osvještavanja ovog problema, na ulazu u akvarijsku izložbu postavili smo trajnu instalaciju akvarija sa raznim vrstama otpada koji prikazuje kako nažalost nerijetko izgleda dno naših rijeka, jezera i mora. Time želimo educirati naše posjetitelje o važnosti očuvanja okoliša i prevencije onečišćenja. Cilj ove akcije je imati barem 200 akvarija do 2019. sa podizanjem svijesti javnosti o plastičnoj kontaminiranosti. Institucije uključene u inicijativu sudjelovat će s potencijalnim partnerima, kao što su sponzori i nevladine organizacije, kako bi se promovirale najbolje prakse korištenja plastike na lokalnoj, regionalnoj i globalnoj razini. Poziv za globalnu suradnju jedna je od službenih obveza koje je Europska unija objavila na 5. međunarodnoj konferenciji "Naš ocean" 29. i 30. listopada na Baliju. Ovom prigodom, Europska komisija radi 18 mjeseci radi poticanja i izgradnje ove globalne koalicije, a akvariji su prozor našeg oceana. Programi nam pokazuju ono što nam treba kako bi zaštitili i potaknuli ljubitelje oceana sutra. "Milijuni ljudi svake godine posjećuju akvarije širom svijeta i to će ih mobilizirati da razmotre način na koji koristimo plastiku."

    Ogromne količine plastičnog otpada zagađuju naše more i obale i ugrožavaju većinu morskih vrsta. Dok je čišćenje plaža važno i neophodno, hitno je promijeniti naše navike proizvodnje i potrošnje, kao i naše ponašanje kako bi se izbjeglo plastično zagađenje okoliša.

    Ova akcija samo je jedan od načina na koji Europska komisija djeluje kako bi ubrzala pomak prema kružnom gospodarstvu. Dana 16. siječnja 2018. usvojila je prvu plastičnu strategiju Europe. Dana 28. svibnja predložena su nova pravila EU za usmjeravanje 10 plastičnih proizvoda jednokratne upotrebe koji se najčešće nalaze na europskim plažama i morima, uz također i izgubljenu te napuštenu ribolovnu opremu. Europski parlament potvrdio je prijedlog 23. listopada, koji je bio podržan kampanjom podizanja svijesti "Spremni za promjenu" od strane mnogih svjetskih akvarija. Kao dio međunarodnih napora u borbi protiv otpada, posebice plastičnog otpada, povjerenik Vella je ovog tjedna vodio izaslanstvo oko 40 predstavnika EU tvrtki u Indoneziji kako bi razmotrili kružno gospodarstvo i istražili načine suradnje. Vlasti EU i Indonezije i poslovni partneri razmijenili su mišljenja o plastici, morskom pijesku, otpadu, kemikalijama i društvenoj odgovornosti poduzeća. Posjet Indoneziji bio je dio "kružnih gospodarskih misija" Europske unije - visoki politički i poslovni sastanci za promicanje održivih i resursa učinkovitih politika diljem svijeta i otvaranje tržišta za zelene poduzetnike i poduzetnike u EU. Do sada su delegacije EU posjetile Čile, Kinu, Iran, Južnu Afriku, Kolumbiju, Indiju i Japan. Svatko treba krenuti od sebe i vlastitih navika te ćemo onda zajedničkim naporom napraviti rezultat u smanjenju plastičnog onečišćenja.