Prvi Karlovački

Andreja Barberić, direktorica tvrtke Inkasator: “Ova godina rekordna po vrijednosti provedenih projekata i po broju investicija na zgradama”

Autor: Sunčica Laić

02.12.2021

Karlovac

Do sada je u ovoj godini realizirano projekata u vrijednosti višoj od 12 milijuna kuna, ističe Barberić

Energetska obnova višestambenih zgrada bila je tema današnje konferencije za novinare koju je ispred višestambene zgrade u Ulici Kralja Petra Krešimira IV 8 u Grabriku organizirala tvrtka Inkasator.

-Iako nam je i ova godina još uvijek bila obilježena pandemijom, aktivnosti vezane uz energetsku obnovu su se intenzivirale, one su brojne i svi pokazatelji govore da će tako biti i sljedeće godine. Što se tiče nas upravitelja višestambenim zgradama, sukladno svim analizama i podacima pokazalo se da je ova godina rekordna po vrijednosti provedenih projekata i po broju investicija koje su provedene na zgradama. Činjenica je da su pokazatelji početkom godine dali naslutiti da će ova godina biti puno aktivnija, međutim premašila je sva naša očekivanja. Ulazak u investicije energetske obnove prije svega je potaknut akumulacijom znatnih sredstava na računima pričuve, ali i djelomično dinamičnim tržištem ove godine i jednim disbalansom koji se događao kako u području građevine, tako i u području same energetike. Ovogodišnje investicije financirane su isključivo sredstvima pričuve i sredstvima kreditnih linija, znači nije bilo sufinanciranja, a udio investicija u području energetske obnove u kompletnom investicijskom ciklusu je čak 58 posto, naglašava Andreja Barberić, direktorica tvrtke Inkasator.

Pojasnila je i kako su stanari na ulazima Kralja Petra Krešimira IV 6a i 8 ušli u investiciju cjelovite energetske obnove, te se obnavljaju i stolarija i zajednička stolarija na stubištu i cjelovita toplinska ovojnica.

-Ovo je jedna od zgrada koja je bila spremna za prijavu na natječaj za sufinanciranje, međutim kako je i ove i prošle godine bila odgoda i nije bilo najava tog natječaja, suvlasnici su odlučili da će ipak sami ući u investiciju, ističe.

Napominje i kako su da osim energetske obnove, u ovoj godini započele i investicije u izgradnju i ugradnju dizala što do sada nisu imali, tako već imaju jedno dizalo koje je pri kraju izgradnje, a dva dizala su u početnim fazama izgradnje.

-Do sada je u ovoj godini realizirano projekata u vrijednosti višoj od 12 milijuna kuna, a ugovorenih radova za sljedeću godinu imamo već u vrijednosti višoj od 2,5 milijuna kuna s time da u tim podacima nisu uključene zgrade koje su spremne za javni poziv za sufinanciranje energetske obnove, najavljuje Barberić.

Kaže i kako je ovih dana završilo savjetovanje vezano za novi program energetske obnove do 2030. godine i za program energetske obnove zgrada koje su pojedinačna štićena kulturna dobra.

-To je jedan vrlo pozitivan moment s obzirom da su do sada zgrade kao pojedinačna štićena kulturna dobra bile isključene iz sufinanciranje energetske obnove, odnosno bile su djelomično uključene, međutim vrijedili su uvjeti 50 posto uštede što je na takvim objektima zbog različitih uvjeta konzervatorskog odjela bilo nemoguće postići. Mi sada čekamo da Ministarstvo pregleda sve komentare koji su došli na program i njime je definirano da bi natječaj trebao biti objavljen početkom 2022. godine. Natječaj za zaštićene objekte kulturne baštine će biti nešto kasnije objavljen. Vrlo važan moment je što su po prvi put programom obuhvaćeni građani koji su na rubu ili su u zoni energetskog siromaštva. Do sada su to samo bila kućanstva, odnosno domaćinstva u kućama, međutim sada su obuhvaćeni i suvlasnici u višestambenim zgradama iako će za njih natječaji biti prilagođeni i pripremljeni u druge tri godine, dok u prve tri godine idu po dosadašnjem principu sufinanciranja. Program ima neke nove modele financiranja i sveobuhvatnost projekata, znači obuhvaća i samu statiku zgrade, otpornost od potresa i od požara, tako da će zgrade imati jednu cjelovitiju mogućnost kompletne obnove. Sama energetska obnova ne donosi ispunjenje 100 posto ciljeva, znači uštede koju mi želimo i koju smo si zacrtali. Tu su izuzetno bitni pružatelji usluge toplinske energije i njihova ulaganja i investicije u održive izvore energije, ali isto tako i lokalni okviri i programi razvoja korištenja održivih izvora energije i drugih alternativnih izvora, naglašava Barberić.

Direktor Gradske toplane, Hrvoje Klobučar rekao je kako u njihovoj tvrtki pozdravljaju ovakve projekte jer je to najbolji put za svakog stanara u smislu ulaganja u svoju nekretninu.

-Ovo što stanari ovdje rade i to samoinicijativno i čak bez europskog novca nosi definitivno uštede na njihovim računima. Na fiksnom dijelu to je prema nekakvim našim dosadašnjim iskustvima otprilike 35 posto, ali može biti i više, a na varijabilnom dijelu ovisno o tome postoji li još uz ulaganja u fasadu i vanjsku stolariju i mjerenja, odnosno upravljanja toplinom. Oni građani koji u potpunosti, a jedan od ovih ulaza je takav, ulože u svoj objekta kako bi sredili fasadu, ovojnicu, stolariju kao i mjerenje i upravljanje toplinskom energijom u principu prepolavljaju svoje račune. Ovo je u skladu s europskim ciljevima, ali osim nižih računa i europskih ciljeva koristi su i druge, ovakav objekt vrijedi daleko više i u njemu je puno ugodnije živjeti nego u neizoliranoj zgradi, kazao je Klobučar.

Zamjenica gradonačelnika, Ivana Fočić izrazila je zadovoljstvo intenziviranjem projekata i energetskih obnova.

-Drago mi je što imamo toliko energetskih obnova, što krećemo u revitalizaciju vrelovodne mreže što dugo godina očekujemo. Naravno da to sve zajedno očekuje ne samo distribuciju nego i proizvodnju toplinske energije i u tom kontekstu radimo i na geotermalnim izvorima, odnosno na obnovljivim izvorima energije. To nam je cilj kako bi naši građani svi zajedno imali manje troškove života, bolju kvalitetu življenja i kako bi svi naši projekti i razvoj grada upravo išli u smjeru i obnovljivih izvora energije i zelenih projekata, a isto tako i zaštite okoliša, poručila je Fočić.

Foto: M. Stojaković