Obitelji nestalih traže da Hrvatska uskrati potporu Srbiji pri ulasku u EU

Alvir: „Prikrivanje istine je sudjelovanje u zločinu“

VIŠE IZ RUBRIKE

  Svi koji imaju informacije, a šute o sudbini o nestalih, neka progovore poruka je to današnjeg skupa održanog u povodu Međunarodnog dana nestalih osoba. Karlovac je, naime, bio domaćin središnjeg obilježavanja Međunarodnog dana nestalih na kojoj su se okupili članovi obitelji zatočenih i nestalih iz čitave Hrvatske. Među brojnim gostima i uzvanicima bili su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ministar branitelja Tomo Medved.

  Niti nakon 27 godina ne zna se sudbina 1.922 nestale osobe, od kojih se za njih 414 zna da su mrtve, no njihove obitelji do današnjeg dana nisu dobile priliku da ih dostojno pokopaju.

  Predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir u izjavi prije početka programa, ali i govoreći na samom skupu kazala je da rješenje problema leži u Srbiji, a od hrvatskih institucija očekuje čvrst stav.

  Od hrvatskih institucija očekujemo da u ovom trenutku kad Srbija se nalazi se u prostoru oko ulaska u Europsku uniju zauzme čvrst stav. Dok ne ispunite obećanje, Hrvatska neće dopustiti da napravite korak dalje prema Europskoj uniji niti će pružati podršku u drugim procesima koji se odvijaju između država, rekla je Alvir.

  Međutim obitelji nestalih ne bore se samo sa zidom šutnje na koji nailaze u Srbiji, Alvir smatra da informacije imaju i njihovi susjedi, ali koji također šute.

  To je zločin koji traje. Kad se dogodi ubojstvo, ako postoji svjedok, naravno da je on supočinitelj ako ne otkrije istinu o tome, ako ne doprinosi pravdi. Tako i u ovom slučaju prikrivanje istine je sudjelovanje u zločinu, dodala je Ljiljana Alvir.

  Ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved u čijoj je nadležnosti i Uprava za zatočene i nestale hrvatske branitelje, istaknuo da su napravljeni značajni iskoraci u posljednje dvije godine upravo u rješavanju problema nestalih.

  Uprava za zatočene i nestale od intenzivirala je sve aktivnosti usmjerenih na pronalazak naših nestalih osoba. Od provedbe opsežnih i sustavnih terenskih istraživanja, do unapređenja metodologije rada, nabave najsuvremenije opreme, osnaživanje ljudskih resursa, unaprijedili smo suradnju s udrugama, sa obiteljima nestalih kako bi zajedničkim djelovanjem iznašli nove putove za unapređenje procesa traženja. Provedeno je terensko istraživanje uključujući probna iskapanja na točno stotinu mjesta u osam županija, za koja su prikupljena saznanja ukazivala da se radi o mogućim mjestima masovnih, pojedinačnih i zajedničkih grobnica. Pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci ukupno 85 osoba. Organizirano je 15 završnih identifikacija posmrtnih ostataka čime su dakle u protekle dvije godine završno identificirani posmrtni ostaci 108 osoba, istaknuo je Medved.

  U ovoj godini, kako je napomenuo ministar provedena su 23 istraživanja i probna iskapanja, ekshumirane su četiri osobe, a u suradnji sa Zavodom za sudsku medicinu  identificirano je 28 osoba.

  Predsjednica Grabar Kitarović je naglasila da moralni dug prema obiteljima nestalih država još uvijek nije ispunila, stoga je to i razlog  njezinog poziva srbijanskom predsjedniku Vučiću jer je to put ka rješavanju problema. No, dodala  je, ostvareni su vrlo mali pomaci.

  Znam da je vama svako čekanje predugo, ali nemamo drugog načina osim strpljivog dijaloga, istraživanja potencijalnih grobišta na temelju svake indicije i svake informacije. I ovom prigodom i ja apeliram na savjest svih onih koji imaju informacije o nestalima. Otkrijte ih kako biste pomogli prije svega obiteljima nestalih. To je vaša ljudska i moralna obveza, rekla je predsjednica.

  Na kraju svog obraćanja predsjednica Republike je obiteljima nestalih poručila:

  Znam da niste zadovoljni djelovanjem u nalaženju vaših bližnjih i s pravom tražite više. Znam isto tako da se bolne rane u srcima nikada do kraja ne mogu izliječiti, ali mogu se barem ublažiti. Moramo stoga i dalje odlučno i zajedno raditi kako bismo našli sve vaše i naše nestale , a u tome ću vam i dalje osobno pružati svu moguću potporu.

  Najviše nestalih osoba ima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, no i u našoj županiji još uvijek se ne zna sudbina 81 nestale osobe, kako je kazao Tomislav Katić, koordinator Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Karlovačke županije.